Sulík: Nechápem, ako mohli spáchať politickú samovraždu

Líder SaS Richard Sulík odmieta tvrdenia o oslabovaní, štiepení strany po odchode Demokratického jadra. Pozrite si jeho vyhlásenie.

09.10.2019 12:10 , aktualizované: 15:12
debata (76)
Video

Sulík povedal, že zo strany odišlo 21 členov a 23 nových sa prihlásilo. Medzi novými je napríklad Juraj Droba alebo Martin Klus. Sú to ľudia, ktorí sa nehlásili do SaS predtým kvôli Ľubomírovi Galkovi. Boli ustanovení dvaja noví podpredsedovia, Karol Galek a Branislav Gröhling, sú aj kanadidátmi do NR SR. Martin Klus sa stal novým šéfom poslaneckého klubu, nahradil Natáliu Blahovú, ktorú v sobotu kongres vylúčil zo strany. Podľa Klusa v poslaneckom klube ostalo 11 ľudí.

Sulík vyhlásil, že nechápe, ako mohli ľudia z Demokratického jadra spáchať politickú samovraždu. Súčasne sa vyslovil, že je rád, že odišli. Dvakrát ich na to vyzýval, podľa neho škodia strane. Mrzia ho ich nedôstojné reakcie. Podľa Sulíka to nebol hodnotový konflikt, ani nešlo o zachovanie charakteru strany.

„Nerozumiem, čo hnalo týchto ľudí, aby sa vyšachovali zo strany,“ povedal a uistil, že teraz sa v strane budú venovať volebnej kampani. Sulík plánuje v najbližších dňoch predstaviť definitívnu kandidátku do parlamentných volieb 2020 aj nových ľudí. „V deň kongresu mala strana 216 členov. Očakávam, že počet neklesne pod 210,“ vyhlásil predseda SaS. „Sme pripravení byť súčasťou pravicovej koalície,“ dodal.

Rajtár: Do strany prenikli ľudia z vojenského spravodajstva

Prvé výrazné spory vo vnútri strany Sloboda a Solidarita (SaS) sa objavili už zhruba pre rokom a vyvrcholilo to na Republikovej rade, v ktorej nemal predseda SaS Richard Sulík väčšinu. Povedal to dnes už bývalý člen strany Jozef Rajtár, ktorého si kedysi Sulík predstavoval na poste ministra vnútra či ministra financií. Rajtár je jedným z vyše dvadsiatky ľudí, ktorí po názorových rozdieloch opúšťajú SaS. Jedným z hlavných dôvodov odchodu Rajtára je podľa neho to, že sa predseda strany obklopil ľuďmi z vojenského spravodajstva, ktorí prenikli do SaS a ovplyvňujú jej chod. Koho konkrétne tým myslel, nepovedal. V SaS pôsobí Katarína Svrčeková, ktorá je bývalou príslušníčkou vojenského spravodajstva. Momentálne pracuje ako hovorkyňa Sulíka. Predseda SaS reagoval, že takéto konšpirácie považuje za nezmysel a niekoľkokrát vyzval Rajtára, aby ich prestal šíriť.

Rajtár objasnil aj svoju komunikáciu s už bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavlom Forischom, ktorú mu Sulík v minulosti vyčítal. „Forisch mi donášal niektoré veľmi cenné informácie, ktoré pomohli v boji s mafiou, v boji s Marianom Kočnerom či Ladislavovom Bašternákom. Bolo to hlavne v rokoch 2016 a 2017. V minulom roku som s ním prerušil kontakt,“ povedal Rajtár. To, že mu Forisch nosil informácie je podľa neho presne to, čo by ľudia z bezpečnostných zložiek mali robiť. Bývalý člen SaS zdôraznil, že SIS štandardne poskytuje informácie a okrem toho je Rajtár členom výboru NR SR pre kontrolu činnosti SIS. „Informácie, ktoré som od neho (Forischa) mal, sme spracovali a použili ich cez prokuratúru a orgány činné v trestnom konaní. Výsledok bol prospešný pre spoločnosť a bol vo verejnom záujme,“ dodal Rajtár s tým, že s Forischom nikdy neriešil vnútorné záležitosti strany.

Stranu SaS opustili dnes po včerajšom odchode podpredsedníčky Jany Kiššovej ďalší členovia Demokratického jadra SaS. Zo strany vystupuje podpredseda Ľubomír Galko, poslanci Jozef Rajtár, Miroslav Ivan, Vladimír Sloboda, Renáta Kaščáková, Radoslav Pavelka i člen strany Pavol Kubiš. Informujú o tom na sociálnej sieti s tým, že odchádzajúcich je približne 30 a zrejme pribudnú ďalší.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #SASKA