Kauza zmenky: Prokurátor doručil súdu ďalšiu komunikáciu z Threemy

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta doručil súdu údajnú komunikáciu Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Spravil tak na štvrtkovom pojednávaní v Ústave na výkon väzby Bratislava. Podľa Šantu má tak senát Špecializovaného trestného súdu, ktorý rozhoduje v kauze televíznych zmeniek, už kompletnú komunikáciu. Na súde vypovedala exmanželka obžalovaného Viera Rusková. Ako druhý pred súd prišiel obvinený v kauze Technopol Servis Jozef Dučák. Po prestávke vypovedal bývalý majiteľ produkčného domu Forza a súčasný prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. Súd pojednával bez Mariana Kočnera, Pavol Rusko prišiel.

17.10.2019 09:00 , aktualizované: 17:30
debata (20)
Pavol Rusko. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
sudne pojednavanie smenky TV Markíza Pavol Rusko.

Pojednávanie bude pokračovať 28. októbra naplánovaným vypočúvaním Sylvie-Klaus Volzovej. Tá je bývalá spoločníčka Pavla Ruska v TV Markíza, ktorá bola súčasťou kauzy Gamatex. Z objednávky jej vraždy je Rusko obžalovaný v inom konaní.

Kováčik o zmenkách nevedel, Rusko mu však hovoril o Valkovi

Niekdajší majiteľ produkčného domu Forza a jeden z akcionárov Markízy Ján Kováčik nevedel o sporných zmenkách, keď vstupoval do televízie, uviedol počas svedeckej výpovede.

Pri rokovaniach s Pavlom Ruskom o vstupe do Markízy sa mal Kováčik spýtať na možné záväzky. Mal mu vtedy odpovedať, že podpisoval „niečo“ s nebohým advokátom Ernestom Valkom. Ten je podľa výpovedí obžalovaných Mariana Kočnera a Pavla Ruska iniciátorom nápadu vyriešiť spor s Gamatexom zmenkami na 500 miliónov slovenských korún.

Ján Kováčik mal v čase od vzniku kauzy Gamatex a obsadenia budovy TV Markíza poverenie od Ruska a americkej CME rokovať s Konerom a Ághom, ktorí Gamatex vlastnili. V rámci týchto rokovaní vznikla zmluva na 80 miliónov korún, ktorá mala podľa Kováčika a zástupcov poškodenej Markízy spor urovnať.

Niekdajší majiteľ produkčného domu Forza a... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Ján Kováčik Niekdajší majiteľ produkčného domu Forza a jeden z akcionárov Markízy Ján Kováčik.

Obžalovaný Rusko však tvrdí, že táto suma bol malá, a preto sa dodatočne podpisovali sporné zmenky. „Keby som vedel o zmenkách na 500 miliónov korún, tak by som nikdy zmluvu nemohol podpísať,“ skonštatoval Kováčik.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta sa pýtal, do akej najvyššej sumy sa v rokovaniach s Gamatexom Kováčik dostal. Najviac to malo podľa neho byť 150 miliónov korún, nakoniec sa dostali na spomínaných 80 miliónov.

Dučák poprel falšovanie zmeniek, Tótha sa pýtal na Kuciakovu vraždu

Jozef Dučák, ktorý figuruje v kauze Technopol, pozná obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera skoro 40 rokov, o kauze zmeniek však počul len z médií, uviedol vo svojej svedeckej výpovedi. Priblížil tiež, že Kočnera považuje za svojho priateľa, Ruska videl raz v živote. Podľa vlastných slov s Kočnerom riešil aj rôzne obchodné vzťahy a po tom, čo ho vzali do väzby komunikoval aj s bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby Petrom Tóthom. Ten ho po zadržaní Kočnera poveril, aby sa obrátil na Štefana Ágha. Ten je v kauze zmeniek tiež obvinený, vyčlenili ho však na samostatné konanie.

„Mal som sa pýtať na nejaké papiere, myslím, že zmluvy o vyplňovacom práve," povedal s tým, že Štefan Ágh sa s ním o tomto nechcel baviť. Zároveň poprel, že by mal Kočnerovi v minulosti zabezpečovať starý papier, tlačiareň alebo atrament. Pripustil však, že keďže má stredné chemické vzdelanie, obžalovaný podnikateľ sa ho pýtal na problematiku určovania veku atramentu.

Jozef Dučák, ktorý figuruje v kauze Technopol,... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
sudne pojednavanie smenky TV Markíza Jozef Dučák, ktorý figuruje v kauze Technopol, pozná obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera skoro 40 rokov.

Pred súdom tiež povedal, že na pokyn Petra Tótha sa po zadržaní Kočnera stretol s Alenou Zsuzsovou. Tá je obvinená v kauze vraždy Jána Kuciaka. On jej však odovzdal len nejakú krabicu, pričom nevie, čo v nej bolo.

Odmietol, že by mu Kočner posielal nejaké odkazy z väzby. „S motákom som sa poslednýkrát stretol, keď som sa učil o Fučíkovi. Žiadny písomný odkaz z väzby som od Kočnera nedostal, ústny len na úrovni pozdravu,“ vypovedal.

Počas kladenia otázok prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta opakovane upozornil Jozefa Dučáka, aby odpovedal priamo a nerobil zo senátu a prítomných „blbcov“.

