Rodné čísla sú stále v hre

Nahradenie rodných čísel náhodnými desiatimi číslicami sa odkladá. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) stiahla z rokovania vlády návrh zákona, podľa ktorého mal na občianske či vodičské preukazy od apríla pribudnúť tzv. bezvýznamový identifikátor fyzickej osoby (BIFO). Dôvodom mali byť viaceré výhrady IT odborníkov.

09.10.2019 11:19 , aktualizované: 21:13
debata (4)

Zákon sa ocitol na vláde už druhýkrát. Samotná ministerka pred novinárov po rokovaní neprišla, aby vysvetlila, prečo má znovu odklad. Hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov to odôvodnil kritikou od združenia Slovensko.Digital. „Medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu zákona prebiehalo od júna. E-mail od zástupcu Slovensko.Digital bol doručený včera pred jednou hodinou v noci,“ vysvetlil stiahnutie legislatívy Lazarov. Doplnil, že Saková mala neodkladné stretnutie.

Ministerka sa podľa Lazarova dohodla s vicepremiérom pre investície a informatizáciu Richardom Rašim (Smer) na zvolaní Rady vlády pre digitalizáciu verejnej správy a jednotný digitálny trh. Mala by zasadnúť v najbližších dňoch. „Materiál prešiel riadnym legislatívnym procesom a je predkladaný bez rozporov. Napriek tomu však chceme, aby celý proces bol čo najtransparen­tnejší, preto sa rokovanie o tomto návrhu presunulo,“ dodal Lazarov. Na otázku, či zákon bude ešte v tomto volebnom období schválený, priamo neodpovedal. „Všetko bude prerokované,“ doplnil hovorca. Legislatíva mala pôvodne platiť od apríla.

Po neúspechu Sakovej návrhu sa objavili informácie, že za tým stojí Raši. „Vicepremiér pani ministerke nič nevytkol. Vicepremiér zvolá v najbližších dňoch zasadnutie Rady vlády pre digitalizáciu, aby tak minimalizovali ambíciu Slovensko.Digital zneužiť odbornú tému na politický boj,“ reagovalo pre Pravdu oddelenie komunikácie úradu podpredsedu vlády.

Nahradenie rodných čísel za náhodné čísla podľa združenia Slovensko.Digital neprináša žiadne benefity. Ministerstvo vnútra obviňuje zo slabej komunikácie a účelového obchádzania odbornej diskusie. „Akoby ministerstvo vedelo, že ním presadzovaný koncept má vážne nedostatky,” tvrdí Ľubor Illek zo združenia. Podľa neho rezort dostatočne nevyhodnotil, či potreba zmeny je väčšia ako finančné a spoločenské náklady, ktoré sú s tým spojené. Odhadom môže zmena stáť až 250 miliónov eur. „Ide sa zaviesť komplikované riešenie, ktoré bude navždy pohlcovať peniaze na prevádzku a údržbu, pritom v skutočnosti ho nikto nepotrebuje. Ministerstvo vnútra ním stráca čas namiesto toho, aby sa venovalo dôležitejším veciam, napríklad zlepšeniu svojich elektronických služieb, ktoré majú roky známe nedostatky,“ mieni Illek.

Združenie spolu s ďalšími inštitúciami počas pripomienkového konania predložilo viacero výhrad. Rezort pripomienky akceptoval a zapracoval do zákona. Saková však podľa združenia predložila na vládu upravený zákon, pričom jej úpravy s odborníkmi neprediskutovala. „Sme presvedčení, že by predkladateľ mal pripomienkové konanie zopakovať,“ apelovalo združenie. Zároveň upozornilo na chýbajúcu analýzu, koľko bude zavedenie BIFO nakoniec stáť. „Pritom ide o náklady verejnej správy aj privátnej sféry. Nejasné sú aj dopady na podnikateľské prostredie. Bez takýchto analýz je pritom nemožné seriózne zvažovať, či sa prechod vôbec oplatí," uzavrelo združenie.

Účel náhodných čísel

Dôvodom na zavedenie náhrad za rodné číslo je zvýšená ochrana osobných údajov, ale aj opakujúce sa rodné čísla. V roku 2053 sa vyčerpajú všetky možné varianty rodných čísel. Problémom je tiež, že z rodného čísla sa dá vyčítať dátum narodenia či pohlavie. Podľa návrhu zákona bude mať každá osoba pridelený jedinečný BIFO. Identifikátor bude tvorený utajeným postupom a počas života človeka bude nemenný a uvedený v dokladoch každej osoby. Mal by byť súčasťou rodného listu, občianskeho, vodičského preukazu, kartičiek poistenca či pasu. Zákon zároveň ráta aj s vytvorením tvz. sektorových identifikátorov. Vlastné čísla klientom pridelí podľa návrhu zákona Sociálna poisťovňa, zdravotné poisťovne, úrady práce či prokuratúra. Tieto čisla však bežný človek poznať nebude, ani nebudú uvedené na dokladoch. Slúžiť budú len na internú komunikáciu medzi jednotlivými úradmi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rodné číslo