Prezidentka podporuje zámer NKÚ zriadiť parlamentný kontrolný výbor

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje zámer Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR na zriadenie parlamentného kontrolného výboru, ktorý by pomáhal vymôcť kontrolné zistenia. Uviedla to v utorok po stretnutí s predsedom NKÚ Karolom Mitríkom. Pod jeho vedením na úrade nastal podľa jej slov posun k lepšiemu.

08.10.2019 11:58
debata (6)

Čaputová skonštatovala, že hovorili aj o efektivite vymožiteľnosti kontrolných zistení a opatrení. Jednou vecou je podľa nej zistiť, že nedostatky sú, druhou však je, aby sa skutočne zrealizovala náprava. Aj preto podporuje vznik výboru, „ktorý by z pozície parlamentu pomohol vymôcť kontrolné zistenia, respektíve vyvíjal by legitímny tlak na nápravu“.

Mitrík podotkol, že Slovensko je jedným z posledných štátov v Európskej únii (EÚ), ktorý tento výbor nemá. Priblížil, že sa o tomto zámere rozprával aj s predsedom parlamentu a SNS Andrejom Dankom. „Necháva spracovať novelu rokovacieho poriadku, kde by mal byť zakotvený tento kontrolný výbor,“ dodal s tým, že spoločne absolvujú aj cestu do Českej republiky, kde už takýto výbor funguje.

Hlava štátu sa zaujímala aj o príčiny stavu na Slovensku v súvislosti so zisteniami pri kontrole nakladania s verejnými financiami. S predsedom NKÚ sa zhodli, že niektoré inštitúcie majú problémy s vnútornou kontrolou. NKÚ podľa jej slov nemôže kompenzovať efektívny systém vnútornej kontroly.

Ďalším problémom, prečo sa v niektorých oblastiach nedarí, je podľa Mitríka to, že v mnohých prípadoch sú rozhodnutia na úrovni štátu alebo jednotlivých zložiek rezortov rýchle, často politické a vo väčšine prípadov nie na základe kvalifikovaných analýz. Za problém považuje aj vyvodzovanie osobnej zodpovednosti, no nielen politickej, ale aj zodpovednosti za hospodárne nakladanie s verejným majetkom.

Čaputová súčasne ocenila, že po nástupe Mitríka do funkcie predsedu úradu zaznamenala pozitívne zmeny. „Naozaj veľmi oceňujem a ďakujem za realizovaný výkon kontroly, ktorý táto inštitúcia vykonáva,“ zdôraznila s tým, že hovorili aj o tom, ako by mohla z pozície prezidentky pomôcť tejto inštitúcii.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #Karol Mitrík #Zuzana Čaputová