Rusková: O existencii zmeniek som vedela

Ako prvá sa pred senát postavila Viera Rusková. Uviedla, že vedela o existencii zmeniek. Mali byť podpísané začiatkom leta v roku 2000, vypovedala s tým, že ich nikdy nevidela. Jej exmanžel ju mal informovať, že ide podpísať zmenky na 500 miliónov slovenských korún v prospech druhého obžalovaného Mariana Kočnera. Označila ich za výpalné. O bianko zmenkách nikdy nepočula. Rusková tiež potvrdila, že sa v zmenkách angažoval nebohý advokát Ernest Valko.

„Paľo povedal, že to bude podpisovať niekde v priestoroch Markízy na 500 miliónov,“ povedala Rusková s tým, že ich nikdy nevidela. Na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Šantu, či sa v rámci rodiny nerozprávali o tom, že majú dlh pol miliardy korún, uviedla, že nie. „Zmenky som ja vypustila zo svojej mysle, keď som sa dozvedela že pán Kováčik dostal takú sumu, akú dostal,“ uviedla Rusková. Vysvetlila, že vzhľadom na predaj Markízy mal zinkasovať podnikateľ Ján Kováčik, ktorý mal v televízii podiel, dve miliardy korún.

Bývalá manželka Pavla Ruska, Viera Rusková. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
sudne pojednavanie smenky TV Markíza Bývalá manželka Pavla Ruska, Viera Rusková.

Rusková si myslela, že dlh za zmenky Kočnerovi vyplatí Kováčik z týchto peňazí. „Nikto mi neklopal v tom čase na dvere, že nesplácate,“ doplnila Rusková s tým, že v tom čase v rodine riešili iné veci ako dlh na 500 miliónov korún. Na otázku, či sa opýtala obžalovaného Ruska, či bol dlh vyrovnaný v roku 2011, keď sa rozvádzali, odpovedala záporne.

Rusková počas svojej výpovede tiež uviedla, že o zmenkách mal vedieť aj vtedajší zástupca CME Martin Radvan. Ten je mŕtvy rovnako ako Valko.

Šanta sa Ruskovej pýtal aj na to, z koho iniciatívy išla vypovedať. Reagovala, že z vlastnej. „Napísala som status na Facebooku, že existujú ľudia, ktorí vedeli o tom, že dlh existuje,“ skonštatovala Rusková. Následne ju oslovili novinári a obhajca Pavla Ruska Marek Para. Na otázku, prečo sa ozvala až v januári tohto roka, keď sú zmenky v civilnom konaní už roky, uviedla, že ju Rusko nechcel do toho „vťahovať“.

„Očakávate nejaký bonus z toho, aby zmenky v civilnom konaní skončili pre niektorú strán úspešne?“ pýtal sa Šanta. „Neočakávam pán prokurátor, nepoznáte ma,“ odpovedala Rusková.

Rusková v rámci svojej svedeckej výpovede spomínala aj násilné obsadenie budovy Markízy v roku 1998 Marianom Kočnerom a Petrom Čongrádym. „Ja som vtedy zažila v Markíze partiu chlapcov s bejzbalovými pálkami, ktorí sa vyhrážali každému, kto prišiel do televízie Markíza,“ spomínala Rusková. „Mňa chlapci od pána Čongrádyho vytláčali autom z cesty,“ doplnila a dodala, že zažila situáciu, keď na ňu aj vytiahli zbraň. Podpis zmeniek mal túto situáciu podľa nej urovnať.

Pavol Rusko a jeho obhajcovia. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
súdne pojednávanie, zmenky, pavol rusko Pavol Rusko a jeho obhajcovia.

Para bude Threemu ako dôkaz namietať

Obhajca obžalovaných Marek Para bude namietať pripustenie údajnej komunikácie z aplikácie Threema ako dôkaz pred súdom v kauze televíznych zmeniek. Podľa obhajcu Markízy Daniela Lipšica komunikácia medzi Marianom Kočnerom a viacerými osobami vrátane Pavla Ruska obžalovaných usvedčuje.

"Predpokladáme, že dôkaz nebude spôsobilý na vykonanie,“ uviedol Para. Podľa obhajcu obžalovaných dochádza k výrazným rozporom vo vzťahu k zaisteniu dôkazu. Ten mal odovzdať polícii exsiskár Peter Tóth, ktorý v súčasnosti proti Marianovi Kočnerovi svedčí.

Tandlich: Ruskovej výpoveď je zjavne účelová

Výpoveď Viery Ruskovej v kauze televíznych zmeniek je zjavne účelová a jej snahou je prekryť trestnú činnosť obžalovaného Pavla Ruska. Tvrdí to vedúca právneho oddelenia TV Markíza Lucia Tandlich na margo svedeckej výpovede jeho exmanželky.

Tandlich tiež pripomenula vyjadrenia obžalovaného Ruska v čase, keď boli zmenky v civilnom konaní na Okresnom súde Bratislava V. Vtedy povedal, že Rusková o zmenkách nemala konkrétne vedomosti. Tandlich preto poukázala na rozpor s výpoveďou Ruskovej, že o ich existencii vedela a boli podpísané začiatkom leta v roku 2000.

Na pojednávacích dňoch v septembri vypovedali ako svedkovia bývalá riaditeľka televízie Zuzana Ťapáková, súčasný riaditeľ Markízy Matthias Settele, ale aj exsiskár a bývalý novinár Peter Tóth. Po jeho neverejnej svedeckej výpovedi uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, že sa sila dôkazov voči obžalovaným posilnila na 150 percent.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Kočner je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky #kauza zmeniek TV Markíza #kauza televízne zmenky