Potratový zákon sa meniť nebude, plénum nepodporilo ani jeden z návrhov

Potratový zákon sa meniť nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu nepodporili väčšinou ani jednu zo štyroch navrhovaných noviel zákona o umelom prerušení tehotenstva. Na septembrovú schôdzu ich predložili OĽaNO, ĽSNS, poslanci zo Sme rodina Milan Krajniak a Jozef Lukáč, ale aj nezaradený poslanec Richard Vašečka.

25.09.2019 12:07 , aktualizované: 15:44
SR Bratislava NR parlament 49. schôdza BAX Foto: ,
Na snímke poslanci NR SR
debata (160)

Podpredseda Národnej rady SR a predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár sa v parlamente ospravedlnil poslancom z hnutia OĽaNO. Chcel totiž hlasovať za ich návrh, ale pomýlil sa. "Chcel som hlasovať za tento návrh, pretože bol podľa mňa dobre prepracovaný,“ povedal v pléne Bugár. Ak by predseda Most-Híd hlasoval za, novela zákona by prešla do druhého čítania, keďže jej chýbal jeden hlas.

OĽaNO navrhovalo niekoľko zmien. Poslanci z hnutia chceli, aby sa priznal nárok na vyplácanie nemocenského žene pri využití utajenia osoby v súvislosti s potratom už od 21. týždňa tehotenstva. Zefektívniť chceli aj proces osvojenia dieťaťa či pestúnstva. Upraviť navrhovali aj text poučenia, ktorý je určený žene pred potratom. Ten by si mala žena podľa nich prečítať aj podpísať pred podstúpením interrupcie. Poukázali na to, že ženy sú často málo informované o alternatívach alebo o dôsledkoch zákroku na ich psychické zdravie.

Vašečka chcel vo svojom návrhu zakázať potraty bez vážnych dôvodov a takzvané potraty na požiadanie. Ponechať chcel výnimku pri vážnom ohrození života a zdravia matky, vysokom riziku poškodenia plodu či pri tehotenstve, ktoré je následkom trestného činu.

Lukáč a Krajniak navrhovali v zákone skrátiť súčasnú stanovenú lehotu, keď môže žena podstúpiť interrupciu, z aktuálneho 12. na siedmy týždeň tehotenstva. Argumentujú tým, že je to ešte pred prvým tlkotom srdca plodu, ktorý sa dá potvrdiť ultrazvukom.

ĽSNS navrhovala lehotu upraviť na osem týždňov tehotenstva. Sprísniť chcela len takzvané potraty na požiadanie, jej novela nemala upravovať podstúpenie interrupcie v prípade ohrozenia zdravia ženy či rizika genetických chorôb dieťaťa.

Je potrebná diskusia, tvrdí Danko

Pri zmenách v potratovom zákone je potrebná diskusia a kompromis, téma by nemala byť politicky zneužívaná. Povedal to predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) s tým, že SNS je otvorená diskusii. Tému potratov podľa neho zneužili ĽSNS aj líder OĽaNO Igor Matovič.

„Chcel som, aby moje hlasovanie a hlasovanie poslancov SNS bolo vnímané ako signál o tom, že chceme o tejto téme diskutovať, že chcem, aby sa našiel kompromis,“ skonštatoval Danko v súvislosti so stredajším hlasovaním o štyroch návrhoch na zmeny potratového zákona.

Ozrejmil, že poslanci z klubu národniarov mali pri hlasovaní voľné ruky a mohli hlasovať podľa svojho svedomia. Dodal, že SNS iniciuje aj okrúhly stôl, kde sa môžu spojiť ľudia, ktorým ide o vlastenectvo, národné a kresťanské hodnoty.

Danko podľa svojich slov podporil návrh nezaradeného poslanca Richarda Vašečku, ktorý považuje za odbornejšie pripravený a pri ktorom nevidí snahu o politické zneužitie témy. Opak si myslí pri Matovičovi, ale aj pri ĽSNS a jej predsedovi Marianovi Kotlebovi. „Je veľa ľudí, ktorí sú Kotlebom a fašistami klamaní,“ skonštatoval Danko.

Koaličná SNS pripravuje návrh zákona o ochrane života. Chce o ňom rokovať so všetkými relevantnými stranami a hľadať politickú podporu. Nie je isté, či návrh predloží ešte v tomto volebnom období. Návrh pripravuje s mimoparlamentnou stranou KDŽP – Aliancia za Slovensko a Slovenským dohovorom za rodinu, s ktorými sa dohodla na základných bodoch.

„Otázka, akú definitívnu podobu by mal mať zákon o ochrane života, musí byť najprv výsledkom politických rokovaní a dohody všetkých relevantných politických strán. Nepovažujeme za šťastné predkladať návrhy zákonov bez akejkoľvek diskusie,“ skonštatoval predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák na stredajšej tlačovej konferencii. Do konca volebného obdobia chcú podľa neho minimálne viesť diskusie o návrhu zákona.

Strany chcú napríklad minimalizovať ekonomické dôvody na podstúpenie potratu zo strany ženy. „Od momentu, keď lekár potvrdí graviditu, by mala mať žena nárok na príspevok. Jeho výška a čerpanie až do pôrodu bude stanovené tak, aby sa jeho poberanie nezneužívalo,“ priblížil Bernaťák.

Poslanci tiež chcú navrhnúť, aby žena pred potratom disponovala všetkými potrebnými informáciami, čo potrat znamená a aká ekonomická a sociálna pomoc je každej žene k dispozícii. Chcú tiež, aby sa minimalizoval tzv. potratový priemysel. „Aby bolo zabránené súkromným klinikám a zdravotníckym zariadeniam vykonávať potraty cudzinkám,“ doplnil Bernaťák s tým, že chcú diskutovať aj o výhrade vo svedomí.

VIDEO: V nedeľu sa v Bratislave konal Národný pochod za život, ktorý podporuje absolútny zákaz potratov. Pozrite sa na jeho priebeh. Zdroj: TASR (vysielané 22.9.2019)

Video
160 debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie