Smer o stratifikácii rokuje, podľa SNS problém zdravotníctva nerieši

Vláda odobrila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu nemocníc. Aké sú názory politických lídrov? Kým šéf SNS Andrej Danko tvrdí, že stratifikácia nič nerieši, Most-Híd reformu víta. Smer iba stroho uviedol, že o reforme rokuje. Politológ Tomáš Koziak situáciu okomentoval slovami, že diskusia okolo stratifikácie je už len politickým bojom.

27.09.2019 13:11 , aktualizované: 18:15
debata (25)

Smer o reforme rokuje

Najsilnejšia vládna strana Smer uviedla, že o reforme rokuje. „Hľadáme riešenie o podobe zákona, akým bude stratifikácia nemocníc predložená, pričom kladieme doraz na dva základné ciele – nesmie to ohroziť samotných pacientov a nesmie dôjsť k rušeniu nemocníc,“ uviedol hovorca Smeru Ján Mažgút.

Most-Híd reformu považuje za potrebnú

Strana Most-Híd vníma pozitívne rozhodnutie vlády o stratifikácii nemocníc. Obsiahlu reformu zdravotníctva považuje za potrebnú. Občania SR si podľa predstaviteľov strany zaslúžia kvalitnú zdravotnú starostlivosť, a to, aby ich zdravie nebolo predmetom predvolebných bo­jov.

„Stratifikácia je dlhodobý proces, jej začiatok by sme nemali oddaľovať. V Moste za rovnako dôležité považujeme aj to, aby pri návrhu ministerky zdravotníctva poslanci v parlamentnej rozprave kládli dôraz na odbornú, a nie na politickú diskusiu,“ uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár.

Podľa Danka stratifikácia nič nerieši

Návrh stratifikácie nemocníc nie je podľa predsedu SNS Andreja Danka riešením problému slovenského zdravotníctva. Danko dokonca pritvrdil slovník. „Ak sa štyri roky neurobilo nič, a hovorí sa, že sa už nemocnica (Rázsochy, pozn. red.) búra a mám pocit, že sa ešte nebúra, ak sa nemocnice nestavajú, ak nemáte jasnú sieť štátnych nemocníc, tak stratifikácia je, s prepáčením, odrb na tento národ,“ vyhlásil Danko.

Šéf SNS tvrdí, že za štyri roky sa v zdravotníctve nič nevyriešilo. „Som proti rušeniu štátnych nemocníc a som proti tomu, aby sme ustupovali súkromnému sektoru,“ povedal s tým, že problémom zdravotníctva na Slovensku je vysoká cena liekov i nesystémové nákupy.

K návrhu sa SNS vyjadrí, až keď predseda Smeru Robert Fico povie, že stojí za ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou (nominantka Smeru). „Kým Robert Fico sám nepovie, že stojí za ministerkou Smeru-SD, SNS nemá dôvod sa k tomu vyjadrovať ani pozitívne, ani negatívne. Ak prídu na Koaličnú radu, donesú materiál, budeme sa vyjadrovať. Žasol som, že to vláda schválila bez politickej podpory Smeru-SD,“ skonštatoval Danko.

Koziak: Diskusia okolo stratifikácie je už len politickým bojom

Politológ Tomáš Koziak situáciu okomentoval slovami, že diskusia okolo stratifikácie je už len politickým bojom. „Je zjavné, že v rámci vládnej koalície nie je konsenzus na tom, či to schváliť alebo nie. V takejto fáze odborné argumenty už nie sú pre politikov dôležité. Vyzerá to tak, že odborná debata je už uzavretá, už to bude len politické rozhodnutie,“ myslí si.

Podľa Koziaka sa podobné strety budú s blížiacimi sa voľbami stupňovať. „Toto je len jeden z príkladov toho, čoho budeme ešte svedkami do konca tejto vlády. Čím bližšie budú voľby, tým bude asi aj menšia vôľa na politické dohody. Politické strany v rámci koalície už budú hrať na seba. Nebudú ochotné prijímať také opatrenia, o ktorých si nemyslia, že budú v súlade s tým, čo chcú ich voliči. Čím sme bližšie k voľbám, tým je to pojivo moci medzi koaličnými stranami slabšie a slabšie,“ mieni politológ.

