Baláž: Štátni ochranári súhlasili s rozšírením Hrnčiarovej chaty, národný park je proti

Kým Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR) odsúhlasila rekonštrukciu a rozšírenie Chaty pod Chlebom v Národnom parku (NP) Malá Fatra, Správa NP zaujala k tomuto zámeru nesúhlasný postoj. Odporučila vykonať posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). Vo vyhlásení o tom informoval podpredseda strany Spolu a ochranár Erik Baláž. Podľa neho Chatu pod Chlebom ešte v roku 2018 kúpil poslanec Andrej Hrnčiar (Most-Híd), pričom tento rok vypracoval investičný zámer chatu zrekonštruovať a významne rozšíriť.

27.09.2019 14:17
debata (5)

Podľa Správy NP Malá Fatra táto činnosť môže mať významný vplyv na životné prostredie, pretože chránené druhy budú rušené. Zvýšená návštevnosť tiež ohrozí jednu z posledných lokalít ohrozeného tetrova hlucháňa a hrozia aj problémy s odpadom či hromadením odpadových vôd.

Na Okresný úrad v Žiline, ktorý o stavbe rozhoduje, prišlo však z ŠOP SR súhlasné stanovisko, podľa ktorého vplyvy na životné prostredie skúmať netreba. „Centrála ŠOP SR paradoxne nevidí žiadne hrozby. V stanovisku tvrdí, že nedôjde k zničeniu biotopov a chránené druhy nebudú rušené,“ konštatoval Baláž, podľa ktorého už prebieha konanie o umiestnení prístavby, ktorého Správa NP už nie je účastníkom. „Zaujímalo by nás, kto požiadal centrálu ŠOP SR o ďalšie stanovisko a prečo ho nekonzultovali so Správou NP Malá Fatra. Nik predsa nemá detailnejšie informácie o území,“ uzavrel Baláž.

ŠOP SR reaguje, že ich mrzí „tendenčné informovanie“ o rekonštrukcii Chaty pod Chlebom. „Chceme verejnosť uistiť, že na tomto veľmi frekventovanom mieste, pár minút od fungujúcej lanovky, sa v bezprostrednej blízkosti nevyskytuje hlucháň hôrny, ako sa nepravdivo šíri,“ zdôraznili štátni ochranári v reakcii na Balážove tvrdenia. Riaditeľstvo ŠOP SR sa podľa stanoviska rekonštrukciou chaty nezačalo zaoberať z vlastnej vôle, oslovil ho Okresný úrad v Žiline. Na základe obhliadky potom vydalo svoje stanovisko. ŠOP SR vysvetlila, že chatu idú stavať v „odprírodnenom území“, kde chata v minulosti stála a vyhorela, ktoré sa nachádza v treťom stupni ochrany. „Rekonštrukcia chaty v navrhovanom rozsahu tak nemôže mať negatívne vplyvy na biotopy. Rovnako nemožno predpokladať ani zvýšené množstvo turistov, nakoľko nebudú budované nové cesty a už v súčasnej dobe je lokalita v maximálnej miere vyťažená návštevníkmi z dôvodu blízkej lanovky,“ uviedli štátni ochranári. ŠOP uzavrela, že vstupuje do konaní a vyjadrení jednotlivých Správ chránených území len vo výnimočných prípadoch na priamu výzvu príslušných úradov.

Poslanec Hrnčiar sa k tejto záležitosti vyjadril na sociálnej sieti, pričom zdôraznil, že rekonštrukcia a prístavba chaty a jej prevádzka nebude mať zhoršujúci vplyv na životné prostredie. Rekonštrukcia chaty podľa neho nebude produkovať odpady obsahujúce nebezpečné látky a odpady vznikajúce počas prevádzky chaty budú odvážať a zneškodňovať oprávnenou firmou. „Návrh neuvažuje s navýšením návštevnosti územia len s dobudovaním potrebných kapacít a služieb, ktoré nie sú v území dostatočne zabezpečené,“ vyhlásil Hrnčiar. Hrnčiar tvrdí, že „kauzu“ vytvoril riaditeľ Správy NP Malá Fatra Michal Kalaš, ktorý je podľa neho kandidátom strany Spolu na riaditeľa ŠOP SR.

Hovorkyňa strany Spolu-občianska demokracia Silvia Hudáčková uviedla, že riaditeľ Správy NP Malá Fatra Michal Kalaš nie je členom strany a ani neevidujú jeho prihlášku za člena.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #malá fatra #Andrej Hrnčiar #Erik Baláž