Pellegrini a Gajdoš si pripomenuli 75. výročie partizánskej prehliadky

Význam mesta Detva a jej obyvateľov na konci druhej svetovej vojny vyzdvihol premiér Peter Pellegrini (Smer) v sobotu v rámci osláv 75. výročia jedinej partizánskej prehliadky počas Slovenského národného povstania (SNP), ktorá sa v októbri 1944 uskutočnila práve v meste pod Poľanou.

05.10.2019 16:55 , aktualizované: 18:11
Detva SNP 75.výročie prehliadka partizáni... Foto: ,
Premiér Peter Pellegrini sa zúčastnil osláv 75. výročia jedinej partizánskej prehliadky počas Slovenského národného povstania (SNP), ktorá sa v októbri 1944 uskutočnila práve v meste pod Poľanou v Detve.
debata (32)

„Sme na pôde mesta, ktoré má svoju históriu, tak vojenskú, ako aj kultúrnu, a patrí tiež k centrám slovenského folklóru. Žiaľ, Detva je však aj mestom, kde ja ako Banskobystričan a človek z tohto kraja cítim, že tu nachádzajú podporu aj ľudia, ktorí spochybňujú našu históriu. Vyzval som dnes preto všetkých, ktorí v Detve žijú, aby nedovolili týmto ľuďom prekrúcať svoju históriu, aby bojovali za pravdu a aby hrdo niesli odkaz tých, ktorí bojovali za našu slobodu,“ povedal premiér po skončení sa osláv.

Na podujatí sa napriek nepriaznivému počasiu zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Prejavy mali aj veľvyslanci a zástupcovia veľvyslanectiev z Česka, Ruska a Francúzska.

Gajdoš poukázal na rastúci extrémizmus

Ako informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, význam celého podujatia ocenil aj minister Gajdoš, ktorý poukázal na rastúcu netoleranciu a extrémizmus v spoločnosti. „Vojenská prehliadka v Detve z 1. októbra 1944 je dodnes výnimočnou a jedinečnou a patrí k najvýznamnejším udalostiam z čias Slovenského národného povstania,“ pripomenul minister obrany. Zároveň vyjadril presvedčenie, že každý správny občan by mal byť zároveň aj hrdým vlastencom, ktorý pozná dejiny svojho národa a vie sa poučiť z jeho chýb, no zároveň sa inšpirovať odvahou a statočnosťou svojich predkov.

Podľa riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva sa koncom septembra 1944 po ťažkých bojoch v Turci a na Pohroní do Detvy presunula 1. československá partizánska brigáda M. R. Štefánika s celým štábom a veliteľstvom. Brigáda mala okolo 1 500 partizánov. Jej súčasťou bolo aj asi 250 francúzskych partizánov. „Oddiely v Detve našli podporu miestnych obyvateľov a dobré ochranné zázemie,“ povedal.

Pobyt brigády v Detve zabezpečoval Revolučný národný výbor v Detve. „Nie je známe, kto prišiel s návrhom na usporiadanie partizánskej prehliadky, no v nedeľu 1. októbra 1944 sa oddychujúce jednotky chopili zbraní a pripravili sa na slávnostný nástup pred jedinou partizánskou prehliadkou na povstaleckom území počas SNP,“ píše sa na stránke mesta Detva.

Na túto slávnostnú udalosť sa prišlo pozrieť veľa obyvateľov Detvy a okolitých lazov. Uprostred obce stála slávobrána s československou, sovietskou a francúzskou zástavou.

Súčasťou slávnostného dňa bol aj futbalový turnaj, vyhrali ho sovietski partizáni, na druhom mieste skončili francúzski a tretie obsadili slovenskí. Po futbale nasledovalo predstavenie Frontového divadla Andreja Bagara a premietanie dvoch sovietskych filmov.

Zaujímavosťou podľa stránky obce je, že počas pobytu partizánov v Detve sa konali aj dve partizánske svadby. Prvého októbra si ruská parašutistka zobrala ruského partizána a neskôr 8. októbra sa rotmajster Viliam Hanák zo Zvolena oženil s Máriou Markovičovou z Píly.

Ďalší oddych už partizánom nebol dopriaty. Desiateho októbra museli odísť na bojové úseky južného krídla povstaleckej obrany.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Detva #Peter Pellegrini #75. výročie SNP