Ďalšia obžaloba na Kočnera

Po údajne sfalšovaných televíznych zmenkách za desiatky miliónov eur, ktoré Mariana Kočnera na začiatku septembra priviedli do bratislavského ústavu na výkon trestu odňatia slobody, sa Kočner do hlavného mesta vráti obhajovať sa v kauze údajného podvodu s pezinskými nehnuteľnosťami "iba" za pol milióna. Po podaní očakávanej obžaloby z vraždy novinára a jeho snúbenice to bude už tretí prípad, ktorý Kočnera po rokoch beztrestnosti (nedotknuteľnosti) privedie pred spravodlivosť.

07.10.2019 10:17 , aktualizované: 18:54
súd, Pavol Rusko, Marián Kočner, prepustenie na... Foto: ,
Marian Kočner.
debata (16)

Vyšetrovanie viacerých podozrivých aktivít dovtedy len kontroverzného podnikateľa stálo viac ako dekádu, vôbec prvé vážnejšie obvinenie bolo voči nemu vznesené až na jeseň roku 2017. Po dvoch rokoch je vyšetrovanie už ukončené a prípad smeruje pred súd.

„V kauze poškodenej spoločnosti Gatex, s.r.o., bola podaná koncom mesiaca august 2019 obžaloba Krajskou prokuratúrou Bratislava na obvineného Mariana K. pre obvzlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ informoval za bratislavskú krajskú prokuratúru Matej Izakovič. Pretože išlo o škodu veľkého rozsahu, Kočnerovi v prípade uznania viny hrozí odňatie slobody na desať až pätnásť rokov.

Kočner si mal ako konateľ a majiteľ spoločnosti Gatex vziať bankový úver vo výške 25 miliónov korún (830-tisíc eur) na kúpu a rekonštrukciu nehnuteľností v Kučišdorfskej doline pri Pezinku. Majiteľovi nehnuteľností Adolfovi Gyuríkovi mala podľa dohody spoločnosť po získaní úveru vyplatiť 16 miliónov korún, keďže však ešte nemal pripravenú kúpnu zmluvu, na žiadosť Kočnera poslal peniaze späť s tým, že obchod sa zrealizuje po dokončení zmluvy. Peniaze však Gyurík neposlal na bankový účet Kočnerovej spoločnosti, ktorá na kúpu dostala úver, ale na Kočnerov osobný účet. Ten si z firmy ešte stihol vybrať desiatky tisíc eur, údajne ako províziu za sprostredkovanie úveru, a spoločnosť predal svojej bývalej účtovníčke Simone Mojžišovej, ktorá sa o prevodoch dozvedela, až keď už uzatvorila zmluvu na kúpu nehnuteľností pri Pezinku.

„Obžaloba bola podaná na Okresný súd Bratislava I pre skutok, ktorý sa mal stať ešte v mesiaci november roku 2006, pričom Marian K. ho mal spáchať ako v tom čase jediný štatutárny zástupca spoločnosti Gatex a spôsobiť jej tým škodu vo výške približne 531-tisíc eur. Ďalšie informácie o okolnostiach spáchaného skutku vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie podávať nebudeme, aby tým nedošlo aj k prípadnému zmareniu úkonov, ktoré bude potrebné vykonať v rámci súdneho konania,“ doplnil Izakovič.

Popri obvineniach z nedovoleného ozbrojovania a vraždy polícia ešte stále vyšetruje tri prípady ekonomického charakteru. Kočner je stíhaný za krátenie daní pre špekulatívne prevody hotelov na Donovaloch, spoluúčasť na krátení daní pri predaji bytov v luxusnom bytovom komplexe Five Star Residence a poškodzovanie veriteľa pri ovládnutí golfového areálu pri Dunajskej Strede.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner