Minister spravodlivosti podá návrh na disciplinárku voči Jankovskej a Maruniakovej

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podáva návrh na disciplinárne konanie voči sudkyniam Monike Jankovskej a Zuzane Maruniakovej. Potvrdil to v pondelok pre médiá. Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Jankovská mala podľa neho verejne klamať, Maruniaková zase vydať sporné súdne rozhodnutie.

07.10.2019 14:20 , aktualizované: 19:10
Gabor Gal, Gábor Gál, Foto: ,
Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).
debata (336)

„Určite je tam potvrdenie z úst jedného advokáta, že jeden zo sudcov sa vyjadril klamlivo k určitým skutočnostiam a udalostiam,“ povedal Gál na margo Moniky Jankovskej.

V prípade Zuzany Maruniakovej potvrdil Gál, že rezort spravodlivosti ukončuje preverovanie spisov v civilnom procese o zmenkách TV Markíza. Zuzana Maruniaková, ktorá bola v tomto spore sudkyňou, dala za pravdu Marianovi K., bez toho, aby skúmala pravosť samotných zmeniek. Z ich falšovania a marenia spravodlivosti je Marian K. obžalovaný spolu s exriaditeľom Markízy Pavlom R. na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

„Pred disciplinárnym senátom musíte aj obstáť,“ uviedol Gál. Upozornil, že iba na základe medializovanej komunikácie nemôžu bez dôkazov niekoho disciplinárne stíhať. „Sudcov vieme postihnúť, len ak poskytneme senátu relevantné dôkazy,“ vysvetlil Gál.

Možné podanie návrhu na disciplinárne stíhanie sudcov avizovala v piatok (4. 10.) aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Ministerstvo kontroluje aj výberové konanie Maruniakovej na post sudkyne. Tá pracovala na ministerstve priamo pod Jankovskou a spomína sa aj v údajnej komunikácii cez aplikáciu Threema medzi bývalou štátnou tajomníčkou a Marianom Kočnerom.

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda vysvetlil, že minister ako osoba zodpovedná za riadenie rezortu spravodlivosti je oprávnený dať pokyn na kontrolu spisového materiálu. „Samozrejme, na výsledok takejto kontroly si budeme musieť počkať. Len kontrola ukáže, či boli dodržané všetky procesné postupy v zmysle zákona. Kontrola má byť v prvom rade zameraná na dodržanie procesných postupov. Nedá sa pri nej vylúčiť ani vecné preskúmanie, teda, či bolo pravdepodobné, že na základe určitých dôkazov súd mohol dospieť k takému výsledku, ako dospel. Takýto spôsob kontroly by však bol raritný, a to preto, že sudcovia musia byť nezávislí a spravujú sa zásadou voľného hodnotenia dôkazov, teda ťažko možno sudcovi vyčítať jeho rozhodnutie,“ podčiarkol Burda.

Pripomenul, že existuje systém opravných prostriedkov. „Avšak v spojitosti s ďalšími dôkazmi, napríklad nasvedčujúcimi spáchanie korupcie, by teoreticky rozhodnutie sudcu v rozpore s právnym názorom väčšieho počtu právnikov mohlo tvoriť jeden z nepriamych dôkazov či už v disciplinárnom, alebo v trestnom konaní,“ uviedol odborník na trestné právo.

Polícia zasiahla proti niektorým sudcom či bývalej štátnej tajomníčke rezortu spravodlivosti Monike Jankovskej ešte v závere augusta tohto roka. Pri zásahu sudcom zaistili mobilné telefóny. Známe je už aj uznesenie vyšetrovateľa, ktoré je dostupné na internete, a naznačuje páchanie trestnej činnosti či ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí. V trestnom stíhaní sú obsiahnuté viaceré trestné činy, od zneužitia právomoci verejného činiteľa, až po prijímanie úplatkov či ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí. Vlastnú komisiu na preverenie celého prípadu zriadila aj Súdna rada SR, pod ktorú tiež spadajú disciplinárne senáty.

Minister Gál zatiaľ od Smeru nedostal meno nového štátneho tajomníka

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) zatiaľ nemá od Smeru meno nového štátneho tajomníka, ktorý by nastúpil na bývalé miesto Moniky Jankovskej. Pre médiá to uviedol v pondelok.

„Zatiaľ nič a bojím sa, že do konca volebného obdobia ani nikoho nenavrhnú, neviem,“ komentoval.

336 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #Marian Kočner #Monika Jankovská