Reakcia neurochirurgov na spor s vedením Národného ústavu detských chorôb

Pozrite si reakciu neurochirurga Juraja Šteňa na vyhlásenie generálneho riaditeľa Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Ladislava Kuželu. Ten spolu s ďalšími dvoma lekármi ponúkol svoju funkciu. Tvrdil, že nesúhlasí s tým, že neurochirurg Juraj Šteňo by mal ako jediný patent na manažovanie detských pacientov s nádorom mozgu. Spor medzi lekármi vyplával na povrch po medializácii prípadu 15-ročného chlapca s nádorom, o ktorého liečbu sa sporili dve štátne nemocnice.

16.10.2019 14:00 , aktualizované: 19:21
debata (121)

Médiá aj verejnosť očakávali reakciu už krátko po 14.00. Pre mimoriadnu poradu sa však lekári pred kamery nemohli postaviť. Podľa slov jednej z pacientok išlo o bezprecedentú situáciu v snahe zabrániť lekárom vystúpiť.

Pozrite si vo videu TV Pravda záznam z tlačovej konferencie neurochirurga Juraja Šteňa, v ktorom sa spolu s matkou 15-ročného chlapca s nádorom vyjadrujú k sporu s vedením Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

Video

Uznávaný neurochirurg Juraj Šteňo neskrýval sklamanie z utorkových vyjadrení vedenia Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH), ktoré na neho znieslo spŕšku kritiky.

„Očakával som, že to bude o návrhoch riešení, ktoré budú na prospech detského pacienta, bolo to však len o osobných útokoch,“ skonštatoval Šteňo. Pripomenul, že k Lukášovi sa dostal nie z vlastnej iniciatívy, ale na výslovnú žiadosť rodičov, ktorí chceli, aby ho operoval. Dodal, že keby detská neurochirurgia na NÚDCH mala také vybavenie ako dospelácka v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB), operoval by pacienta tam. „Sonograf, ktorý tam majú, neukazuje ani prítomnosť veľkého nádoru, nie že malý zvyšok. To by som si na svedomie nevzal,“ zdôraznil Šteňo.

Podľa neho celý problém zavinil detský ústav. Po tom, čo matka stratila v dôveru v lekárov z tohto zariadenia, bránil v slobodnom výbere lekára. „Neustále jej hádzali polená pod nohy a bránili operácii v UNB,“ dodal neurochirurg.



Matka sa v zúfalstve obrátila na súd. Žiadala, aby súd vydal predbežné rozhodnutie o tom, aby dieťa operovali na jednom pracovisku a potom si ho prebralo druhé. „Sudkyňa vyhlásila, že sa s niečím takým ešte nestretla, a preto navrhla zmier,“ vysvetlila rozrušená matka Lukáša Michaela. Tá stiahla žalobu na NÚDCH a pracovisko súhlasilo s prevozom. „Vytvorili sme precedens, ale dúfam, že žiadna matka už toto nebude musieť podstúpiť,“ vyhlásila žena, ktorá potláča plač.

Celé vystúpenie bolo plné emócií a napätia. „Reči, že som chcel ovládnuť neurochirurgiu, sú nezmysly, lži a svinstvo,“ nezdržal sa Šteňo na adresu vyjadrení jeho kolegov z detskej nemocnice. Situácia vyeskalovala podľa neho pre nezáujem ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nom. Smeru) a riaditeľky UNB Renáty Vandriakovej. „Všetci na riešenie problému zvysoka kašlali, až po tomto nezáujme som začal konať aj verejne,“ dodal Šteňo

Andrejovi Šteňovi pripadá odvolanie z funkcie neštandardné

Odvolanie z pozície prednostu Neurochirurgickej kliniky LF UK UNB pripadá Andrejovi Šteňovi neštandardné. Povedal to v stredu na tlačovej konferencii. Ako uviedol, odvolanie z funkcie prednostu dostal bez udania dôvodu. „Zrejme som svojou aktivitou niekomu stúpil na otlak,“ konštatoval bývalý prednosta. Ako dodal, nevylučuje, že jeho „ozývanie sa“ malo veľký vplyv na toto odvolanie. „Spravil by som to znova. Znova by som sa ozval,“ uviedol Andrej Šteňo.

