Žiaci štrajkovali v Bratislave proti vysokým poplatkom aj za čisté toalety

Štrajkom chceli žiaci a rodičia Strednej umeleckej školy scénického výtvarníctva v Bratislave upozorniť na neprofesionalitu vedenia, nedostatok odborných kvalifikovaných učiteľov, zákaz existencie študentskej rady či netransparentné financovanie. Pozrite si video priamo z dnešného protestu.

14.10.2019 11:54 , aktualizované: 17:21
debata (106)

VIDEO: V Strednej umeleckej škole scénického výtvarníctva v Bratislave to vrie. Pozrite si video TV Pravda priamo z pondelkového štrajku žiakov.

Video

Pred školou sa zišli študenti s transparentami „Chceme zmenu“ a megafónom spolu s rodičmi požadovali okrem iného aj nákup pomôcok a čistejšie toalety. Jeden z rodičov pre Pravdu povedal: „Platíme sto euro mesačne na pomôcky, no k deťom sa žiadne nedostanú.“

„Sme schopní komunikovať a rešpektovať tých, ktorí majú našu dôveru. Pán riaditeľ s vedením ju už stratili. Sme v strese a chceme zmenu, toto je prvé volanie o pomoc,“ uviedla pre TASR štrajková koordinátorka Monika Mečárová.

Štrajk bol nahlásený od ôsmej hodiny ráno a po pol hodine zavolali žiakov aj rodičov do priestorov školy.

„Bratislavský samosprávny kraj nemal vedomosť o pripravovanom štrajku a do dnešného dňa neeviduje žiadne sťažnosti a podnety zo strany študentov, rodičov, pedagógov či vedenia školy. Tie neboli predostreté ani na Rade školy, ktorej členmi sú aj zástupcovia študentov, rodičov a pedagógov, " uviedla Lucia Forman hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom školy a na záver dodala , že "všetky školy, ktorých zriaďovateľom je BSK majú samostatnú právnu subjektivitu. Bratislavský samosprávny kraj je však pripravený poskytnúť štrajkujúcim študentom priestor pre dialóg.“

O stanovisko Pravda požiadala aj priamo školu.

Riaditeľ školy: Iniciatíva študentov je legitímna, aj keď neadekvátna

Vedenie školy v stanovisku uviedlo, že „nemalo vedomosť o pripravovanom štrajku a do dnešného dňa neevidovalo žiadne sťažnosti ani podnety zo strany študentov, rodičov či pedagógov. "Žiadne sťažnosti, pripomienky či podnety neboli predostreté ani na Radu školy, ktorej členmi sú aj zástupcovia študentov, rodičov a pedagógov,“ reagoval Milan Búci, riaditeľ Školy umeleckého priemyslu.

„V súčasnosti prebieha na škole kontrola Útvaru hlavného kontrolóra BSK, táto kontrola sa zaoberá aj využívaním finančných prostriedkov, kvalifikovanosťou zamestnancov atď. Správa z kontroly bude po jej ukončení zverejnená a preto sa k tejto otázke nebudeme vyjadrovať,“ dodal Búci.

Vedenie školy sa podľa neho nikdy nebránilo žiadnemu konštruktívnemu dialógu a tak je tomu aj teraz. „Poskytli sme médiám prístup do objektu školy a vyjadrili sa k všetkým ich otázkam.“

„Iniciatívu študentov považujeme za úplne legitímnu aj keď vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti neadekvátnu. V demokratickej spoločnosti však môže prejaviť každý svoj názor. Faktom však je skutočnosť, že nás táto iniciatíva dosť prekvapila z dôvodu, že sme neboli informovaní členmi študentskej rady, žiakmi ani rodičmi o skutočnostiach, ktoré by chceli riešiť. Dokonca sme neboli ani informovaný o "štrajku“. O tejto skutočnosti sme sa dozvedeli až na základe záujmu médii," upozornil Búci.

„Tvrdenie, že žiaci nemajú možnosť založiť študentskú radu nie je pravda, nakoľko študentská rada na škole je zriadená. Sama predsedníčka študentskej rady bola prekvapená z aktivity, ktorá sa odohrala dnes na škole,“ reagoval ďalej riaditeľ.

„Po rozhovore so študentami a ich rodičmi sme sa dohodli, na tom, že budú prizvaní na zasadnutie Rady školy tak, aby sme veci vyriešili k maximálnej spokojnosti všetkých zúčastnených. Popierame možnosť šikanovania či ponižovania žiakov, ako aj existenciu "nezmyselných požiadaviek“. Jedinými požiadavkami kladenými na žiakov je dodržiavanie školského poriadku a plnenie si študijných povinností," dodal riaditeľ školy Milan Búci.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #škola #štrajk