Najskôr neverili, že zachraňujú pilota stíhačky

Keď dvaja mladí muži v sobotu v noci zbadali pri ceste stopára v uniforme a s prilbou v ruke, zostali prekvapení. A ešte viac, keď povedal, že je pilot stíhačky a katapultoval sa. Významne tak pomohli 39-ročnému vojenskému pilotovi J. K., ktorého lietadlo sa zrútilo neďaleko obce Nové Sady v Nitrianskom okrese.

03.10.2019 14:57 , aktualizované: 17:20
debata (13)
Video

Lukáš Lendel (24) a Ľuboš Hano (23) si vo štvrtok z rúk ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) prevzali pamätnú medailu ministra obrany III. stupňa za pomoc a záchranu ľudského života.

Minister im poďakoval, že zachovali rozvahu, no predovšetkým sa zachovali ľudsky, pretože nikto z okoloidúcich vodičov pilotovi nezastavil. „Aj vďaka ich reakcii a pomoci je náš pilot v poriadku, aktuálne už v domácom liečení v kruhu svojich najbližších. Jeho život a zdravie sú pre mňa naozaj to najdôležitejšie, a preto som mal potrebu osobne im poďakovať za to, že mu pomohli. Ešte raz úprimná a srdečná vďaka,“ zdôraznil Gajdoš, ktorý oceneným navyše ponúkol vstup do ozbrojených síl.

K nehode došlo v sobotu večer pri pravidelnom cvičnom lete ostrej pohotovosti. Jedno z lietadiel sa ešte vrátilo a pristálo na vojenskom letisku Sliač, druhé však bolo kvôli hmle presmerované na záložné letisko v Bratislave. Tam už stíhačka nedorazila. Asi hodinu a pol po vzlete padla pri Nových Sadoch v okrese Nitra. Keď pilot vyčerpal všetky dostupné možnosti, nasmeroval lietadlo na bezpečné neobývané miesto a katapultoval sa. Jeden z našich najskúsenejších vojenských letcov skončil asi o 5 kilometrov ďalej, pri obci Podhorany. Obišiel síce bez ťažších zranení, napriek tomu bol v neznámom prostredí a odkázaný na pomoc.

„Boli sme s kamarátom na ceste z Nitry do Topoľčian a cestou sme videli človeka, ktorý stopoval – držal prilbu a mal uniformu. Zastavili sme a keď nám povedal, že je pilot bojového stíhacieho lietadla MiG-29, ktorý sa katapultoval, boli sme v šoku. Snažili sme sa mu pomôcť, komunikovali sme s dispečingom 112 a čakali do príchodu záchranných zložiek. Je to niečo, čo by mal v danej situácii urobiť každý – pomôcť človeku,“ opísal situáciu Lukáš Lendel.

Pilota ešte v sobotu v noci ošetrili v nitrianskej nemocnici, v nedeľu bol prevezený do nemocnice v Banskej Bystrici, kde sa už mohol stretnúť s manželkou a so synmi.

Mladých mužov slovne ocenili aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl generál Daniel Zmeko a veliteľ Vzdušných síl generálmajor Ľubomir Svoboda. Ich konanie považujú za príklad dobrého vzťahu medzi ozbrojenými silami a verejnosťou. „Ozbrojené sily sú tu pre občanov a verím, že to platí aj naopak. Títo mladí muži sa zachovali ľudsky k nášmu vojakovi, čo je pre mňa úžasný príklad toho, ako máme vzájomne spolupracovať,“ povedal Zmeko.

Polícia krátko po nehode informovala, že predbežnou príčinou pádu stíhačky bol nedostatok paliva. Rezort obrany sa k príčinám nehody zatiaľ nevyjadruje, pretože, ako upozorňuje, prebieha nezávislé oborné vyšetrovanie. „Nebudem špekulovať o príčine, počkám si na závery. Vec vyšetruje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre pod dozorom prokurátora,“ zdôraznil minister. Kedy bude vyšetrovanie ukončené, si povedať netrúfol.

Pri nehode vznikli, okrem zničenia samotnej stíhačky, minimálne škody. Rozhodnutie a chladnokrvnosť pilota takmer ihneď po zrútení lietadla ocenili najvyšší predstavitelia ozbrojených síl. Gajdoš ponúkol finančnú satisfakciu všetkým, ktorých majetok mohol byť zničený. Podľa starostky Nových Sadov Silvie Halvoníkovej škody boli naozaj nepatrné, a to tak pri nehode, ako aj pri záchranných prácach.

Miesto dopadu stíhačky museli najskôr preskúmať vojenskí a policajní špecialisti, pretože po páde bolo počuť niekoľko explózií streliva. Už v pondelok však časť trosiek previezli do hangáru vojenského letiska v Sliači, kde budú k dispozícii vyšetrovateľom.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #stíhačka #Peter Gajdoš