Poslanci zvolili všetkých štyroch zvyšných kandidátov na ústavných sudcov

Poslanci v stredu vo verejnej voľbe zvolili všetkých štyroch zvyšných kandidátov na ústavných sudcov. Stali sa nimi Libor Duľa s 78 hlasmi, Ladislav Duditš s 90 hlasmi, Peter Melicher so 69 hlasmi a Peter Straka so 113 hlasmi. Smer trval na tajnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov, v strane sa zhodli na štyroch menách. Tajnú voľbu napokon podporilo len 51 poslancov, voľba bola teda verejná. Vymenovanie ústavných sudcov označila prezidentka Zuzana Čaputová za svoju "veľmi veľkú prioritu".

25.09.2019 13:05 , aktualizované: 22:41
debata (470)

Predseda vlády Pellegrini víta zvolenie zvyšných kandidátov na sudcov a verí, že Ústavný súd (ÚS) bude môcť byť čoskoro plne funkčný. Pripomína, že rozhodnutie je teraz na prezidentke Zuzane Čaputovej. Informovali o tom z Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

VIDEO: Pozrite si, ako voľbu ústavných sudcov ohodnotil poslanec SaS Martin Klus.

Video

Poslanec parlamentu Martin Klus (SaS) si myslí, že za dlhý proces voľby kandidátov na ústavných sudcov môže koalícia. „Ja som v prvom rade rád, že tato sága je za nami, že už prestaneme verejnosť zaťažovať tým, že Národná rada SR si nevie plniť svoju ústavnú povinnosť,“ povedal v reakcii. „Musím ale dodať, že maslo na hlave majú koaliční poslanci, majú väčšinu v rukách a nevedeli sa viackrát dohodnúť na voľbe,“ doplnil. Skonštatoval, že k úspešnej voľbe bola potrebná verejná voľba, ktorú opozícia od začiatku presadzovala.

„Dnešnou verejnou voľbou sa zamedzili všetky špekulácie a zákulisné hry,“ reagoval poslanec Gábor Grendel (OĽaNO). Hnutie OĽaNO je spokojné so zvolením chýbajúcich kandidátov na post ústavných sudcov. „Prezidentka SR tak môže konečne plne sfunkčniť Ústavný súd,“ povedal hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Bola potrebná verejná voľba, tvrdí Bugár

K úspešnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov bolo potrebné, aby sa hlasovalo verejne. Vyhlásil to Béla Bugár po voľbe.

„Konečne to zafungovalo, chvalabohu, máme zvolených všetkých kandidátov na ústavných sudcov. Konečne táto dlhotrvajúca snaha nakoniec bola úspešná, ale k tomu bolo potrebné, že Most-Híd jednoznačne povedal, že bude verejná voľba, lebo len verejná voľba zabezpečí to, že každý dodrží dohodu,“ povedal Bugár novinárom. Teraz podľa neho záleží na tom, koho vyberie prezidentka Čaputová.

Šéf koaličného Mosta-Híd Béla Bugár ešte pred voľbou uviedol, že jeho poslanci tajnú voľbu nepodporia. Predseda SNS a Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) vyzval poslancov, aby ukončili voľbu kandidátov zvolením potrebného počtu kandidátov.

VIDEO: Pozrite sa, ako úspešnú voľbu ústavných sudcov okomentoval Béla Bugár.

Video

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) je rád, že sa v stredu naplnili jeho slová o tom, že treba bezodkladne zvoliť štyroch zvyšných kandidátov na sudcov ÚS. Poznamenal, že prezidentka Zuzana Čaputová si má z čoho vyberať. Informoval o tom na sociálnej sieti. „Veril som, že voľba bude verejná a úspešná, poslanci sa k tomu postavili zodpovedne. Ústavný súd bude môcť byť konečne plne obsadený a funkčný pre výkon spravodlivosti,“ uviedol Gál.

Podmanický na protest proti verejnej voľbe odovzdal prázdny lístok

Poslanec Smeru Ján Podmanický odovzdal počas voľby prázdny hlasovací lístok. Urobil tak na protest proti verejnej voľbe, nakoľko tajnú voľbu považuje za výdobytok demokracie.

