Kužela ostáva vo funkcii riaditeľa NÚDCH

Generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Ladislav Kužela ostane naďalej vo funkcii. V nemocnici ostanú pôsobiť aj vedúci lekár neurocentra Bruno Rudinský a neurochirurg Robert Chrenko. Všetci svoje funkcie ponúkli po medializácii prípadu 15-ročného chlapca s nádorom, o ktorého liečbu sa sporili dve štátne nemocnice.

17.10.2019 17:55 , aktualizované: 18:51
SR NÚDCH liečba očné ochorenia nové možnosti TK... Foto: ,
Na snímke generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Ladislav Kužela
debata (5)

O zotrvanie vo svojich funkciách Kuželu, Rudinského a Chrenka žiadala aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). „Denne počúvame mnohé podporné telefonáty, čítame pozitívne listy a maily od občanov z celého Slovenska. Cítime veľkú podporu aj našich zamestnancov a pacientov,“ uviedla Zuzana Čižmáriková z NÚDCH. Podľa nej ústav podporu vníma ako veľký záväzok.

„Rovnako ďakujeme vedeniu Univerzitnej nemocnice Bratislava. Sme radi, že tak ako doteraz spolu profesionálne vychádzame a odborníci si na pravidelnej báze pomáhajú, tak môžeme konečne spoločne rozbehnúť našu spoluprácu aj v oblasti neurochirurgie,“ doplnila.

NÚDCH podľa nej nechce ďalšiu mediálnu traumatizáciu pacientov ani zamestnancov. „Zdravotníci nemôžu byť v médiách prepieraní len na základe názoru jedného odborníka. Vždy sa principiálne postavíme za názor, na ktorom nám záleží, a za všetkých slušných kolegov a kolegyne,“ tvrdí.

Generálny riaditeľ NÚDCH Kužela v utorok (15. 10.) ponúkol svoju funkciu. Rudinský sa vyjadril, že skladá funkciu vedúceho lekára, a Chrenko, ktorý stál za prvou operáciou 15-ročného chlapca, povedal, že dáva výpoveď. Kalavská požiadala Kuželu, aby ostal vo svojej funkcii a pokúsil sa presvedčiť Rudinského a Chrenka, aby aj oni zostali v detskom neurocentre a naďalej pomáhali zachraňovať životy detí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Kužela #NÚDCH