Rok vo väzbe: obvinení v kauze Kuciak smerujú pred súd

Bol štvrtok skoro ráno a mnohých obyvateľov Kolárova zobudil hukot vrtuľníka. Ulice mesta na juhu Slovenska sa naplnili policajnými autami. Desiatky elitných kukláčov odštartovali rozsiahlu akciu, na ktorú celé Slovensko čakalo sedem mesiacov. Na druhý deň, v piatok, zasahovala NAKA aj v Komárne. Podozriví z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej skončili v putách. Vo väzbe sedia už rok a chvíľa, keď sa postavia pred spravodlivý súd, je čoraz bližšie.

02.10.2019 12:00
vražda Jána Kuciaka, Miroslav Marček, Zoltán... Foto: ,
Vľavo hore: Miroslav Marček, vľavo dole: Zoltán Andruskó, vpravo hore: Tomáš Szabó, vpravo dole: Alena Zsuzsová
debata (86)

Trojicu Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa zadržala polícia 27. septembra 2018. Alena Zsuzsová skončila za mrežami o deň neskôr. Už 30. septembra súd rozhodol o tom, že všetci štyria patria do väzby. Od tohto momentu prešiel už rok. Polícia medzitým ukončila vyšetrovanie a dozorujúci prokurátori avizujú, že čoskoro podajú obžalobu.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný prácu orgánov činných v trestnom konaní jednoznačne oceňuje, aj keď uznáva, že nápomocný im bol aj tlak, ktorý na vyšetrenie vyvinula spoločnosť. „Za ten rok urobili vyšetrovatelia a prokuratúra poriadny kus práce. Netreba zabúdať, že sa odhalili aj ďalšie už dokonané prípady, ako napríklad vražda bývalého primátora, a tiež príprava vrážd dvoch prokurátorov a exministra,“ pripomenul analytik.

Ku skončeniu vyšetrovania brutálnej vraždy novinára a jeho snúbenice prišlo viac ako rok a pol od tohto činu. Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Páchateľ zabil Martinu jednou ranou do hlavy, Jána zastrelil dvoma ranami do hrude.

Prípad odvtedy nabral obrovské rozmery. Do ulíc vyšli desaťtisíce protestujúcich občanov, vláda Roberta Fica podala demisiu a postupne sa začalo odhaľovať, aké ďalšie zločiny majú obvinení na rováši. Prevalilo sa, že Zsuzsová, Andruskó, Marček a Szabó mali plánovať aj vraždu prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku a advokáta a bývalého ministra spravodlivosti a vnútra Daniela Lipšica, z čoho je táto štvorica už aj obvinená.

Okrem toho čelí Zsuzsová obvineniu z vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, ktorého zavraždili v roku 2010, aj z nedovoleného ozbrojovania. Aj Szabóa a Marčeka polícia obvinila z ďalšej vraždy, ide o popravu podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Popravený bol v decembri 2016. Z nedovo­leného ozbrojovania sú obvinení aj Szabó, Andruskó, Marček a Kočner.

Kontroverzný podnikateľ čelí obvineniu za to, že počas minuloročnej razie v jeho nehnuteľnostiach našli policajti 60 nábojov, ktoré nelegálne prechovával v dome. Kočner je obvinený aj z viacerých ekonomických trestných činov, v súčasnosti je súdený za podozrenie z falšovania miliónových zmeniek televízie Markíza.

Žitný: Orgány činné v trestnom konaní najskôr pochybili, potom nabrali tempo

Žitný hodnotí, že napriek tomu, že orgány činné v trestnom konaní zo začiatku samy priznali, že urobili pri vyšetrovaní chyby, potom nabrali tempo a potiahli prípad o kus ďalej. „Samozrejme, je to zásluha aj tej spoločenskej atmosféry, ktorá aj cez námestia tlačila a vysielala varovný signál, že tento prípad nemôže zostať bagatelizovaný a vnímaný ako akákoľvek iná vražda. Jej spoločenský dopad je mimoriadny, a preto sa tomu veľmi mimoriadne a starostlivo orgány činné v trestnom konaní aj venovali. Pochopili to a urobili to tak,“ podčiarkol Žitný, ktorý ocenil aj pomoc zahraničných partnerov.

„Keď sa pozrieme na prípad maltskej novinárky, ktorá bola zavraždená niekoľko mesiacov pred Jánom Kuciakom, tak aj tam zahraniční experti pomohli pomocou kvalitnej techniky identifikovať mobily páchateľov. Rovnako aj u nás zahraniční technici pomohli svojimi skúsenosťami a technickým vybavením, ktoré my žiaľ nemáme, aby boli páchatelia vystopovaní. V tom sa zasa len odzrkadľuje ten apel, naliehavosť, priorita a význam, ktorý sa tomuto prípadu venoval a stále venuje,“ hodnotí bezpečnostný analytik.

Podľa polície mal mladých snúbencov zavraždiť Miroslav Marček, ktorý sa k tomu aj priznal. Pomáhať mu mal jeho bratranec Tomáš Szabó. Objednávku na zločin mala zadať Alena Zsuzsová a zabezpečiť vrahov mal Zoltán Andruskó. Ten spolupracuje s políciou už od svojho zadržania, k činu sa priznal a vypovedal aj o ďalších podrobnostiach – napríklad o tom, že vraždu si mal objednať Marian Kočner. Údajne mu to povedala Zsuzsová. Andruskó už v tomto konaní vystupuje ako svedok, on sám bude súdený v samostatnom konaní.

Kontroverzný podnikateľ Kočner bol z objednávky vraždy obvinený v marci tohto roka, pre obvinenie z falšovania zmeniek sedí vo väzbe už od júna 2018.

Obžaloby by mohli padnúť ešte tento mesiac. Dozorujúci prokurátori v auguste na tlačovej konferencii avizovali, že už nebude potrebné žiadať pre obvinených ďalšie predĺženie väzby. Táto lehota vyprší 27. novembra. Prokurátori vtedy uviedli aj to, že v tejto obžalobe by mal byť zahrnutý aj Kočner.

„Môžem povedať iba toľko, že sme v štádiu preštudovávania spisu. To znamená, že od 7. do 11. októbra sa môžeme oboznámiť s celým spisom a na základe toho možno navrhneme nejaké nové dôkazy a potom sa uvidí, či stihne prokuratúra podať obžalobu v lehote. Pretože musia do nejakého 20. októbra podať obžalobu, inak by museli predĺžiť lehotu väzby,“ priblížil obhajca Aleny Zsuzovej Štefan Neszméry.

Súdny proces, ktorý by sa mal začať v priebehu budúceho roku, môže byť podľa Žitného veľmi emotívny, ale určite bude aj politický. „Môžeme očakávať, že v prípade jedného obvineného je možná dohoda o vine a treste. Tým, že spolupracuje, Trestný poriadok umožňuje páchateľovi, ktorý nemá krv na rukách, istú ústretovosť. On bude mať samostatné konanie, kde sa zohľadní, ako veľmi jeho spolupráca pomohla pri odhalení a usvedčení tých významných páchateľov,“ vysvetlil Žitný.

V prípade Marčeka, ktorý tiež vinu priznal a začal spolupracovať, to bude podľa neho iné. „V princípe platí, že vrah nemôže byť tým, ktorý spolupracuje, a usvedčovať iných. Je ešte otázne, či bude v očakávanej obžalobe zahrnutý aj Marian Kočner,“ doplnil Žitný.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #NAKA #Kolárovo #vražda novinára Jána Kuciaka #Alena Zs.