Polícia pri nahrávke Trnku s Kočnerom nepochybila, konštatoval výbor

Polícia pri nahrávke rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a Mariana Kočnera nepochybila, konala podľa princípov vyšetrovania. Oznámil to predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Anton Hrnko (SNS). Kedy budú vznesené obvinenia, nepovedal ani on, ani Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Nezaradený poslanec Ľubomír Galko poznamenal, že rýchlejšie mohla konať prokuratúra. Verí, že ľudia, ktorí pochybili, budú aj obvinení. Informácie výboru poskytla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) a policajný prezident Milan Lučanský, ktorých na rokovanie pozvali práve pre zverejnenú nahrávku.

17.10.2019 14:49 , aktualizované: 17:00
debata (1)

„Na utajovanom výbore sme dostali podrobnú informáciu o celom procese, ktorý polícia vykonávala s touto nahrávkou, aj o niektorých veciach týkajúcich sa spôsobu vyšetrovania,“ skonštatoval Hrnko. Podľa jeho slov členovia výboru jednohlasne prijali uznesenie, že polícia nepochybila, konala podľa princípov vyšetrovania a nedochádzalo k zdržiavaniu vyšetrovania.

Doplnil, že ak dochádzalo pri vyšetrovaní ku zdržaniam, bolo to spôsobené komunikáciou s prokuratúrou pri zbavovaní mlčanlivosti osôb z nahrávky. Policajný prezident sa mal vyjadriť aj k medializácii prípadu, negatívne informácie o polícii a spôsobe jej konania vraj nemusia podporovať morálku a stabilitu v policajnom zbore. Hrnko zdôraznil, že nahrávka bola získaná nelegálnym spôsobom a je potrebné ju verifikovať z iných zdrojov.

Galko skonštatoval, že vo výbore dostali informácie nad rámec očakávaní. „Ak by som niečo mal kritizovať, zaskočila ma informácia o prokuratúre. Mohla vo viacerých krokoch konať rýchlejšie,“ podotkol. Verí však, že v dohľadnej dobe bude vidieť výsledky a že bude polícia o nich informovať.

„Po dnešnom rokovaní výboru som presvedčený o tom, že polícia sa venuje s maximálnou snahou tomu, aby vyšetrila túto kauzu,“ deklaroval po výbore poslanec Gábor Grendel (OĽaNO). Informácie nechcel špecifikovať aj vzhľadom na neverejnosť výboru.

Saková po výbore povedala, že poskytli poslancom informácie na základe vlastného vedomia a svedomia. Zdôraznila však, že výbor bol neverejný a informácie pochádzajú zo živého vyšetrovania. „Dúfam, že práca policajného zboru a vyšetrovacieho tímu bude efektívna a dočkáme sa výsledkov,“ uviedla.

Čižnár odmieta tvrdenia o nečinnosti

Generálny prokurátor (GP) SR Jaromír Čižnár odmieta tvrdenia o nečinnosti pri zbavovaní mlčanlivosti prokurátora Dobroslava Trnku mlčanlivosti. Jeho stanovisko zopakovala hovorkyňa GP Andrea Predajňová v reakcii na rozhodnutie brannobezpečnos­tného parlamentného výboru. Dodáva, že výbor na rokovanie nepozval nikoho z prokuratúry.

„Generálny prokurátor sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam niektorých politikov a médií, že pri zbavovaní mlčanlivosti prokurátora D. T. koná s prieťahmi, respektíve koná obštrukčne,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré zobrazuje časový harmonogram postupu.

Nahrávku mali podľa GP zaistiť počas domovej prehliadky u Mariana K. 16. októbra 2018. Analýzu a prepis nahrávky predložili Čižnárovi 8. januára 2019. „Bol to práve generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý po oboznámení sa s prepisom nahrávky vydal dňa 16. januára 2019 písomný pokyn špeciálnemu prokurátorovi na preverenie všetkých podozrení z trestnej činnosti vyplývajúcej z nahrávky,“ doplnila Predajňová.

Trestné stíhanie vo veci zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku začali dňa 19. marca 2019. Žiadosť na zbavenie mlčanlivosti Trnku prišla podľa GP 1. augusta. „Teda takmer po piatich mesiacoch od začatia trestného stíhania vo veci,“ zdôrazňuje Predajňová.

Žiadosť podľa GP neobsahovala potrebné náležitosti, tak požiadali o doplnenie. „Po troch týždňoch bola žiadosť vyšetrovateľom doplnená a doručená na generálnu prokuratúru,“ dopĺňa Predajňová s tým, že generálny prokurátor vyhovel žiadosti vyšetrovateľa 30. septembra a doručil ju vyšetrovateľovi 1. októbra. „V prípade, že by už prvá žiadosť obsahovala všetky potrebné náležitosti, mohol byť prokurátor D. T. zbavený mlčanlivosti oveľa skôr,“ zdôraznila GP.

Predajňová zároveň poukazuje, že GP v rovnakom období rozhodovala o ďalších troch žiadostiach na zbavenie mlčanlivosti Trnku. „Generálny prokurátor vyhovel doposiaľ všetkým žiadostiam vyšetrovateľa, čo svedčí o absolútnej včasnej súčinnosti generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára s vyšetrovateľmi. Na základe vyššie uvedených faktov, nech verejnosť posúdi, kto v trestnej veci koná s prieťahmi a kto bez prieťahov,“ uzavrela.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Dobroslav Trnka #threema