Jana Kiššová vystúpila z SaS, o ďalšej budúcnosti zatiaľ nechce hovoriť

Jana Kiššová dnes (8.10.) vystúpila zo strany Sloboda a Solidarita. Týmto krokom zanikajú jej funkcie podpredsedníčky strany a členky Republikovej rady. Oznámilo to Demokratické jadro SaS na sociálnej sieti facebook.

08.10.2019 11:03 , aktualizované: 19:01
Jana Kiššová Foto: ,
Jana Kiššová.
debata (128)

„Po desiatich rokoch práce a zápasov je to pre mňa veľmi ťažká a smutná chvíľa. Ale musím povedať, že aj veľké oslobodenie. Dnešná SaS už nie je tou stranou, do ktorej som pred desiatimi rokmi plná ideálov vstupovala. Pre mňa tam vládne neznesiteľná atmosféra, v ktorej sa už nechcem ďalej dusiť. Prežili sme veľmi stresujúce obdobie, lámali sa charaktery, prijímali ťažké rozhodnutia a rozpadali staré priateľstvá,“ dodala.

O svojej budúcnosti poslankyňa Jana Kiššová zatiaľ nechce hovoriť. „Nie som človek unáhlených rozhodnutí a od udalostí posledných týždňov potrebujem získať odstup“, uvádza v jej stanovisku, ktoré uverejnilo Demokratické jadro SaS na facebooku.

Predseda SaS Richard Sulík na dnešnej tlačovej konferencii oceňuje krok Kiššovej, pretože on vyzval nespokojencov z Demokratického jadra na odchod. Môže podľa neho kandidovať aj ako nečlenka SaS. Celá situácia ho veľmi mrzí, pretože Kiššová je jeho dlhoročná kolegyňa aj rodinná priateľka. Republikovej rade navrhne na miesto podpredsedu dve mená, Branislava Gröhlinga a Karola Galeka.

Politický analytik Ján Baránek poznamenal, že Kiššovej rozhodnutie stranu nepoznačí. „Nie je to meno, ktorého odchod by ich závažne ohrozil. Jednoducho pôjdu ďalej. Sulík určite urobí všetko pre to, aby bol, aj s Luciou Ďuriš Nicholsonovou, v parlamente. Je to relatívne silná dvojka,“ hovorí Baránek.

Postu podpredsedu sa vzdal aj Rajtár

Postu podpredsedu klubu liberálov sa v utorok vzdal aj Jozef Rajtár. Na sociálnej sieti facebook uviedol, že „klub roky fungoval ako dobre naolejovaný stroj, živo sa v ňom diskutovalo, spolupracovalo, dosahovali sa výsledky. Spoločne sme pracovali po odbornej stránke, aj sa bili s mafiou ovládajúcou štát.“ Poďakoval sa kolegom a osobitne Natálii Blahovej.

Pre TASR uviedol, že zatiaľ zo strany neodchádza. O svojej politickej budúcnosti chce informovať v priebehu nasledujúcich dní.

Baránek si myslí, že odídu aj Rajtár a Galko. „Možno niečo chystajú, s niekým rokujú a vyjednávajú pozície. Nepredpokladám, že v SaS zotrvajú. Fakt, že Galko nie je na kandidátke, je pre neho veľkým ponížením. Ak má normálnu ľudskú a politickú hrdosť, tak odíde,“ zhodnotil. Podľa analytika sa to isté týka aj ostatných rebelantov.

Či majú ľudia okolo Galka ambíciu založiť novú stranu, alebo sa dohodnúť už s nejakou existujúcou a vstúpiť do nej, Baránek nevie odhadnúť. Ak chcú v politike zostať a pôsobiť v nej aj naďalej, druhú možnosť vidí ako schodnejšiu cestu. „Na novú stranu je už dosť neskoro, nestihli by vyzbierať podpisy a keby aj nejakú kúpili, už je málo času,“ pripomína. Podľa neho je im názorovo najbližšie Progresívne Slovensko. „Z toho, čo tu máme, mi napadlo ako prvé. To však neznamená, že tam aj pôjdu,“ podotkol. Hovorca progresívcov Ľuboš Ondrejkovič takúto možnosť zmietol zo stola. „Nekomunikujeme s nimi a ani ich neplánujeme osloviť,“ tvrdí.

Turbulencie v strane Sulík podľa Baránka zvládol. „To, čo pokračuje po nominačnom kongrese, sú len dozvuky. Dopadlo to tak, ako chcel on, takže s tým musel rátať a mal byť na to pripravený,“ mieni. Je presvedčený, že šéfovi liberálov neuškodila ani ohlásená kandidatúra Václava Miku a vzápätí jeho odstúpenie z nej. „Mika nie je taký podstatný. Veď za riaditeľa verejnoprávnej televízie ho zvolili za vlády Smeru, ak sa nemýlim. Okrem toho sám svoje stiahnutie odôvodnil intrigami zo strany Demokratického jadra. Išlo len o malú epizódku,“ doplnil Baránek.

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Natália Blahová odstúpila z postu predsedníčky poslaneckého klubu SaS. Listom o tom v utorok ráno informovala predsedu parlamentu.

Predseda SaS Richard Sulík berie jej rozhodnutie na vedomie. "Je to logický krok, ktorý súvisí s jej vylúčením zo strany SaS. Nového predsedu poslaneckého klubu si zvolia poslanci na stredajšom zasadnutí poslaneckého klubu, uviedol Sulík.

Blahovú vylúčili z opozičnej SaS na sobotňajšom (5. 10.) nominačnom kongrese.


V pondelkovom rozhovore pre TV Pravda Kiššová na otázku, či nezvažuje odchod zo strany povedala, že to musí vyriešiť „vo veľmi krátkej dobe“. Mimoriadnym šokom pre ňu bolo vylúčenie Natálie Blahovej zo strany na sobotnom nominačnom kongrese SaS. „Hodili ju cez palubu,“ charakterizovala tento krok, pre ňu neprijateľný, Kiššová.

Video: Sulík dáva ruky do ohňa. Kiššová varuje, aby si ich nespálil. (Rozhovor s Janou Kiššovou vznikol v pondelok 7. októbra, krátko pred jej rozhodnutím odísť z SaS.)

Video
128 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kiššová #SASKA