Haščák vyzýva na zverejnenie všetkých dokumentov ku kauze Gorila

Spolumajiteľ skupiny Penta Jaroslav Haščák vyzýva orgány činné v trestnom konaní, ktoré vyšetrujú alebo dozorujú trestnú vec Gorila, aby zverejnili bezodkladne celý obsah vyšetrovacích spisov, ak v tom nebránia zákonné prekážky. Tiež všetky zápisnice, správy o stave vyšetrovania, listinné dôkazy, znalecké posudky a ďalšiu dokumentáciu. Haščák tiež žiada, aby bol čo najskôr vypočutý.

17.10.2019 16:00 , aktualizované: 17:17
Jaroslav Haščák Foto:
Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák.
debata (28)

„Toto zverejnenie je už niekoľko rokov opakovane sľubované, opakovane som s ním vyjadril súhlas a opakovane sa nedeje. Po zverejnení takzvaných a údajných nahrávok Gorila, ktoré zrejme unikli z vyšetrovacieho spisu, bez znaleckého posudku a bez súvisiacich výsledkov policajných preverovaní tam uvedených skutočností, je možné obnoviť dôveru k zákonnosti vyšetrovania len tak, že spisy budú zverejnené,“ uviedol vo výzve Haščák.

Na internete sa objavila nahrávka Gorily. Vypočujte si jej časť

Myslí si, že keď sa vyšetrujú skutočností, ktoré sa mali odohrať pred 13 až 15 rokmi, je prakticky nemožné, aby zverejnenie obsahu spisov mohlo ovplyvniť svedkov alebo zmariť dôkazy.

Haščák zároveň žiada, aby bol čo najskôr vypočutý k novým skutočnostiam, ktoré sa objavili v súvislosti s nahrávkami, alebo aj k samotným nahrávkam. Tvrdí, že vždy poskytoval potrebnú a najmä všetku požadovanú súčinnosť vo vyšetrovaní kauzy Gorila, v ktorej má právne postavenie svedka.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú.

Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana Kočnera. Podľa špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zatiaľ nie je isté, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávkou kauzy Gorila. Podľa jeho slov to môže potvrdiť len Slovenská informačná služba.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Jaroslav Haščák #spis Gorila