Predseda ÚDZS Tomáš Haško sa vzdal funkcie

Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáš Haško sa vzdal po kauze výberového konania na licencie pre záchranky svojej funkcie. V pondelok o tom informoval listom aj predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer). Informovala o tom hovorkyňa ÚDZS Radoslava Muchová.

07.10.2019 12:04 , aktualizované: 12:21
Tomáš Haško Foto: ,
Šéf Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáš Haško.
debata (11)

Návrh na jeho odvolanie podala minulý týždeň ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) pre závažné dôvody, ktoré vzbudzujú pochybnosti o správnosti postupu úradu v procese výberového konania na licencie pre záchranky.

Ako uviedol Haško, ide o jeho osobné rozhodnutie, nevie podľa jeho slov na ataky vecne a konštruktívne reagovať. „Nechcem pripustiť, aby profesionalita zamestnancov úradu bola degradovaná a spochybňovaná tými, ktorí či už vedome alebo nevedome hrubo zavádzajú verejnosť a šíria nepravdivé informácie,“ skonštatoval Haško.

Úrad podľa Haška uskutočnil výberové konanie plne v súlade s pravidlami definovanými zákonom. „Ako štatutár verejnej inštitúcie som povinný vykonávať kroky, ktoré majú oporu v zákone a ku ktorým ma zákon splnomocňuje. V snahe predísť akýmkoľvek pochybnostiam o zákonnosti a transparentnosti celého výberového konania som podal podnet na Generálnu prokuratúru SR, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali konanie nášho úradu a činnosť členov výberovej komisie. Zároveň som nechal postup úradu zhodnotiť renomovanej právnej kancelárii, ktorá potvrdila, že naše konanie vo vzťahu k poslaneckému prieskumu či nezverejňovaniu “živých” spisov, bolo plne v súlade s platnou legislatívou,“ informuje Haško.

Podmienky výberového konania, pravidlá pre pôsobnosť úradu v uvedenom konaní podľa Haška jednoznačne zadefinovalo Ministerstvo zdravotníctva SR zákonom, resp. vyhláškou. „Pri menovaní členov komisie som postupoval tak, aby bolo eliminované riziko možného ovplyvňovania jednotlivých členov. Aj preto piati členovia komisie boli zo štyroch rozdielnych inštitúcií, pričom dvaja z nich boli zamestnanci rezortu zdravotníctva. Odbornosť a vysokú profesionalitu listom potvrdil aj generálny tajomník služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR,“ uviedol Haško.

Na piatkovom tlačovom brífingu hnutia OĽaNO tieňový minister zdravotníctva hnutia Marek Krajčí konštatoval, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v podstate určil víťazov tendra na prevádzkovanie staníc záchrannej zdravotnej služby tým, že pridelil výhradné licencie.

„Na základe tejto výhradnej licencie potom zdravotná poisťovňa musí uzavrieť s držiteľom tejto výhradnej licencie zmluvu,“ konštatoval Krajčí. „Vidíme, ako Smer-SD elegantne obišiel verejné obstarávanie, toto je nástenkový tender. Smer-SD si pripravil zákon, ktorým obišiel verejné obstarávanie a za pomoci predsedu ÚDZS Haška a nastrčených členov pseudokomisie pridelil zákazu svojim ľudom,“ povedal Krajčí. Proces výberu uchádzačov o prevádzkovanie staníc zdravotnej záchrannej služby sa musí podľa neho zopakovať.

ÚDZS vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE – Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou #Tomáš Haško