Kalavská odvolala hlavného odborníka pre neurochirurgiu, za spory lekárov sa hanbí

V prípade 15-ročného Lukáša s nádorom na mozgu bude ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) plne rešpektovať rozhodnutie matky chlapca. "Hanbím sa, ako sa kauza vyeskalovala," povedala na margo hádok medzi bratislavským Národným ústavom detských chorôb a hlavným odborníkom pre neurochirgiu Jurajom Šteňom. Kalavská oznámila, že ho z tejto funkcie odvolá, pretože na tlačovej besede ukázal snímky mozgu operovaného dieťaťa.

07.10.2019 13:33 , aktualizované: 18:37
debata (135)

Lukáš absolvoval 22. júla operáciu v národnom ústave, podľa rodičov mu však neurochirurg väčšinu nálezu nevyoperoval. Magnetická rezonancia, ktorú podstúpil dva dni po zákroku, mala ukázať, že lekár z tuhej časti nádoru odstránil len minimálnu časť. Preto potrebuje ďalšiu operáciu, čo spôsobuje kompetenčný problém. Podľa informácií, ktoré v pondelok odzneli na tlačových besedách, Lukášova mama si želá, aby ďalší zákrok vykonal Šteňo, keďže má pocit, že operatér z národného ústavu jej nepovedal celú pravdu o synovom stave.

Neurocentrum Národného ústavu detských chorôb a Neurochirurgická klinika Nemocnice L. Dérera sa totiž nevedia dohodnúť, kde by sa operácia mala uskutočniť. Generálny riaditeľ národného ústavu Ladislav Kužela chce, aby Šteňo prišiel chlapca zoperovať k nim. „Nepochybili sme, poskytli sme zdravotnú starostlivosť správne, komplikácia, ktorá po operačnom zákroku nastala, je, žiaľ, jedna z možných komplikácií, ktoré takýto zákrok má,“ tvrdí Kužela.

Dodal, že nechce podstúpiť riziko, aby chlapca po operácii na neurochirurgickej klinike prevážali do národného ústavu a žiada, aby sa operácia aj pooperačná starostlivosť vykonali na jednom mieste. Zdôraznil, že majú pod jednou strechou pracovisko, kde je tím špecialistov, ktorí sa pred operáciou, počas nej i po operácii postarajú o pacienta.

Šteňo mu však oponoval, že národný ústav prístrojovo zariadil neurocentrum bez akejkoľvek koordinácie s Neurochirurgickou klinikou LF UK a UN Bratislava. „Nemali sme možnosť oboznámiť sa s koncepciou neurocentra, skrátka sme boli odstrihnutí,“ podotkol Šteňo. Transport medzi klinikou a národným ústavom podľa neho nie je rizikový. „Takýto transport sa realizoval 25 rokov, nikto z mojich kolegov si nepamätá na jediný prípad poškodenia zdravia,“ dodal Šteňo. A upozornil, že chlapec má aj ďalšie zdravotné problémy, preto nemôže zostať len v starostlivosti internistov z neurochirurgickej kliniky. „Môže byť odoperovaný, ale potom musí byť presunutý do národného ústavu. Pri tých všetkých ochoreniach sa, bohužiaľ, bude treba modliť, aby to všetko dobre dopadlo, aby to všetky ostatné orgány zniesli,“ pokračoval Juraj Šteňo.

Do sporu vstúpila aj ministerka Kalavská. Za hrubé porušenie lekárskej etikety označila ukazovanie snímok mozgu dieťaťa. „Nedovolím, aby sa toto v budúcnosti niekedy opakovalo,“ prízvukovala s tým, že je absurdné, aby ako ministerka riešila túto situáciu. Tiež sa vyjadrila, že sa hanbí, že toto musí riešiť. Dodala, že neurochirurgia na Kramároch má zlé výsledky liečby.

Uviedla, že chlapcovým rodičom ponúkla možnosť, aby zákrok vykonali lekári v Prahe a už dohodla jeho možný prevoz. Druhou možnosťou je, aby Lukáš zostal v národnom ústave, treťou zasa, že chlapca zoperujú tam, kde si to rodičia budú želať. „Nech povie matka, ako chce, aby bol jej syn riešený. Všetci odborníci budú jej rozhodnutie rešpektovať,“ povedala Kalavská. Situáciu ešte vyostrila príbuzná chlapca, ktorá emotívne opísala tak chlapcov, ako aj matkin stav, obaja sú z tejto situácii zúfalí. Práve ona naznačila, že matka sa nedozvedela celú pravdu o Lukášovom stave po operácii v národnom centre.

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Detská fakultná nemocnica Kramáre #NÚDCH #Andrea Kalavská #neurochirurgia #Juraj Šteňo