Situácia, že ministerka musí presviedčať predovšetkým vlastnú stranu, zatiaľ čo opozíciu si získala, nie je bežná. „Zrejme je to zrkadlo toho rozkolu, ktorý je v Smere, keď predseda vlády nie je zároveň predseda strany. Niektoré veci týkajúce sa politických rozhodnutí zjavne idú mimo predsedu vlády. Je to veľmi zvláštna záležitosť, že tam zrejme nebude podpora vlastnej strany,“ uvažuje Koziak.

Vláda schválila časť zdravotníckeho programu SaS, tvrdí strana

Predstavitelia strany SaS vítajú, že vláda schválila stratifikáciu nemocníc. Optimalizácia siete nemocníc je podľa nich jedným z bodov reformného zdravotníckeho programu strany SaS.

„Aj opozičná práca má svoj zmysel. Vyzerá to tak, že časť nášho programu má šancu dostať sa do legislatívy. To určite vnímame ako pozitívnu správu,“ uviedla poslankyňa NR SR Jana Cigániková (SaS).

SaS podľa predstaviteľov strany dlhodobo upozorňovala na potrebu stratifikácie a opakovane medializovala túto tému, keďže realizácia reformy môže znamenať potrebnú zmenu v slovenskom zdravotníctve k lepšiemu.

„Iróniou je, že ministerka teraz bude musieť presviedčať najmä poslanecký klub Smeru-SD na čele s poslancom Ficom, čiže politickú stranu, ktorá Kalavskú do funkcie nominovala. Chceme veriť, že aspoň časť demokratickej opozície, ktorá sa vykrúca, či podporí reformu nemocníc, prestane pri tejto téme politikárčiť,“ povedala Cigániková.

Experti z ministerstva zdravotníctva súhlasili s požiadavkami opozície, ktoré majú byť súčasťou konečnej legislatívnej podoby stratifikácie. „Napríklad ide o zadefinovanie maximálnej čakacej doby na jednotlivé výkony, ktorú pripravia vo forme pozmeňujúceho návrhu kolegovia z OĽaNO,” hovorí člen zdravotníckeho tímu SaS Martin Barto. „Takisto by sa malo začať s reformou ambulantnej siete. Zmeniť by sa mali aj povinnosti poisťovní. Keď nejaké oddelenie nebude spĺňať počty výkonov potrebné na to, aby mal pacient garantovanú bezpečnú zdravotnú starostlivosť, poisťovňa v takom prípade nieže nemusí, ale nemôže zazmluvniť takéto výkony,” dodal.

Podľa Cigánikovej poslancom ide o to, aby vlastníci poisťovní a zároveň nemocníc nemohli preferovať svoje zariadenia, aj keď nebudú dostatočne bezpečné. Poslankyňa za SaS na dnešnej tlačovej konferencii ešte informovala, že strana bude v parlamente ešte presadzovať niekoľko pozmeňovacích návrhov k súčasnému návrhu reformy.

Nezaradení poslanci z PS-Spolu majú dve podmienky

Nezaradení poslanci Národnej rady SR, ktorí pôsobia v koalícii mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko-Spolu, ešte nie sú rozhodnutí, či podporia vládou schválenú reformu nemocníc. Rozhodnú sa, keď plán stratifikácie uvidia vo finálnej podobe a keď budú poznať presný plán realizácie. Podporu podmieňujú dvomi podmienkami.

„Za reformu nesie zodpovednosť Smer, preto sme dali ministerke dve podmienky, za ktorých si vieme podporu návrhu predstaviť,“ uvádzajú. Prvá podmienka je, aby návrh podporil aj Smer-SD, ktorý ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú nominoval. Žiadajú tiež, aby sa vyhlášky, ktorými sa reforma má implementovať, presunuli až na budúcu vládu. To by malo podľa koalície neparlamentných strán zabrániť politizácii témy.

Zoskupenie dodáva, že podporuje kroky a opatrenia vedúce k vyššej efektivite nemocníc, lepšej starostlivosti o pacientov a zvýšeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Hovorí o potrebe profesionálneho a odpolitizovaného vedenia nemocníc, dôslednejšom dohľade a rozpočtových obmedzeniach.

Sme rodina sa na návrh pozrie

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár uviedol, že sa na návrh zákona ešte pozrú. „Pre nás je najdôležitejšie, aby sa stratifikácia nedotkla pacientov. Rokovali sme o tom a bolo nám to prisľúbené, ale samozrejme niečo iné sú sľuby a niečo iné realita, preto si to chceme naozaj pozrieť a v prípade ak sa to dotkne komfortu pacientov, tak to nepodporíme,“ uviedol Kollár.

