Lídri ku Gottovi: Jeden z najúžasnejších hlasov už nezaznie, povedal Pellegrini, Danko: Opustil nás maestro

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer) vyjadril smútok nad úmrtím speváka Karla Gotta.

02.10.2019 10:53 , aktualizované: 12:26
Karel Gott Lýra 50 Foto: ,
Na snímke spevák Karel Gott.
debata (54)

Svoje vyjadrenie publikoval na facebookovom profile.

„Jeden z najúžasnejších hlasov, ktorý celé desaťročia vnášal radosť do duší Čechov i Slovákov, už nikdy nezaznie,“ vyhlásil Pellegrini.

Zároveň dodal, že Karel Gott, bol „fenoménom, ktorý celé svoje pôsobenie pomáhal odpútať sa ľuďom od svojich bežných životných problémov a ponúkal im umenie, ktorému rozumeli a s ktorým sa vedeli stotožniť.“

Danko: Opustil nás legendárny maestro

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS)si uctil pamiatku zosnulého speváka prostredníctvom Facebooku.

„Slovensko a Česko zasiahla tragická správa. Opustil nás legendárny maestro, ktorého zlatý hlas počul snáď každý z nás. V tichosti a s úctou spomíname,“ píše sa v jeho príspevku.

Drucker: Opäť si niekoho, kto tu už nie je, začneme vážiť o trošku viac

K úmrtiu sa vyjadril aj líder strany Dobrá voľba Tomáš Drucker. „Azda pre každého bol samozrejmosťou. Bol tu a bolo ho veľa a aj preto sme možno jeho talent a výnimočnosť brali ako samozrejmé,“ vyhlásil.

Zároveň dodal, že odišiel človek, ktorý inšpiroval celé generácie, bol pri svadbách, oslavách a pohreboch, a možno si ho dnes opäť začneme vážiť o trošku viac, lebo tu už nie je.

Kiska: Neviem si predstaviť, že tu už nebude

Exprezident a líder strany Za ľudí Andrej Kiska sa k úmrtiu speváka vyjadril prostredníctvom sociálnej siete. „Keď som bol dieťa, bol tu Karel Gott. Keď som bol tínedžer, zabávali sme sa na jeho hudbe. Keď som bol dospelý, hrával som jeho pesničky na gitare. Bol tu, aj keď som bol prezident. Neviem, si predstaviť, že tu už nebude,“ vyhlásil.

Doplnil, že pri tomto dni zostane v kalendári navždy meno Karel Gott.

Jeho hlas i piesne robili život krajším, vyhlásila Laššáková

Zármutok vyjadrila na sociálnej sieti aj ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer). Karel Gott robil život krajším, navždy preto ostane v našich srdciach.

Pripomína, že Gottov hlas a jeho skladby sa stali súčasťou doby. „Čarom ľudskej osobnosti, nadhľadom a prirodzenou ľudskou múdrosťou a skúsenosťou oslovoval celé generácie,“ povedal Laššáková.

VIDEO: Pozrite si reakciu ministerky kultúry Ľubice Laššákovej.

Video

Na spevácku legendu si spomenuli aj europoslanci Monika Beňová (Smer), ktorá mu venovala kondolenciu, a Ivan Štefanec (KDH). "Je len málo ľudí, ktorí boli takí oddaní svojmu remeslu a posunuli ho o toľko vyššie, uviedol Štefanec.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) vyjadrila úprimnú sústrasť jeho rodine a blízkym. „Kája Gott patril medzi legendy československej hudby a jeho smrť je veľkou stratou“, uviedla.

Podľa nezaradeného poslanca Ota Žarnaya bol Gott najznámejšou popovou hviezdou, ktorá vzišla z Československa, a dodal, že sa takíto speváci rodia len raz za storočie.

Inšpiroval generácie

Fenomenálny spevák, 42-násobný československý a český Zlatý slávik, Karel Gott, zomrel vo veku 80 rokov. Správu o úmrtí Karla Gotta priniesol ako prvý český portál ČT 24, pre ČTK správu potvrdila jeho manželka, Ivana Gottová. Podľa jej vyjadrení zomrel spevák v utorok krátko pred polnocou, v kruhu rodiny.

„S najhlbším zármutkom v srdci oznamujem, že nás včera (v utorok), krátko pred polnocou, po ťažkej a dlhej chorobe, opustil môj milovaný manžel Karel Gott. Odišiel doma, v tichom spánku, v kruhu svojej rodiny,“ oznámila Gottová.

V septembri mnohonásobný Zlatý slávik potvrdil informáciu o svojom zhoršujúcom sa zdravotnom stave. Gott bojoval s leukémiou, podstupoval ambulantnú liečbu. O svojom boji a diagnóze informoval fanúšikov na sociálnej sieti.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Gott