Komu patrí strom, ktorý zabil chlapca?

Kto nesie vinu za tragickú udalosť v Nitre, kde po páde konára z topoľa zomrel 14-ročný žiak? Kým polícia hovorí o neznámom páchateľovi, mesto sa háda s vodohospodármi, kto sa mal postarať o nešťastný strom.

01.10.2019 17:33
strom, hasiči Foto: ,
Spadnutý strom, ktorý v Nitre zabil chlapca.
debata (11)

V pondelok medzi 12.05 až 12.15 sa žiaci 8. B zo Základnej školy Topoľová v Nitre prechádzali po nábreží za Hydrocentrálou. Podľa našich informácií sa niekoľkí fotografovali vedľa topoľa. Práve vtedy sa vplyvom silného vetra odlomil niekoľkometrový konár a spadol na žiakov. Štrnásťročnému Patrikovi B. poranil hlavu a hrudník, chlapec na mieste zomrel. Jeho spolužiak David D. má zlomenú ľavú stehennú kosť a ľavú ruku s predbežnou dobou liečenia nad 42 dní, Jerguš E. má narazený hrudník s predbežnou dobou liečenia sedem dní.

Podľa nitrianskej policajnej hovorkyne Renáty Čuhákovej vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie za prečin všeobecného ohrozenia.

Krátko po incidente primátor mesta Marek Hattas vyhlásil: „Budeme hľadať toho, kto je zodpovedný za to, čo sa stalo.“ Dodal, že o stromy by sa mala starať nitrianska diecéza. „Obhliadkou sme zistili, že to nie je náš pozemok. Stromy rastú na pozemku vodohospodárskeho podniku, ktorý spravuje Odštepný závod Povodie dolnej Nitry,“ spresnil v utorok hovorca biskupstva Tibor Ujlacký.

Tomáš Januš z oddelenia komunikácie Slovenského vodohospodárskeho podniku tvrdí, že tok rieky Nitra je ohraničený ochrannými múrikmi, ktoré podnik spravuje a udržiava. Vedľa však vedie cyklotrasa, o ktorú sa má podľa Januša starať mesto. „V zmysle uzatvorenej nájomnej zmluvy bolo dohodnuté, že mesto Nitra bude zriaďovať, spravovať a prevádzkovať cyklistický chodník pozdĺž rieky Nitra na území mesta. V tejto zmluve sú upravené povinnosti prevádzkovateľa cyklotrasy, pričom za bezpečnosť na cyklotrase zodpovedá prevádzkovateľ cyklotrasy voči tretím osobám, ktoré používajú cyklistickú cestu a pešiu dopravu,“ dodal Januš.

Tvrdí, že na jar počas obhliadky topoľov zamestnanec útvaru hlavného architekta mesta označil dva stromy, ktoré bolo potrebné vyrúbať, čo sa vraj aj stalo. „Stav predmetného stromu určil zamestnanec mesta ako vyhovujúci,“ upozornil Januš.

„Samozrejme, mesto sa o svoje cyklotrasy náležité stará. Dôkazom je e-mail zo 4. marca, kde apelujeme na vodohospodárov. Písali sme im o viacerých stromoch pozdĺž cyklotrasy s tým, že sú v havarijnom stave. Zmieňujeme tam aj tento strom. Na to nám 6. marca prišla odpoveď, že stromy, o ktorých sa bavíme, nie sú na ich pozemkoch. Geodetickým vyšetrovaním sa však zistilo, že tento konkrétny strom je naozaj na pozemku Slovenského vodohospodárskeho podniku. Náš názor je, že ten strom tam už nemal byť,“ povedal poradca pre komunikáciu mesta Nitra Henrich Varga.

Kto má teda pravdu – mesto alebo vodohospodári? Odpoveď dá až ďalšie vyšetrovanie. Podľa právnika Jána Kanabu ml. však o tom môže rozhodnúť dokonca až súd. „Teoreticky môže byť zodpovedný vlastník pozemkov. O to horšie, ak ľudia už dlhší čas upozorňovali na to, že stromy nie sú v dobrej kondícii. V trestnom konaní sa bude musieť skúmať, kto porušil záväznú povinnosť, ktorú mal,“ vysvetlil s tým, že v takýchto prípadoch je dokazovanie veľmi zložité.

„Treba naozaj skúmať aj zodpovednosť vlastníka stromov, najmä keď o tomto probléme vedel. Apriori to však budú dávať za vinu zrejme učiteľke, pretože meteorológovia vydali výstrahy pred vetrom. Na druhej strane je však potrebné skúmať, aké bolo počasie v čase, keď šla s deťmi von. Nevie stisnúť gombík a presunúť deti do priestorov školy, musí sa s nimi nejako dostať naspäť,“ hovorí Kanaba. Škola sa k incidentu vyjadrovať nechce. „Škola neposkytuje žiadne informácie verejnosti ani médiám. Za pochopenie ďakujeme,“ znie jej strohé stanovisko.

Topoľ patrí k rieke

Environmentalista Ján Dobšovič objasňuje, že topoľ patrí medzi rýchlorastúce listnaté dreviny. Jeho drevo je ľahké, veľmi mäkké, málo pevné a pružné. Vyvráti sa aj s koreňmi len zriedka, častejšie však zvyknú pri silnom vetre padať konáre. „Asi to bolo v takom počasí zle zvolené miesto na vychádzku,“ mieni Dobšovič. Z ekologického hľadiska topole majú pri rieke Nitra svoje opodstatnenie, pretože majú funkciu vetrolamov. Dobšovič tvrdí, že ak už majú stromy rásť na brehu rieky, mali by to byť práve topole. Upozorňuje však, že aj zo zdravého stromu môžu padať konáre. No to nie je vždy dôvod na vyrúbanie celého stromu, skôr na jeho ošetrenie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #vietor #spadnuté stromy