Pravda získala mimoriadne ocenenie

Vysvetľovať, informovať, ale aj zabávať seniorov či zamestnávať ich. Pomoc ľuďom na dôchodku môže mať rôzne podoby. Organizátori súťaže Senior Friendly ocenili v rámci štvrtého ročníka tých, ktorí výnimočne prispeli k tomu, aby sa seniorom žilo lepšie a kvalitnejšie. Medzi ocenenými je aj redakcia Pravdy.

18.10.2019 19:30
ocenenie seniorfriendly Foto: ,
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová odovzdala ocenenie denníku Pravda do rúk Jakubovi Prokešovi, povereného vedením redakcie

Mimoriadnu cenu Senior Friendly udelili pre Pravdu organizátori z občianskych združení Bagar a kreatívny Klub Luna. „Ocenili sme dlhodobú podporu projektu a súťaže o ocenenie Senior Friendly a propagáciu myšlienok aktívneho starnutia a medzigeneračnej spolupráce,“ vysvetlil spoluorganizátor súťaže Miloš Nemeček z občianskeho združenia Bagar.

Cenu za redakciu prebral Jakub Prokeš poverený jej vedením. Zdôraznil, že nejde o zásluhu jedného človeka, ale celého tímu. „Ocenenie si veľmi vážime. Je to pochvala a uznanie pre celú redakciu, najmä však pre tím prílohy Užitočná Pravda vedený Dorkou Hudecovou. Teší nás, že obsah Pravdy, či už je to v novinách, alebo na webe, oceňujú čitateľky a čitatelia i odborníci z rôznych oblastí, a tiež, že výsledky našej práce sú často inšpiráciou aj pre iné redakcie,“ povedal Prokeš.

Vedúca prílohy Dorota Hudecová zdôraznila, že staroba sa týka všetkých. „Seniori tvoria dôležitú súčasť nášho života a je dôležité o nich hovoriť. Témam dôchodkov, zdravotného postihnutia či invalidite sa v Pravde pravidelne venujeme,“ priblížila redaktorka.

Priznala, že ide o zložitú problematiku, o ktorej nie je vždy jednoduché písať. „Snažíme sa jednoducho a prakticky priblížiť ľuďom všetky novinky a zmeny, ktoré sa v tejto oblasti pripravujú. Spätná väzba, pozitívna aj tá negatívna, od našich čitateľov je pre nás potvrdením toho, že to, čo robíme, je užitočné a naša práca má zmysel,“ zhodnotila Hudecová.

Mimoriadne ocenenie Senior Friendly udelené... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
ocenenie seniorfriendly Mimoriadne ocenenie Senior Friendly udelené denníku Pravda

Ocenili firmy aj samosprávy

Plakety Senior Friendly si počas slávnostného galavečera prevzalo deväť inštitúcií – spoločnosti, podniky, miestne a regionálne samosprávy, kultúrne a vzdelávacie inštitúcie či neziskové organizácie. Za svoj proseniorský prístup bol odmenený spracovateľ dreva Mondi SCP Ružomberok, verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), Wellness hotel Patince, mesto Hlohovec či občianske združenie Červený nos Clowndoctors. „Aktívne starnutie vnímame ako dôležitý celospoločenský fenomén, ktorého význam narastá s perspektívou starnutia populácie,“ pripomenul Nemeček.

Verejnoprávna RTVS dostala ocenenie hlavne ako zamestnávateľ. „RTVS ako najväčší mediálny dom na Slovensku má veľa zamestnancov nad 50+, ktorých pracovný a intelektuálny potenciál sa snažíme využiť v prospech celej firmy, ako aj na odovzdávanie skúseností mladšej generácii,“ priblížila Erika Rusnáková, hovorkyňa média.

Práci so seniormi sa združenie Červený nos Clowndoctors venuje už desiaty rok. Špeciálne vyškolení zdravotní klauni pracujú s najstaršou generáciou najmä v domovoch dôchodcov. Učia dôchodcov pracovať s pamäťou a podnecujú ich k väčšej duševnej a fyzickej aktivite.

„Prinášame prostredníctvom klaunského umenia radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú. Klauni však prinášajú aj niečo oveľa banálnejšie – ľudský kontakt, dotyk, objatie. Často sú pre seniorov jedinou návštevou zvonku zariadenia a seniori sa na nich nesmierne tešia. Majú vybudované vzťahy, ktoré sa dajú prirovnať priam k rodinným – neraz nájdete fotku našich klaunov na poličke medzi tými rodinnými,“ skonštatovala Zuzana Ambro, výkonná riaditeľka združenia.

Organizátori súťaže sa tiež rozhodli udeliť štyri čestné uznania Senior Friendly. Tie poputovali občianskym združeniam Seniori v pohybe a Viva Senior. Z ocenenia sa teší aj výrobca pánskych a dámskych odevov Odeva, spol. s. r. o., Lipany a Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre.

Udalosť pokračuje aj dnes

Tohtoročných víťazov sa verejnosť dozvedela v Zichyho paláci v Bratislave v rámci galavečera. Slávnosti predchádzala poldňová konferencia Aktívne starnutie a medzigeneračná spolupráca. Počas nej vystúpila ombudsmanka Mária Patakyová, bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan či Marek Machata, prezident Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov Slovenska.

Udalosť je spojená aj s vernisážou výstavy trojgeneračných fotografií v cykle Krásne spolu. Program pokračuje aj túto sobotu, keď sa uskutoční v spolupráci s bratislavskou mestskou časťou Staré Mesto akcia Senior Friendly 50+.

Ide o celodenný program pre seniorov, ich rodiny a širokú verejnosť. Tí budú môcť využiť finančné, spotrebiteľské, zdravotné, výživové, pohybové poradenstvo či tvorivé dielne. „Súčasťou podujatia bude testovanie pamäti, ponuka pomôcok pre seniorov, ukážky prvej pomoci a módna prehliadka modelov pre staršiu generáciu,“ uzavrel Nemeček.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Pravda #Senior Friendly