Threema: Kočner sa snažil za úplatky ovplyvňovať rozhodnutia okresnej prokuratúry

Z komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema vyplýva, že okrem štátnej tajomníčky Jankovskej si podnikateľ dohadoval riešenia konkrétnych prípadov aj s prokurátorom Okresnej prokuratúry Bratislava I.

11.10.2019 09:41 , aktualizované: 16:50
debata (190)

Na komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a prokurátorom Bystríkom Palovičom upozornil Denník N. Z komunikácie cez aplikáciu Threema vyplýva, že cez spomínaného prokurátora sa podnikateľ snažil ovplyvňovať rozhodnutia prokurátorov na Okresnej prokuratúre Bratislava I, pričom zrejme ponúkal aj úplatky.

Podľa správ v aplikácii sa Kočner a Palovič stretli deväťkrát medzi 14. novembrom 2017 a 14. májom 2018, teda aj z obdobia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prokurátor stretnutia nepoprel. Palovič je médiami už dlhšie spájaný s Kočnerom a rovnako sa pozná aj s odsúdeným podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Polícia Palovičovi v auguste zabavila mobil, rovnako ako Jankovskej a niekoľkým ďalším sudcom. Napriek tomu je stále vo funkcii prokurátora a zúčastňuje sa aj na súdnych pojednávaniach.

Matovič vyzval Čižnára, aby „odstavil“ prokurátora Paloviča

Predseda opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzval generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby „odstavil“ z pozície prokurátora Bystríka Paloviča v súvislosti s údajnou komunikáciou s Marianom Kočnerom. Čižnár má podľa Matoviča k dispozícii tieto informácie od konca mája, respektíve začiatku júna.

„Prečo nekonáte viac ako štyri mesiace v tejto veci?“ pýta sa líder OĽaNO generálneho prokurátora. Ten mal koncom mája vydať pokyn dozorovým prokurátorom vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka, aby ho informovali o akýchkoľvek stykoch prokurátorov so „závadovými“ osobami. O údajnej komunikácii Paloviča s Marianom Kočnerom tak má podľa Matoviča vedieť už štyri mesiace.

Palovič mal taktiež podľa Matoviča pred komunálnymi voľbami v roku 2014 krivo obviniť poslanca Národnej rady SR Gábora Grendela. „Samozrejme, to musela neskôr zastaviť generálna prokuratúra, lebo to bolo celé postavené na absolútnych výmysloch,“ dodal Matovič.

Čižnár nemá dôvod konať

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nemá dôvod na prijatie opatrení voči prokurátorom, pokiaľ nie sú obvinení. Reagoval tak na výzvu predsedu OĽaNO Igora Matoviča, aby „odstavil“ Bystríka Paloviča z funkcie prokurátora.

„Pokiaľ bude prokurátorovi vznesené obvinenie, bude mu bezodkladne pozastavený výkon funkcie,“ priblížila Čižnárovo stanovisko hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Podľa stanoviska prokuratúry informovali dozoroví prokurátori ÚŠP Jaromíra Čižnára, že by zo spomínanej komunikácie „mohlo vyplynúť podozrenie z kontaktov niektorých prokurátorov s osobou Mariana Kočnera.“ Polícia na základe týchto skutočností a po preverovaní na pokyn prokurátorov ÚŠP začala trestné stíhanie vo veci a nie voči konkrétnemu páchateľovi, čiže nebol zo skutku zatiaľ nikto obvinený, rovnako ako v prípade komunikácie sudcov s Marianom Kočnerom.

Vo veci tvrdenia Matoviča, že má generálny prokurátor prístup do spisu z povahy svojej funkcie prokuratúra ozrejmila, že majú prístup k spisu iba oprávnené osoby, a to príslušný vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor.

„Dozorujúci prokurátor sa s predmetnou komunikáciou oboznámil začiatkom augusta a následne bolo bezodkladne začaté trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu korupčného charakteru a súčasne bol o tejto skutočnosti informovaný aj generálny prokurátor,“ píše sa v stanovisku.

© Autorské práva vyhradené

190 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Marian Kočner #threema