Ďuriš Nicholsonová: Európski hráči plánujú spochybniť právo Slovenska na sídlo ELA

Výbor Európskeho parlamentu spochybňuje právo Slovenska na sídlo Európskej agentúry práce (ELA) v Bratislave, v piatok o tom informovala europoslankyňa a predsedníčka Výboru pre zamestnanosť Lucia Ďuriš Nicholsonová. Stále zastúpenie SR pri EÚ vo svojom stanovisku uviedlo, že "nie je zrejmé, koho bude Európsky parlament žalovať."

27.09.2019 18:46 , aktualizované: 22:08
debata (91)

„Veľkí európski hráči plánujú spochybniť nárok Slovenska na významnú európsku agentúru. Európsky Výbor pre právne veci (JURI) schválil v stredu za zatvorenými dverami CONFIDENTIAL – TAJNÉ stanovisko, ktorým chcú spochybniť, či má Rada EÚ právo vyberať sídla európskych agentúr, celý proces je navyše absurdný a netransparentný,“ upozornila europoslankyňa a predsedníčka Výboru pre zamestnanosť Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Podľa poslankyne výbor JURI v stredu (25.9.) odporučil predsedovi EP Davidovi Sassolimu rozhodnúť o podaní žaloby proti rozhodnutiu o určení sídla ELA z dôvodu nedostatočného zapojenia europarlamentu do procesu výberu jej sídla. Lehota na podanie takejto žaloby uplynie o dva týždne, 9. októbra. Prípadnou žalobou by sa musel zaoberať Súdny dvor EÚ v Luxemburgu.

Európska agentúra práce by pritom mala svoju činnosť v Bratislave naštartovať ešte v priebehu tohto roka. „Rozpočet má mať zhruba 51 miliónov eur a zamestnávať až 144 zamestnancov. Pre Slovensko to bola výhra a veľká prestíž a má to byť naša jediná agentúra, na rozdiel od krajín, ktoré ich hostia hneď niekoľko,“ uviedla.

Činnosť ELA patrí práve do portfólia Výboru pre zamestnanosť a sociálnu inklúziu, ktorému šéfuje Ďuriš Nicholsonová. „Ako šéfka výboru, ale aj ako europoslankyňa z dotknutej krajiny si neviem vysvetliť, ako je možné, že ma o tejto iniciatíve neinformovali. Poslali mi len neprístupný email cez vnútorný systém, do ktorého však ako europoslankyňa, ani ako šéfka výboru nemám prístup,“ uviedla europoslankyňa s tým, že informácia o utajenom stanovisku unikla a ona sa k nej dostala len náhodou. Predsedníčke Výboru pre právne veci poslala žiadosť o stretnutie.

Nie je zrejmé, koho by chcel europarlament žalovať

Stále zastúpenie SR pri EÚ vo svojom stanovisku uviedlo, že „nie je zrejmé koho bude Európsky parlament žalovať, keďže rozhodnutie o určení sídla ELA je rozhodnutím zástupcov vlád členských krajín EÚ a nie aktom Rady ako inštitúcie EÚ“.

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) uviedol, že ak by sa aj potvrdilo, že výbor JURI tento návrh predložil, musel by získať súhlas väčšiny europoslancov v pléne EP. Najbližšie plenárne zasadnutie EP je pritom až po termíne predpokladanej žaloby.

Štefanec, šéf slovenskej delegácie Európskej ľudovej strany (EPP), upozornil, že parlamentný výbor ako taký nemá právomoc žiadať podanie žaloby. V tejto veci neboli zatiaľ podľa neho informované ani národné delegácie, ani jednotlivé politické skupiny, čiže štruktúry, ktoré predpripravujú témy hlasovanie v EP. Hlasovanie v pléne je len vyvrcholením ich predošlej činnosti.

„Je predčasné robiť závery o pozícii Európskeho parlamentu. Slovenskí poslanci urobia všetko pre to, aby niečo také z europarlamentu neodišlo,“ zdôraznil Štefanec, ktorý takýto návrh označil za absurdný. Poslanec podľa vlastných slov požiada lídra frakcie EPP v EP Manfreda Webera, aby najsilnejšia parlamentná skupina ľudovcov v prípade potvrdenia tejto správy zaujala k iniciatíve negatívne stanovisko.

Slovenský poslanec Robert Hajšel (nominant Smer-SD) rovnako zdôraznil, že ak sa správa z výboru JURI potvrdí, urobí maximum preto, aby frakcia socialistov a demokratov v EP (S&D), ktorá je druhá najpočetnejšia, hlasovala proti takémuto návrhu. A pripomenul, že vždy bolo zvykom, že lídri členských krajín sú tí, ktorí rozhodujú o výbere sídiel pre jednotlivé agentúry EÚ.

Na zriadení Európskeho orgánu práce sa definitívne dohodli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia 14. februára 2019. Jeho hlavným poslaním bude zlepšiť implementáciu práva EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácie sociálneho zabezpečenia. Poskytovať bude napríklad informácie občanom a podnikom o ich právach a povinnostiach pri mobilite, bude koordinovať spoluprácu medzi členskými štátmi, najmä pri spoločných inšpekciách. Zároveň bude pôsobiť ako mediátor v cezhraničných sporoch medzi členskými štátmi.

Rada ministrov pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti 13. júna 2019 odhlasoval, že Európsky orgán práce (ELA) bude sídliť v Bratislave. Hlavné mesto Slovenska tak zvíťazilo nad cyperskou Nikóziou, bulharskou Sofiou a lotyšskou Rigou, ktoré sa taktiež uchádzali o sídlo ELA. Sídliť má v budove na Landererovej 12 v centre Bratislavy. Pre zamestnancov agentúry vláda pripravuje asistenčnú službu, ktorá im pomôže s vybavovaním rôznych úradných záležitostí. Minister práce Ján Richter pritom pri potvrdzovaní kandidatúry Bratislavy skonštatoval, že zavážiť pri rozhodovaní o umiestnení ELA by mohol aj fakt, že Slovensko je poslednou krajinou z veľkej vlny rozširovania Únie v roku 2004, ktorá je zároveň členom eurozóny aj schengenu, bez európskej agentúry či inštitúcie na svojom území.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Lucia Ďuriš Nicholsonová #Európska agentúra práce