Polícia po výsluchu prepustila Mihálika a Zubčáka, podozrivých z lustrácií

Policajti z Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR prepustili zástupcu riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika a Michala Zubčáka z odboru podpory riadenia po výsluchoch v kauze lustrácii Jána Kuciaka a ďalších novinárov. Bývalý riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov by mal byť naďalej v budove inšpekcie.

26.09.2019 10:01 , aktualizované: 19:16
debata (304)

V podvečerných hodinách vyšiel z budovy policajnej inšpekcie Michal Zubčák v sprievode svojho právneho zástupcu. S médiami nekomunikoval, jeho právny zástupca Eugen Cimmermann nepovedal, či bol Zubčák obvinený. Krátko potom bol prepustený aj Milan Mihálik, ktorý taktiež na otázky novinárov neodpovedal.

V budove inšpekčnej služby v bratislavskom Ružinove by sa mal naďalej nachádzať Pavol Vorobjov. Toho zadržala polícia vo štvrtok ráno pre podozrenie z lustrovania novinárov vrátane neskôr zavraždeného Jána Kuciaka. Zadržanie troch spomínaných osôb denníku Pravda potvrdilo ministerstvo vnútra.

Informáciu ako prvý priniesol portál Nastope.sk. Rezort vnútra pre Pravdu potvrdil, že zadržanie súvisí s vyšetrovaním lustrácií novinárov.

„V súčasnosti vykonáva vyšetrovateľ úradu všetky potrebné procesné úkony. Vzhľadom na túto skutočnosť a s cieľom zabrániť zmareniu prebiehajúceho vyšetrovania, nie je v tejto chvíli možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ uviedlo ministerstvo vnútra v odpovedi na žiadosť denníka Pravda o spresnenie informácií k zadržaniu troch osôb.

Vorobjov má byť podozrivý, že lustroval novinárov a prokurátorov pre nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a Mariana Kočnera. Nezákonne vyhľadával údaje o 28 novinároch a dvoch vysokopostavených prokurátoroch. Na začiatku minulého decembra v tejto súvislosti Úrad špeciálnej prokuratúry vydal príkaz aj na Bödörovo zadržanie z dôvodu plánovaného výsluchu. Syn vplyvného nitrianskeho podnikateľa sa však o plánoch vyšetrovateľov dozvedel a zadržaniu predišiel, keď sa na polícii sám prihlásil. Bödör však akékoľvek nezákonné konanie opakovane poprel.

Vorobjov spočiatku tvrdil, že lustrácie vykonával na príkaz bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý je s Bödörom v rodinnom vzťahu. Neskôr však mal svoju výpoveď zmeniť. Gašpar, ktorý Vorobjovove obvinenia od začiatku odmietal, považuje jeho zadržanie za potvrdenie svojej neviny.

„K týmto úkonom polície, respektíve k ich opodstatnenosti, sa vyjadriť neviem, nakoľko nemám informácie z vyšetrovania tohto prípadu. Z medializovaných informácií som sa však dozvedel, že policajt Vorobjov mal v konaní zmeniť výpoveď a potvrdiť tak moje stanovisko zo začiatku roka, že žiadny pokyn na lustráciu som mu nedal,“ zdôraznil pre denník Pravda Gašpar.

Žitný: Vražda novinára priniesla do Policajného zboru prievan

Bezpečnostný analytik Milan Žitný očakáva, že policajtov obvinia. „Ak ich už zadržali, je tam asi dosť aj na vznesenie obvinenia. Je to veľmi pravdepodobné. V tomto štádiu je pochopiteľné, že polícia ani prokuratúra nechcú povedať viac, ak to chcú úspešne vyriešiť. Pretože to nemusí byť ani konečný počet ľudí, ktorí budú trestne stíhaní. Treba ešte počkať, lebo sa to evidentne ešte vyvíja. Pravdepodobne teraz bežia výsluchy a vyšetrovatelia sa posunú ďalej,“ povedal Žitný s tým, že netreba zabúdať ani na nie veľmi presvedčivé vyjadrenie vtedajšieho policajného prezidenta Gašpara. Ten tvrdil, že lustrácie súviseli s kauzou Filipa Rybaniča, v tomto prípade však nesedeli časové súvislosti s kauzou a nelegálnym vstupom do policajných databáz.

Žitný upozorňuje, že tento prípad je výnimočný. „Ak rátame s očakávaným obvinením, je to, myslím, prvý taký prípad vyšších policajných dôstojníkov. Väčšinou išlo iba o radových policajtov. Je určite výnimočný, nepamätám si, že by niekedy doteraz zaťali až tak vysoko. Je to znak, že vražda novinára a jeho priateľky priniesla prievan do Policajného zboru, ktorý tam bol žiaduci už dávno, ale nikto s tým nechcel nič robiť,“ zhodnotil Žitný.

Policajný prezident Milan Lučanský ešte v apríli prisľúbil, že nezákonné lustrácie sa už v polícii nezopakujú. „V súvislosti so zamedzením neoprávnených lustrácií prezident Policajného zboru prikázal zvýšenú a dôkladnejšiu kontrolnú činnosť nadriadených užívateľov informačných systémov, aby boli podchytené všetky dôvody lustrácií. Zároveň boli uplatnené požiadavky na úpravu informačných systémov, konkrétne k doplneniu dôvodu lustrácie ako povinného kritéria a jeho doplnenia do logov u tých systémov, kde táto funkcionalita nebola. Taktiež Policajný zbor spolu s príslušnou sekciou ministerstva vnútra pracuje na vytvorení podmienok pre zavedenie elektronického služobného preukazu,“ priblížil zmeny hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

© Autorské práva vyhradené

304 debata chyba
Viac na túto tému: #lustrácia #vražda novinára Jána Kuciaka #Pavol Vorobjov