Truban, Beblavý a Hlina organizujú vo štvrtok protest pred Haščákovým domom

Nahrávka Gorily je podľa predsedu Progresívneho Slovenska Michala Trubana najdôležitejší dôkaz o najväčšom korupčnom pakte v novodobej histórii Slovenska. Ich poslanci predložia na rokovanie parlamentu Lex Haščák. Má ísť o zákon, ktorý obmedzí moc Penty v zdravotníctve, aj moc oligarchov v médiách. Predložiť by ich chceli v skrátenom legislatívnom konaní.

16.10.2019 12:49
debata (196)

„Vlády sa menia, politici prichádzajú a odchádzajú a Haščákov majetok rastie,“ komentoval kauzu na tlačovom brífingu pred parlamentom predseda Spolu Beblavý.

Hlina hovorí, že teraz je správna chvíľa, aby si Slováci zobrali krajinu späť a vrátili sa k odkazu novembra '89. „Urobili sme strašne veľa chýb, ale nerezignujme,“ vyzval. Podľa svojich slov, keď počuje o nejakom proteste alebo outdoorovej aktivite, tak ožíva a je z toho rád.

Lídri mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko, Spolu a KDH na tlačovom brífingu tiež oznámili, že organizujú vo štvrtok protest pred domom šéfa Penty Jaroslava Haščáka. Uskutoční sa od piatej popoludní.

VIDEO: Pozrite si tlačovú besedu lídra koalície PS/Spolu Michala Trubana, programového lídra PS/Spolu Miroslava Beblavého a šéfa KDH Alojza Hlinu o nahrávke Gorila a potrebe prijatia Lex Haščák.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali v stredu doobeda mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Pravosť záznamu zatiaľ nikto nepotvrdil. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák má byť jedným z aktérov na nahrávke, už avizovala, že podá v tejto súvislosti trestné oznámenie. Penta autenticitu nahrávky spochybňuje. Na zázname je napr. aj bývalý minister hospodárstva Jirko Malchárek, alebo bývalý premiér Robert Fico.

Kauza Gorila

Spis SIS známy ako Gorila spoznala verejnosť v decembri 2011. Vzniknúť mal ešte v roku 2006 a obsahoval prepisy odpočúvaní z konšpiračného bytu na Vazovovej ulici v Bratislave. V spise sa píše o rozsiahlej korupcii pri privazitácii za druhej Dzurindovej vlády, o systéme legalizácie provízií, kupovaní poslancov Národnej rady a tiež o prepojení politikov a vysokých predstaviteľov štátnej správy na finančnú skupinu Penta. Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana Kočnera. Jej autenticitu potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica. Po zverejnení na internete spôsobili tieto informácie dovtedy nevídané pouličné protesty. Na vyšetrenie kauzy bol zostavený špeciálny tím policajtov.

© Autorské práva vyhradené

196 debata chyba
Viac na túto tému: #Alojz Hlina #Miroslav Beblavý #kauza Gorila #Michal Truban