Fico: Nie je dôvod, aby sa koalícia minimálnou mzdou ešte zaoberala

Predseda Smeru Robert Fico víta rozhodnutie vlády SR zvýšiť v budúcom roku minimálnu mzdu na 580 eur a aktívnu úlohu, ktorú v tomto procese zohral premiér Peter Pellegrini. Uvádza sa to v stanovisku pre denník Pravda.

03.10.2019 10:36
debata (25)

Smer rovnako verí, že Národná rada SR schváli zákon garantujúci minimálnu mzdu na úrovni najmenej 60% priemerného zárobku, čím by sa vylúčili akékoľvek kontroverzie medzi sociálnymi partnermi a koaličnými stranami.

Líder Smeru v stanovisku potvrdzuje, že definitívne prijatie vyššie uvedeného návrhu zákona o minimálnej mzde bude ešte vyžadovať diskusiu medzi koaličnými partnermi. „Včerajšie rozhodnutie vlády SR o zvýšení minimálnej mzdy na 580 eur – na základe návrhu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR J. Richtera – nebolo v rámci vládnej koalície nikdy spochybňované. Rozhodnutie vlády SR je konečné a vládna koalícia nemá žiadny dôvod sa ním zaoberať,“ uvádza sa v stanovisku.

Predseda SNS Andrej Danko sa na včerajšej tlačovej konferencii s nesúhlasom pozastavil nad tým, že že vo vláde prehlasovali jeho ministrov pri schvaľovaní zvýšenia minimálnej mzdy. Predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer) obvinil, že porušil koaličnú dohodu, keď dal o minimálnej mzde hlasovať, hoci jedna z koaličných strán bola proti. Pellegrini tieto vyjadrenia komentovať nechcel, no porušenie dohody odmieta. Tretí z koaličných partnerov, šéf Mostu-Híd Béla Bugár reaguje opatrne.

Vláda schválila zvýšenie minimálnej mzdy na historickú hodnotu 580 eur z úrovne 520 eur. Premiér hneď po rokovaní vlády potvrdil, že táto úprava nebola prijatá konsenzuálne, ako je to na vláde bežné, ale musel dať hlasovať.

Štyria ministri návrh nepodporili a hlasovania sa zdržali. Boli medzi nimi ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS), ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, minister obrany Peter Gajdoš (obaja SNS) a minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Video: Predseda vlády Peter Pellegrini si urobil zo zvyšovania minimálnej mzdy vlastné PR, vyhlásil v stredu šéf SNS a predseda NR SR Andrej Danko.

Video

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Robert Fico #Andrej Danko