Dzurinda dáva ruky preč od Gorily

Namiesto odpovedí na otázky poslal bývalý premiér Mikuláš Dzurinda stanovisko do tlačovej agentúry. Takmer 39-hodinová nahrávka Gorily sa pritom objavila v noci z utorka na stredu, presne na 17. výročie vymenovania jeho druhej vlády, ktorej sa kauza týka. Podľa Dzurindu je Gorila kauzou Roberta Fica (Smer), ktorý bol v tom čase v opozícii.

18.10.2019 16:03 , aktualizované: 21:55
Mikuláš Dzurinda, premiér Foto: ,
Mikuláš Dzurinda je niekdajší slovenský premiér v období 1998 – 2006.
debata (127)

Obsah Gorily, či v písanej, alebo zvukovej forme, hovorí podľa Dzurindu o pokusoch konkrétnej finančnej skupiny (jej predstaviteľa) ovplyvňovať rozhodnutia vlády a vládnych inštitúcií, jednotlivcov alebo politických strán. Vyhlásil, že nikdy počas svojho pôsobenia, či už ako premiér, minister, alebo poslanec, nerozhodoval inak, ako podľa svojho vedomia a svedomia.

„Nikdy som neprijal žiaden úplatok ani províziu. Nikdy mi úplatok ani provízia ponúknuté neboli. Nikdy som neposlal žiadneho človeka, aby v mojom mene, v mene vlády, ktorej som predsedal, alebo v mene strany, ktorú som viedol, prijal, požadoval alebo zjednával úplatok či províziu,“ zdôraznil.

„Gorila hovorí o zlyhaní jednotlivcov, ktorí boli nominantmi vládnych strán, ale aj vtedajšej opozície. Je to predovšetkým kauza Roberta Fica,“ vyhlásil expremiér. „Ak je Gorila pravdivá, tak svedčí aj o tom, že SIS mala v období mojich vlád voľné ruky a polícia a orgány činné v trestnom konaní konali. S nástupom vlády Roberta Fica bolo príslušné odpočúvanie skončené, dôkazy skartované a vyšetrovanie marené,“ uviedol Dzurinda.

Dodal, že po prepuknutí kauzy poskytol vyšetrovateľom úplnú a okamžitú súčinnosť. „Ako svedok som vypovedal viackrát,“ podotkol s tým, že sa vždy usiloval o to, aby páchatelia trestnej činnosti boli potrestaní. Tiež som sa usiloval vyvodiť politickú zodpovednosť voči strane, ktorú som viedol, i voči sebe," poznamenal.

V rokoch 2005 a 2006 byt na Vazovovej ulici v Bratislave, v ktorom sa mal stretávať šéf Penty Jaroslav Haščák s vtedajšími politikmi a hovoriť s nimi aj o províziách a úplatkoch pri rôznych štátnych zákazkách, odpočúvala SIS. Podľa nahrávky a spisu, ktorý by mal byť prepisom týchto rozhovorov, sa stretol aj s Robertom Ficom, ktorého strana Smer bola v tom čase v opozícii.

Ten vyhlásil, že on zákon neporušil a Gorila je kauzou Dzurindovej vlády a pýtať sa treba politikov, ktorí boli vtedy vo vláde. Konkrétne okrem Dzurindu, ktorý bol v tom čase aj lídrom SDKÚ, aj Pavla Hrušovského (KDH), Ivana Mikloša (SDKÚ), ktorý bol vtedy vicepremiérom a ministrom financií, Bélu Bugára (Most-Híd). V samotnom spise je spomínaný aj Jirko Malchárek (ANO), ktorý bol tiež podpredsedom vlády a viedol rezort hospodárstva.

Kauza sa týka tzv. druhej vlády Mikuláša Dzurindu, ktorá bola vymenovaná 16. októbra 2002 a v úrade skončila 4. júla 2006. Spis Gorila sa objavil v roku 2011, jeho autenticita nebola dosiaľ potvrdená.

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Dzurinda #kauza Gorila