OĽaNO vyzýva Smer na podporu

Hnutie OĽaNO vyzýva Smer, aby podporil návrh reformy. Vyzdvihujú, že sa podarilo do reformy presadiť maximálne čakacie lehoty pre pacientov, informoval hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

Podľa OĽaNO blokuje návrh predseda Smeru Robert Fico. Pre hnutie je reforma nemocníc nevyhnutná na zlepšenie zdravotnej starostlivosti aj preto, že podľa nich sa za 12 rokov vlády Smeru systematické zmeny nerobili. „Ak by teda reforma nemocníc v parlamente prešla, ministerka Kalavská bude prvou z ministrov zdravotníctva počas 12 rokov vlády Smeru, ktorá nebude len kúriť a svietiť,“ uviedol podpredseda výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO).

Vláda v piatok odobrila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu slovenských nemocníc. Po rokovaní kabinetu to potvrdil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že reforma je naplánovaná na niekoľko volebných období. Zmyslom navrhovanej právnej úpravy je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy najmä invazívnych a operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na ich poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Asociácia na ochranu práv pacientov reformu víta

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR víta, že vláda schválila materiál stratifikácie nemocníc. „Asociácia dlhodobo poukazovala a podporovala pozitívne zmeny v prospech pacientov. Aj naďalej podporujeme spustenie reformy nemocníc, keďže dnešný stav je zlý a do budúcnosti neudržateľný,“ povedala prezidentka AOPP Mária Lévyová. Asociácia sa podrobne vyjadrí po oboznámení sa s finálnou verziou materiálu.

Asociácia štátnych nemocníc víta rozhodnutie vlády

Asociácia štátnych nemocníc (AŠN) SR víta schválenie reformy nemocníc vládou a oceňuje aktivitu ministerky zdravotníctva. „Naším spoločným cieľom je poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom tak, aby sme dokázali poskytnúť kvalitnú, dostupnú a ekonomicky efektívnu zdravotnú starostlivosť,“ uviedla Ivana Vaněková z AŠN SR. Predstavitelia asociácie veria, že schválenie stratifikácie bude pri plnení cieľa výraznou pomocou.

ANS považuje stratifikáciu za nevyhnutnú, má sa ale týkať všetkých nemocníc

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) považuje riadenú stratifikáciu za nevyhnutnú. Zároveň však nesúhlasí s tým, aby sa týkala iba štátnych nemocníc, ako malo zaznieť na piatkovej vláde, uviedol prezident ANS Marián Petko.

„Nesúhlasíme ani s tým, aby peniaze zdravotných poisťovní išli len do štátnych nemocníc a považujeme za úplne nereálne, aby boli pacienti operovaní len v štátnych nemocniciach,“ povedal Petko.

Prezident ANS avizoval, že sa budú ďalej pýtať, „ako to bolo myslené“. „Občan SR nie je občan štátny a občan iný, ale len jeden, ktorý platí dane a zaslúži si zdravotnú starostlivosť rovnakú v Bratislave a rovnakú aj v Bardejove,“ zdôvodnil.

Samotnú reformu nemocníc označil za nevyhnutnú, súčasný stav označil za „živelnú stratifikáciu“. Oddelenia sa podľa neho zatvárajú na základe toho, kde je nedostatok lekárov a sestier. To označil za „veľmi zlé“.

VšZP a Union stratifikáciu podporujú

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) aj Union zdravotná poisťovňa podporujú stratifikáciu nemocníc. Jej spustenie považujú za nevyhnutné.

„Projekt stratifikácie bude pre nás podporným nástrojom, aby sme na celom Slovensku zabezpečili zdravotnú starostlivosť pre našich poistencov vo všetkých odbornostiach na kvalitnej medicínskej úrovni,“ poznamenala Zuzana Štukovská z referátu komunikácie VšZP. K obsahu materiálu sa však poisťovňa vyjadrí až po tom, ako sa s ním podrobne oboznámi.

Za nevyhnutné považuje spustenie reformy aj Union zdravotná poisťovňa. Stratifikácia je podľa nej odborne a legislatívno-technicky pripravená, poisťovňa má záujem na včasnej implementácii projektu. „Pre pacienta bude znamenať dostupnejšiu, bezpečnejšiu a najmä kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Nemocniciam zas prinesie stratifikácia viac peňazí na lôžko, viac zdravotníckeho personálu na jedného pacienta a profesijné napredovanie zdravotníckeho personálu,“ skonštatoval hovorca poisťovne Matej Neumann.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma zdravotníctva #stratifikácia nemocníc