Karel Gott: Po rakovine prišla akútna leukémia

Úspešná liečba akútnej leukémie, s ktorou zápasil Karel Gott, závisí od mnohých faktorov. "Jeho zdravotné komplikácie pravdepodobne súviseli s oslabením imunity už po jeho prvej prekonanej rakovine lymfatických uzlín a začala sa u neho vyvíjať porucha krvotvorby," skonštatoval Ľuboš Drgoňa, prednosta Kliniky onkohematológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného onkologického ústavu v Bratislave. Akútna leukémia sa tak podľa odborníka stala sekundárnou leukémiou, ktorej liečba má horšiu prognózu.

02.10.2019 19:18
Karel Gott Foto:
Posledná fotografia. Karel Gott ju zverejnil na facebooku 17. septembra.
debata (5)

Akútna leukémia, čo je to za ochorenie?

Ide o ochorenie krvotvorby, kde vzniká nádorový klon bielych krviniek, ktorý úplne pohltí zdravú kostnú dreň a tým pádom normálne krvinky – ani biele, ani červené, ani krvné doštičky sa neprodukujú v dostatočnej miere. Z toho následne pramenia komplikácie, na ktoré pacient nakoniec zomiera. Môže ísť o infekcie, krvácavé komplikácie a podobne. Inak povedané, ide teda o nádor kostnej drene, krviniek, ktorý takto postihuje pacienta.

Má pacient nádej na uzdravenie?

Táto choroba sa dá aj vyliečiť. Šanca však závisí od veku pacienta, typu leukémie, od vážnosti postihnutia a ďalších rizikových faktorov. Niektoré typy leukémie sú z hľadiska prognózy horšie, niektoré lepšie. Starší pacienti sú vo vyššej rizikovej skupine ako mladší. Komplikáciou je, keď leukémia vzniká po inom ochorení, čo bol aj prípad pána Gotta, ktorý sa vyliečil z agresívneho lymfómu. Akútna leukémia tak bola v podstate sekundárnou leukémiou, ktorá už má horšiu prognózu.

U Gotta jej predchádzala porucha krvotvorby v podobe myelodysplastického sydrómu. Čo to znamená?

Je to to porucha krvotvorby, nie to však ešte leukémia. Už je to ale porucha, ktorá sa čiastočne, v pokročilejších fázach, lieči niekedy ako leukémia. U väčšiny pacientov potom ochorenie prepukne do leukémie.

Myelodysplázia je spôsobená, resp. u časti pacientov môže byť spôsobená, práve určitou predchádzajúcou liečbou, napríklad nádorového ochorenia, kde sa pri liečbe využili iné cytostatiká (pozn. liek, ktorý má za zastaviť rast alebo ničiť nádorové zmenené tkanivo v organizme, podobne ako antibiotikum ničí baktérie).

Je veľká pravdepodobnosť, že sa nádorové ochorenie po vyliečení, hoci aj v inej forme, vráti?

Každý pacient, ktorý prekoná rakovinu a vylieči sa, alebo sa aspoň úspešne lieči, má isté percento rizika, že sa choroba vráti. To znamená, že buď dôjde k recidíve pôvodnej choroby, alebo sa pri niektorých pacientoch môže objaviť práve komplikácia krvotvorby, čo je napríklad myelodysplastický sydróm. Komplikácie, ktoré nastali u pána Gotta, pravdepodobne súviseli s oslabením imunity po prekonanej rakovine lymfatických uzlín a zároveň sa začala u neho vyvíjať porucha krvotvorby.

Príznaky akútnej leukémie

  • malátnosť, únava a pocit vyčerpania, bežná aktivita človeka veľmi vyčerpáva a ani po dlhom spánku či odpočinku sa necíti zregenerovaný;
  • anémia alebo málokrvnosť, človek je bledý, bledé má aj pery a sliznice;
  • infekcia, ktorá nereaguje na liečbu;
  • krvácavé prejavy v podobe bodkovitého krvácania na koži a slizniciach; môžu sa však vyskytnúť aj rozsiahlejšie plošné krvácania, nezastaviteľné krvácanie z nosa a ďasien, podliatiny bez predchádzajúceho zranenia;
  • bolesti a zmeny na ďasnách a v ústach;
  • poruchy zraku či sluchu;
  • stavy zmätenosti a nevysvetliteľnej agresivity;
  • poruchy vedomia či zväčšenie pečene a sleziny, postihnutie mozgu, sťažené dýchanie;
  • pri akútnych leukémiách sa masívne tvoria nefunkčné krvinky. Kostná dreň postupne vyhasína a klesá počet červených krviniek prenášajúcich kyslík. Znižuje sa aj počet krvných doštičiek zodpovedných za zrážanie krvi. Zároveň tiež klesá počet zdravých bielych krviniek, ktoré sú nevyhnutne potrebné na boj proti infekciám. Tým sa dokonalý systém obranyschopnosti, krvného zrážania a zásobenia buniek kyslíkom vážne naruší, čo vedie k rýchlej smrti.

Zdroj: zdravie.sk

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #Karel Gott #leukémia #Ľuboš Drgoňa