Gajdoš: Cvičné lety stíhačiek MiG sú pozastavené, ochrana SR zabezpečená

Cvičné lety všetkých stíhacích lietadiel MiG-29 sú v súčasnosti pozastavené, avšak pohotovostný systém NATINAMDS je plne zabezpečený. V súvislosti s pádom stíhacieho lietadla neďaleko Nitry to v nedeľu uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

29.09.2019 08:08 , aktualizované: 15:20
debata (110)

Rezort obrany sa v tejto súvislosti dištancuje od akýchkoľvek predbežných a neoverených informácií, ktoré sa šíria ohľadne príčiny nehody. „Nebudem špekulovať o príčine, počkám si na závery. Vec vyšetruje Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Nitre pod dozorom prokurátora. Verím však, že aspoň na čas utíchnu hlasy, ktoré spochybňujú potrebu nákupu nových stíhacích lietadiel F-16. Bezpečnosť našich vojakov, ktorí zabezpečujú obranu Slovenskej republiky, je pre mňa na prvom mieste,“ zdôraznil šéf rezortu obrany Peter Gajdoš.

Minister obrany prišiel priamo na miesto havárie.

Video

Podľa slov ministra pokračuje vyšetrovanie a zabezpečovanie miesta nehody podľa plánu, nezávislý vyšetrovateľ a komisia vrátane dozorujúceho prokurátora robia všetko pre to, aby bola nehoda stíhačky objektívne vyšetrená. Zostatky havarovaného lietadla vrátane munície by sa mohli začať transportovať už v priebehu pondelka. „Samozrejme, za predpokladu, že všetko pôjde bezproblémovo. Zostatky lietadla budú uložené v hangári na letisku Sliač, kde budú k dispozícii ďalšiemu vyšetrovaniu udalosti,“ potvrdil Gajdoš.

Minister zároveň opravil nesprávne poskytnutý časový harmonogram vzletu dvoch stíhačiek, ktorý vznikol zámenou UTC času používaného v letectve a nášho času. „Obidve stíhačky vzlietli o 20.10 h, lietali spolu. Keďže sa rapídne zhoršilo počasie, vrátili sa na letisko v Sliači. Jednému lietadlu sa ešte podarilo pristáť, druhé to už nestihlo a pokračovalo na záložné letisko v Bratislave. Nehoda sa stala približne o 21.30 h,“ potvrdil Gajdoš.

Minister zároveň zdôraznil, že škody spôsobené v okolí miesta nehody plne uhradí rezort obrany na základe záverov škodovej komisie.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko ocenil profesionalitu a špičkový výcvik pilota. „Ako náčelník Generálneho štábu som nesmierne rád, že naši piloti sú špičkovo vycvičení a práve vďaka tomu môžem konštatovať to jediné, čo je pre túto chvíľu naozaj dôležité. Nikto nezomrel a ani nebol vážnejšie zranený, rodina neprišla o otca a manžela – a ozbrojené sily o skvelého vojaka – skúseného pilota. Vznikli iba značné materiálne škody stratou stíhacieho lietadla a v podstate vzhľadom na situáciu zanedbateľné škody v okolí miesta nehody,“ vyhlásil Zmeko. Dodal, že v súvislosti s nehodou boli aktivované všetky kompetentné pohotovostné zložky a ochrana vzdušného priestoru Slovenskej republiky je zabezpečená v plnom rozsahu.

Na mieste nehody sa nachádza ostrá munícia

Minister obrany potvrdil, že havarované lietadlo vzlietlo s ostrou muníciou, ktorá je pri každom lete, či už cvičnom alebo ostrom, podvesená na stíhačke.

Na zabezpečení bezpečnosti miesta havárie sa podieľali policajti, hasiči i vojenská polícia. „Na ceste je náš pozemný personál zo vzdušných síl vrátane špecialistov na leteckú muníciu. Všetko musí byť zabezpečené tak, aby personál v blízkosti havarovaného lietadla i civilní obyvatelia neboli vystavení nebezpečenstvu,“ povedal Gajdoš.

Podľa slov ministra pri cvičnom, rovnako ako pri ostrom vzlete, vzlietnu stíhačky s ostrou muníciou, ktorá je nabitá. „Riešia záležitosti cvičného letu, to znamená, že je nahraná určitá situácia a na základe toho musia oni reagovať. V prípade návratu dvoch stíhačiek na letisko Sliač nastala táto situácia (havária) a áno, s ostrou muníciou. My sa nehráme na vojakov, riešime záležitosti skutočne reálne s ostrou muníciou,“ potvrdil Gajdoš.

Snímka z miesta pádu stíhačky pri obci Nové... Foto: TASR - Polícia SR
SR Nitra stíhačka pád NRX Snímka z miesta pádu stíhačky pri obci Nové Sady, časť Ceroviny, okres Nitra v nedeľu 29. septembra 2019.

Veliteľ vzdušných síl podľa slov ministra okamžite realizoval pohotovostný systém, ktorý identifikoval, kde letecká nehoda vznikla. „Požiarnici i ministerka vnútra boli informovaní o tom, že na mieste nehody je ostrá munícia a podľa toho všetci reagujú, čiže sú tam experti na leteckú muníciu,“ skonštatoval minister.

Stíhacie lietadlo MiG-29 havarovalo v sobotu približne o 21.30 hodine v časti obce Nové Sady – Ceroviny. Po páde začalo horieť, na mieste zasahovalo 12 hasičov z Nitry. Pilot sa stihol katapultovať, v súčasnosti je hospitalizovaný v nemocnici a jeho stav je stabilizovaný.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #Peter Gajdoš #pád stíhačky #Nové Sady