„Som dlhodobý kritik verejnej voľby. Považujem tajnú voľbu za výdobytok demokracie a tajná voľba vychádza z našich ústavných princípov a tradícií. Takže ja som na protest proti verejnej voľbe odovzdal hlasovací lístok prázdny,“ povedal Podmanický pred novinármi.

„Ale na druhej strane som osobne veľmi rád, že sme zvolili zvyšných kandidátov na sudcov Ústavného súdu a pani prezidentka už môže vo veľmi krátkom čase vymenovať sudcov Ústavného súdu,“ povedal poslanec s tým, že túto možnosť mala prezidentka už skôr, keďže exprezident Andrej Kiska zaviedol podľa neho precedens, keď vymenoval sudcov ešte predtým, než boli zvolení všetci kandidáti.

VIDEO: Pozrite sa, čo k voľbe a jej priebehu povedal Juraj Blanár (Smer).

Video

Prezidentka vyberie šiestich sudcov ÚS po návrate na Slovensko

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na pracovnej ceste v New Yorku v stredu s potešením privítala fakt, že parlament zvolil plný počet kandidátov na ústavných sudcov. Skoré vymenovanie sudcov zároveň označila za svoju „veľmi veľkú prioritu“.

Ako uviedla, na budúci týždeň má na programe dvojdňové stretnutie prezidentov V4 v Prahe, avšak medzitým sa bude chcieť oboznámiť so zvolenými kandidátmi. „Priebežne, čiže na začiatku, na konci týždňa, prípadne začiatkom toho ďalšieho… verím, že to bude vo veľmi skorom čase,“ povedala na margo možného dátumu vymenovania sudcov. Zdôraznila, že výber bude starostlivo zvažovať.

„Čakali sme mesiace, nechcem to unáhliť a urobiť to za jeden alebo dva dni. Ale určite to nebudem odkladať, je to veľká priorita,“ dodala.

Poslanci mali kandidátov na ústavných sudcov opäť voliť v stredu popoludní. Ide už o piatu voľbu, poslancom sa doteraz nepodarilo zvoliť dostatočný počet kandidátov, ktorých by ponúkli prezidentke Zuzane Čaputovej. Vybrať by mali ešte štyroch chýbajúcich kandidátov. Do aktuálnej voľby sa prihlásilo 16 uchádzačov.

Danko vyzval poslancov na zvolenie potrebného počtu kandidátov

Predseda parlamentu Andrej Danko vyzval poslancov, aby ukončili voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR zvolením potrebného počtu kandidátov. Dodal, že podľa jeho informácií by mala prejsť v pléne verejná voľba a že urobí všetko pre to, aby bol ÚS konečne funkčný.

„Ak mám dobré informácie, musí dnes prejsť verejná voľba,“ povedal Danko. Po množstve neúspešných tajných volieb treba podľa neho ukázať to, kto ako hlasuje. Poukázal na to, že dohoda na voľbe v minulosti v koalícii zlyhala. Dodal, že bude navrhovať aj to, aby spolu s Mostom-Híd, ktorý rovnako preferuje verejnú voľbu, zverejnili niektoré prienikové mená. Chce, aby sa k nim pridala aj opozícia. Zdôraznil potrebu väčšiny hlasov aj v súvislosti s tým, že v pléne pre viaceré dôvody chýbajú poslanci.

Bugár: Most-Híd tajnú voľbu nepodporí

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár počas dňa uviedol, že ak Smer v pléne navrhne tajnú voľbu, poslanci za Most-Híd tento návrh nepodporia. Podľa vlastných slov dúfal, že sa podarí zvoliť chýbajúci počet kandidátov.

„Smeráci budú navrhovať, predpokladám, tajnú voľbu, za ktorú nebudeme hlasovať, teda bude verejná,“ povedal Bugár a zopakoval, že je za verejnú voľbu. „Ak to niekto znovu bude blokovať, aby každý vedel, že sme to neboli my,“ vysvetlil dôvody.

„Smer je za tajnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov, ak však väčšina koalície bude za voľbu verejnú, zúčastníme sa jej,“ povedal pred voľbou Erik Tomáš (Smer) s tým, že budú voliť preto, aby neboli špekulácie, že Smer robí obštrukcie.

470 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Béla Bugár #Andrej Danko #ústavní sudcovia #voľba ústavných sudcov