Čaputová: Polícia aj prokuratúra majú moju dôveru, no nie je nekonečná

Polícia aj prokuratúra si uvedomujú vážnosť situácie v súvislosti s vyšetrovaním aktuálnych káuz. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer), policajný prezident Milan Lučanský a prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková majú nateraz dôveru prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Hlava štátu to povedala na piatkovom brífingu, kde informovala o stretnutí s trojicou. Občanom odkázala, že polícia a prokuratúra si ešte dôveru zaslúžia.

18.10.2019 11:30 , aktualizované: 15:30
debata (286)
VIDEO: Vyhlásenie prezidentky Čaputovej po stretnutiach s ministerkou vnútra, prezidentom Policajného zboru a 1. námestníčkou generálneho prokurátora SR.
Video

„Kauza Gorila sa vyšetruje 7 rokov, vďaka čomu už zrejme došlo k premlčaniu väčšiny skutkov. Aktéri tejto kauzy ďalej pôsobia vo svojich profesiách. Komunikácia podnikateľa so sudkyňou, z ktorej vyplýva podozrenie na rozsiahlu korupciu v justícii. Táto kauza je zatiaľ bez viditeľného posunu vo vyšetrovaní, sudkyne a prokurátor stále vykonávajú svoje funkcie. Komunikácia o korupčnom správaní medzi obvineným podnikateľom a bývalým generálnym prokurátorom – táto vec je po niekoľkých mesiacoch bez vznesenia obvinenia. Prokurátor je pritom stále prokurátorom,“ povedala Čaputová.

Prezidentka dodala, že nemožno nevidieť súvislosť medzi týmito skutočnosťami a smrťou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Za smrť dvoch mladých ľudí nie je zodpovedný len objednávateľ a vykonávatelia vraždy. Morálne zodpovední sú všetci, ktorí túto situáciu umožnili a tolerovali, ktorí svoje poslanie v justícii otočili proti jeho zmyslu,“ povedala.

Prezidentka uviedla, že po rozhovoroch s policajným prezidentom Milanom Lučanským, námestníčkou generálneho prokurátora Vierou Kováčikovou a ministerkou vnútra Denisou Sakovou, si polícia aj prokuratúra vážnosť situácie dostatočne uvedomujú a pracujú na tom, aby aj verejnosti ukázali výsledky. „Predstavitelia polície a prokuratúry, s ktorými som sa včera stretla, majú nateraz moju dôveru,“ povedala Čaputová. Uviedla, že Lučanského aj Kováčikovú požiadala, aby v rozsahu svojich možností informovali verejnosť o svojich krokoch.

Čaputová požiadala verejnosť, aby sa nepaušalizovalo a neposudzovalo všetkých sudcov, prokurátorov a policajtov len na obraz tých, ktorí zišli z cesty. „Keď voláme po spravodlivosti, buďme aj my spravodliví. Je stále väčšina tých sudcov, prokurátorov a policajtov, ktorým záleží na svojej povesti, dobrom mene svojho stavu, a ktorí slúžia spravodlivosti,“ povedala Čaputová s tým, že na Slovensku si už nesmieme dovoliť ďalšiu Gorilu, ďalšie prípady, ktoré sa budú vyšetrovať dlhé roky bez výsledku.

Čaputová uviedla, že kým z ostatných prípadov a vyjadrení dozorujúcich prokurátorov má pocit, že si dôležitosť týchto káuz uvedomujú a pracujú na nich, z verejných vyjadrení a pôsobenia dozorujúceho prokurátora prípadu Gorila Dušana Kováčika tento pocit nemá.

Verejný tlak na justičné orgány však podľa nej prináša svoje výsledky. Za významný krok a príklad pre ostatných označila vyhlásenia rady prokurátorov aj etickej rady prokuratúry. „Skorumpovaní alebo z korupcie dôvodne podozriví sudcovia, policajti a prokurátori nemôžu zotrvávať vo svojich pozíciách,“ apelovala. Takéto jasné hodnotové vymedzenie jej v radoch sudcov chýba.

Pellegrini aj Čižnár postoj prezidentky ocenili

Premiér Peter Pellegrini uviedol, že víta postoj prezidentky Čaputovej, ktorá podľa jeho slov potvrdila, že vyšetrovacie orgány majú voľnú ruku pri vyšetrovaní podozrivých afér a konajú v zmysle známeho „padni, komu padni“.

„Rovnako oceňuje, že prezidentka negatívne nezovšeobecňuje situáciu v súdnictve a na prokuratúre a podobne ako premiér žiada vyšetriť a potrestať zlyhania jednotlivcov,“ dodal Úrad vlády SR.

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár oceňuje dôveru a objektívny prístup prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Uviedol to v reakcii na jej piatkové vyhlásenie, informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

„Generálny prokurátor si uvedomuje vážnosť situácie a reflektuje na ňu,“ uviedla Predajňová. Poznamenala, že hneď ako to bude možné, bude verejnosť informovaná aj zo strany Generálnej prokuratúry.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák má byť jedným z aktérov na nahrávke, už avizovala, že podá v tejto súvislosti trestné oznámenie. Rovnako spochybňuje autenticitu nahrávky.

Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006.

286 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Denisa Saková #Milan Lučanský #Zuzana Čaputová