Riaditeľka UNB Renáta Vandriaková sa vzhľadom k posledným udalostiam v utorok rozhodla z pozície prednostu Neurochirurgickej kliniky LF UK UNB odvolať Andreja Šteňa. „Mrzí ma, že udalosti posledných dní vyústili do týchto radikálnych rozhodnutí. Musím však zdôrazniť, že mojou povinnosťou, či už ako riaditeľky UNB a tiež lekárky je predovšetkým plnohodnotné zabezpečenie zdravotnej starostlivosti našim pacientom. Žiaľ, musím povedať, že pod súčasným vedením Neurochirurgickej kliniky toto nemôžem garantovať, a preto musím prijať právne kroky, ktoré smerujú k odvolaniu Andreja Šteňa z vedúcej pozície prednostu kliniky,“ povedala v utorok Vandriaková.

Úlohou Univerzitnej nemocnice Bratislava je podľa Vandriakovej pacientov predovšetkým liečiť a nie riešiť neustále neoprávnené sťažnosti a spory Neurochirurgickej kliniky s ostatnými pracoviskami, ktoré boli umelo vytvárané vedením Neurochirurgickej kliniky. To sa aj týmto konaním snažilo odvrátiť pozornosť od problémov, ktoré postupne pribúdali od nástupu prednostu Andreja Šteňa. „Všetky záležitosti, na ktoré vedenie kliniky poukazovalo, sme riešili nadštandardne. Za posledný rok bolo do Kliniky neurochirurgie na Kramároch investovaných najviac finančných prostriedkov zo všetkých kliník v rámci UNB a to viac ako 1,6 mil. eur. Bola kompletne vymenená technika a pracovisko na Kramároch disponuje špičkovými prístrojmi tej najvyššej kvality. Všetky prístroje, ktoré si vedenie kliniky vyžiadalo aj dostalo,“ ozrejmila Vandriaková.

Napriek tomu, že riaditeľka UNB rešpektuje právo každého občana na slobodný názor prejavu, spôsob akým zvolilo vedenie Neurochirurgickej kliniky v posledných mesiacoch komunikáciu, teda zasielanie otvorených listov, medializáciu či tlačové konferencie, je podľa nej neprijateľný, a preto všetky podniknuté kroky zo strany vedenia UNB budú viesť k upokojeniu verejnosti, ktorá bola poslednými udalosťami zneistená.

Spor medzi lekármi

V Národnom ústave detských chorôb operovali v lete nádor na mozgu 15-ročnému Lukášovi. Nepodarilo sa však vybrať celý nádor a bola potrebná reoperácia. Lukášovi rodičia chceli, aby ju vykonal neurochirurg Juraj Šteňo. On súhlasil, no operovať chcel v prostredí, na ktoré je zvyknutý – na Neurochirurgickej klinike Nemocnice akad. L. Dérera na Kramároch, ktorá spadá pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB). A tu nastal problém. Vedenie detskej nemocnice nesúhlasilo s prevozom do druhej nemocnice, hoci je od tej detskej vzdialená iba necelých 200 metrov.

Problém napokon rozsekla až ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smer). Rodine dala na výber – chlapca mohli previezť do pražskej nemocnice v Motole, mohli ho nechať v detskej nemocnici alebo previezť tam, kam sami chcú, čiže k Šteňovi. Tak sa napokon aj stalo, elitný neurochirurg chlapca operoval minulú stredu. Zákrok trval takmer šesť hodín. „Priebeh vzhľadom na okolnosti bol uspokojivý a pacient bol prevezený do NÚDCH a k ďalšiemu sa budeme vyjadrovať až po stabilizácii zdravotného stavu,“ povedal po operácii Šteňo.

Generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Ladislav Kužela v reakcii ponúkol svoju funkciu. O odchode hovorili aj vedúci lekár Neurocentra Bruno Rudinský a odborník Robert Chrenko, ktorý chlapca operoval ako prvý. Je presvedčený, že svoju prácu odviedol perfektne, no napriek tomu došlo k jeho zdiskreditovaniu. Ministerka Kalavská lekárov detského neurocentra požiadala, aby zostali pracovať pre dobro chorých detí.


© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #NÚDCH #Juraj Šteňo