Fico nevylučuje stretnutie s Haščákom, spájanie Smeru s Gorilou odmieta

Predseda strany Smer sa počas tlačovej konferencie vyjadril k novým zákonom z dielne strany Smer, aj ku kauze Gorila.

17.10.2019 10:00 , aktualizované: 11:56
debata (395)

VIDEO: Líder Smeru Robert Fico sa vyjadruje k nahrávke Gorila, na ktorej je aj hlas podobný jeho hlasu.

Video

Šéf Smeru sa odmietavo vyjadril k zvyšovaniu cien liekov pre citlivé skupiny občanov, k finančnému príspevku na prvákov, ktorý by do budúcna chcela strana rozšíriť aj na žiakov vyšších ročníkov, a aj k zvyšovaniu minimálnej mzdy.

V stredu (16. 10.) bolo podľa neho na účty rodičov doručených 100 eur navyše k rodinným prídavkom pre prvákov na základných školách. „Ide o príspevok, ktorý sme schválili, išlo o návrh z dielne Smeru-SD. Ním sme chceli pomôcť rodičom pri kompenzácii výdavkov spojených s nákupom základných školských potrieb pre prváčikov,“ poznamenal.

„Netajím sa a poviem, že uvažujeme do budúcnosti o rozšírení tohto príspevku, aby to nebolo iba na prvákov, ktorí nastupujú do základnej školy. Uvažujeme, či by sa to nemohlo dotýkať viacerých ročníkov základnej školy“ zdôraznil.

„Rovnako veľmi intenzívne diskutujeme, ako ‚pretaviť‘ vianočný príspevok do 13. dôchodku. Nevylučujem, že s týmto návrhom Smer-SD príde ešte v tomto volebnom období. Považujem to za správne, pretože naši dôchodcovia si 13. dôchodok nepochybne zaslúžia,“ dodal Fico.

Stretnutie s Hasčákom nevylučuje

Zároveň odpovedal aj na otázky k zverejnenej nahrávke kauzy Gorila, ktorá sa dostala na verejnosť v stredu, 16. októbra. Fico na otázku, či hlas na nahrávke patrí jemu, odpovedal, že sa nikdy na seba nepozerá v televízii, ani sa nepočúva, preto si nahrávku ešte osobne nevypočul. „Nerobte si zo mňa očistec,“ povedal Fico a dodal, že Gorila je kauzou „druhej Dzurindovej vlády“ a odpovede by mali novinári hľadať „smerom napravo od strany Smer.“

„Nechcem to relativizovať, chcem, aby sa Gorila vyšetrila. Ak je aj pravda, čo je tam, nič neetické a protiprávne som neurobil,“ zdôraznil Fico na tlačovej konferencii. Zároveň tvrdí, že na nahrávke sú prvky, ktoré nesedia.

Nevylúčil však stretnutia so spolumajiteľom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom pri rôznych príležitostiach. Označil ho za podnikateľa, ktorý chce stranu Smer podľa Fica ničiť. „To, že mu Iveta Radičová varila klobásky, to je v poriadku?“ reagoval Fico.

„Smer nevládol, Smer bol v opozícii. Jediné, čo vás trápi je moje pitie Coly,“ dodal na záver Fico. Zároveň novinárov vyzval, aby šli a robili si svoju prácu.

Na otázku ohľadom financovania strany odmietol akékoľvek nelegálne prieťahy. Na tlačovej konferencii zdôraznil, že účtovníctvo Smeru je perfektné, prešlo viacerými kontrolami a žiadny kontrolný orgán podľa Fica nevyčítal pochybenia Smeru.

© Autorské práva vyhradené

395 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer