Raši: Už sme tu mali všelijakých gazdov a predsa sme vždy vedeli zostaviť vládu

Ako Smer hodnotí kauzu bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ktorú do funkcie nominoval? A ako bude vyzerať kandidátka najsilnejšej strany po dohode Fica s Pellegrinim. Je zmluva so správcom národnej domény sk,nevypovedateľná a nevýhodná, ako to tvrdí Michal Truban a prečo napokon vláda nebude meniť rodné čísla. V diskusii Ide o pravdu s podpredsedom Smeru a podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim.

10.10.2019 12:31
debata (36)
Video

Raši na otázku, ako sa v Smere pozerajú na to, že minister spravodlivosti Gábor Gál (Most/Híd) navrhol voči nominantke Smeru Monike Jankovskej po kauze zverejnenia komunikácie v aplikácii Threema disciplinárne konanie, povedal, že to nikoho neteší, ale, ak sa informácie potvrdia ako pravdivé, nech konajú orgány činné v trestnom konaní. „Chceme vedieť, čo je pravda,“ povedal Raši.

„V súčasnosti, keď je Jankovská sudkyňa, je to v kompetencii ministra spravodlivosti, ktorý má našu podpopru,“ dodal. Jankovskú Smer nominoval v čase, keď neboli známe žiadne kauzy, o ktorých sa vie teraz, vyjadril sa ešte k nominantke. „Osobne by som bol najradšej, keby bola celá Threema zverejnená.“ Podľa Rašiho čiastkové informácie spoločnosť iba mätú, ale „chýba nám autorita, ktorá by povedala, toto je pravda“.

Potvrdil, že lídrom kandidátky Smeru bude premiér Peter Pellegirni. „Máme štandardné postupy, ako obsadzovať jednotlivé miesta na kandidátke,“ ozrejmil spôsob, ako budú v Smere postupovať pri tvorbe kompletnej 150-miestnej kandidátky. O lídrovi kandidátky predsedovi Petrovi Pellegrinim sa vyjadril ako „o úspešnom, pracovitom a populárnom“. Raši ako podpredseda strany bude kandidovať, nevie ešte z ktorého miesta. „Ideme s cieľom vyhrať a zostaviť vládu,“ zhrnul. „Všetko sa začína deň po voľbách,“ reagoval na otázku, že po vyhláseniach opozície má Smer zúžený koaličný potenciál. „Budeme veľkodušní, budeme rokovať aj s tými, ktorí hovoria, že s nami nepôjdu,“ povedal a pripomenul, že po voľbách v roku 2012 „sme tu mali všelijakých gazdov“ s narážkou na vtedajšiu stranu Sieť. Raši potvrdil, že jediná strana, s ktorou do povolebných debát Smer nepôjde, je ĽSNS.

Nadácia zastavme korupciu podala podnet na Národný kontrolný úrad a aj trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru kvôli zmluve so správcom národnej internetovej domény SK s firmou SK-NIC. Líder Progresívneho Slovenska Michal Truban ju označil za nevypovedateľnú a nevýhodnú pre štát. Raši poprel, že zmluva je nevypovedateľná, zabezpečuje to dodatok podpísaný v roku 2017. Obhajoval aj vládny návrh na výmenu rodných čísel identifikátormi, ktorý v stredu stiahli z rokovania vlády. Podľa Rašiho ho vláda prerokuje v najbližších mesiacoch. Vysvetlil, že identifikátory budú slúžiť na ochranu ľudí, lebo v súčasnosti z rodného čísla možno vyčítať veľa osobných údajov. Identifikátor bude náhodne generovaný.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #Monika Jankovská #kandidátka #Ide o pravdu