Bugár by so súčasnými vedomosťami do vlády so Smerom nešiel

So súčasnými vedomosťami by Most-Híd do vlády so Smerom pred troma rokmi asi nešiel. Povedal to predseda Mosta-Híd Béla Bugár v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo aj v súvislosti s kauzou bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej. Po nasledujúcich voľbách si podľa svojich slov nevie predstaviť spoluprácu so stranou Štefana Harabina.

06.10.2019 16:52 , aktualizované: 18:28
BUGÁR Foto: ,
Podpredseda NR SR a predseda strany Most-Híd Béla Bugár.
debata (102)

Bugár skonštatoval, že Most-Híd nie je ochotný spolupracovať s nikým, kto porušuje základné ľudské práva a zásady demokracie. Predseda SaS Richard Sulík si myslí, že Harabin so svojou stranou ešte môže zamiešať karty. Poukázal na predchádzajúce voľby, keď Bugár hovoril o charaktere a vláde bez Smeru.

V diskusii sa venovali aj komunikácii Jankovskej s Marianom Kočnerom, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Jankovská by podľa Bugára nemala byť ani sudkyňou. Dodal, že minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) informuje o ďalšom postupe. Priblížil, že Súdna rada, minister alebo ombudsmanka môžu konať len na základe dôkazov. Poukázal na to, že v súčasnosti nie je isté, či sú uniknuté správy z komunikácie Jankovskej a Kočnera naozaj z vyšetrovaci­eho spisu.

Sulík: Jankovská mala byť dávno vyzlečená z talára

Sulík označil jeho vyjadrenia za slabú a alibistickú reakciu. Gál mal podľa neho už dávno urobiť všetko pre to, aby bola Jankovská vyzlečená z talára. „Mala by byť postavená pred súd. A veľmi rýchlo,“ dodal a poukázal na to, že už v minulosti bola problematická. Bugár zdôraznil, že sa k vyšším kompetenciám nedostala aj vďaka rozhodnutiu exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Na otázku, aké mala Žitňanská dôvody, aby ju nepodporila pri nominácii do Súdnej rady, reagoval, že odpovedať by mala ona.

Lídri sa vyjadrili aj k vnútrostraníckej situácii. Sulík si myslí, že bolo lepšie vyriešiť situáciu v SaS ešte pred voľbami. „Netvárme sa, že všetky známe tváre odchádzajú,“ povedal v súvislosti s vylúčením predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej zo strany. Na odchod exriaditeľa Václava Miku z kandidátky reagoval tým, že k tomu prispeli aj vyjadrenia členov platformy Demokratické jadro SaS. Poslanca Jozefa Rajtára označil za sklamanie, pričom do neho v minulosti vkladal nádeje a mal o ňom lepšiu mienku.

Bugár udalosti v Moste-Híd komentoval tým, že nejaké zmeny sa udiali. Zdôraznil, že minister životného prostredia László Sólymos neodišiel zo strany, len uvoľnil miesto v predsedníctve. Podotkol, že poslanci Katarína Cséfalvayová a Martin Fedor, ktorí odišli z klubu Mosta-Híd, neboli členmi strany.

Čo si myslia voliči o správach z Kočnerovej Threemy?

Agentúra Focus exkluzívne pre Televíziu Markíza zisťovala, ako ľudia vnímajú informácie o uniknutých správach z Kočnerovej Threemy.

Focus realizoval prieskum na vzorke 1 027 respondentov v dňoch 11.9 – 17.9.2019, ktorým bola položená otázka: „V poslednom čase sa v médiách veľa hovorí a píše o komunikácii viacerých verejných činiteľov a politikov s Mariánom Kočnerom cez četovaciu aplikáciu Threema. Ako Vy osobne vnímate tieto informácie?“

Polovica opýtaných uviedla, že je správami znepokojená. 23 percent respondentov sa vyjadrilo, že informácie nezaznamenali a 21,9 percent správam neverí. Zvyšných 4,5 percenta opýtaných nevedelo odpovedať.

Prieskum sa bližšie pozrel aj na odpovede voličov jednotlivých politických strán. Najviac znepokojení sú voliči strany Za ľudí Andreja Kisku. Túto odpoveď uviedlo 84,7 percenta opýtaných voličov. Znepokojená je viac ako tretina voličov Smeru, no takmer 40 percent medializovaným správam neverí. Takmer 80 percent znepokojených je aj medzi voličmi SaS. Takmer polovica (47,9 percenta) voličov koaličnej SNS je zo správ znepokojená a takmer tretina (28,8 percenta) správam neverí. Podobne sú na tom voliči strany Most-Híd. Z týchto správ je znepokojených 41,8 percenta a neverí im 22,7 percenta opýtaných voličov.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Smer #Marian Kočner #Béla Bugár #Monika Jankovská