Figeľ: Oslobodená Asia Bibi je bez hnevu a nenávisti

Pakistanská kresťanka Asia Bibi bola odsúdená na smrť za rúhanie, ktorého sa mala dopustiť v lete roku 2009. Trest jej vymeral miestny súd v roku 2010, osem rokov čakala v cele smrti na vykonanie rozsudku obesením. Jej oslobodenie žiadali ľudia z celého sveta., významní politici či mimovládne organizácie. Pred rokom Najvyšší súd trest smrti Bibi zrušil, za záchranu ďakovala aj Jánovi Figeľovi, vyslancovi EÚ pre náboženskú slobodu. Vyjednávanie Figeľa malo podľa Asie Bibi prispieť nielen k jej prepusteniu, ale aj následnému presunu do zahraničia. V máji tohto roku bola Bibi aj jej rodina pod zmenenou identitou evakuovaná z Pakistanu do Kanady, ktorá poskytla ochranu celej rodine.

06.10.2019 08:00
debata (22)

VIDEO: Za čo Asia Bibi dostala trest smrti obesením? Čo sa v Pakistane neodpúšťa? Ako oslobodeniu Asie Bibi pomohla Európska únia? Čo si myslí o pakistanskom režime Figeľ?

Video

V súčasnosti čaká v Pakistane na vykonanie najvyššieho trestu za rúhanie 77 ľudí. Je to druhá najväčšia moslimská krajina, kde je verejná mienka pod silným vplyvom politikov a duchovných. Pakistan je významným ekonomickým partnerom aj pre Európsku úniu, na ktorú vplýva nestabilita tohto regiónu.

„Strach, ľahostajnosť a nevedomosť sú spojenci zla,“ apeluje Ján Figeľ. Podľa neho narastajúce a neriešené problémy prinášajú aj do európskeho priestoru migráciu či terorizmus. Únia v prípade Asie Bibi podľa Figeľa nezasahovala do súdneho procesu, ale využila rokovania o zvýhodnených obchodných podmienkach Pakistanu s úniou. Brusel dal krajine zvýhodnený režim, takmer nulové clá, čo prináša asi 300 miliónov eur ročne pre firmy. Pakistan sa zaviazal prijať 27 medzinárodných konvencií, ktoré sa týkajú aj dodržiavania ľudských práv.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #ľudské práva #Ján Figeľ