Kalavská pózovala s hráškom medzi regálmi supermarketu

Medzi regálmi známeho supermarketu dnes popoludní ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská s hráškom v ruke propagovala štátom riadený skríning rakoviny prsníka.

24.09.2019 15:35 , aktualizované: 17:25
debata (3)

VIDEO: Medzi regálmi známeho supermarketu Lidl ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská s hráškom v ruke. Vo videu sa dozviete viac o skríningu rakoviny prsníka. ZDROJ: TASR

Video

„Skríningové vyšetrenie prsníka mamografia dokáže zachytiť v štádiu, keď nie je ani hmatateľný pri samovyšetrení prsníka. Má len niekoľko milimetrov a je menší ako tento hrášok,“ vysvetlila ministerka. „V tomto štádiu je ochorenie liečiteľné a obyčajne vyliečiteľné. Preto je hrášok symbolom nášho boja proti rakovine prsníka.“

Andrea Kalavská zdôraznila, že preverené skríningové pracoviská (je ich desať) by mali byť zabezpečené najlepšími prístrojmi a odborníkmi a žena by tu mala dostať celý servis na jednom mieste. V prípade potreby tu absolvuje aj ultrazvuk prsníka, ak je to potrebné biopsiu prsníka a dostane aj diagnostický záver: či je zdravá, a kedy potrebuje chirurgiu, rádio- či chemoterapiu. Mamografické snímky vždy vidia a popisujú dvaja nezávislí špecialisti. „Až tristo žien na Slovensku zbytočne zomiera, pretože nechodia na preventívne vyšetrenia prsníkov. Vyspelé škandinávske krajiny, kde je skríning plne rozbehnutý, dokázali znížiť úmrtnosť na rakovinu prsníka o 35 %, a to len vďaka skorému záchytu,“ dodala ministerka.

V najbližších týždňoch budú ženy vo veku 50–69 rokov dostávať od svojej zdravotnej poisťovne pozývacie listy na mamografické vyšetrenie prsníkov. Tento pozývací list súčasne slúži ako výmenný lístok na vyšetrenie a je na ňom aj zoznam ministerstvom preverených pracovísk.

Kampaň v rámci propagácie skríningu pri... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
rakovina prsníka, tekvice, hrášok, kampaň, skríning, LIDL Kampaň v rámci propagácie skríningu pri rakovine prsníka spustil aj známy predajca.

Sieť predajní Lidl najnovšie ponúka instantnú hráškovú polievku, pri ktorej časť zisku z predaja pôjde na boj proti rakovine prsníka. Ružová farba a zelený hrášok sú symbolom aktívneho vyhľadávania včasných štádií tohto zákerného ochorenia.

Video: Pozrite sa, ako vyzerá najspoľahlivejšie vyšetrenie prsníkov. (TV Pravda, 13. 9. 2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #ministerka zdravotníctva #mamografia #skríning