Gál: Lindtner sa vzdal funkcie predsedu Okresného súdu Bratislava III

Štvorica sudcov vyhlásila, že ďalšie zotrvanie Lindtnera na poste predsedu súdu je z dôvodu komunikácie s Marianom Kočnerom pre nich neakceptovateľné.

21.10.2019 09:26 , aktualizované: 12:41
debata (20)

Pod výzvou sú podpísaní Maroš Fekete, Ivana Fekete, Ivan Bartek a Karol Posluch. "Podľa médiami zverejnenej komunikácie medzi vami a Marianom Kočnerom, ktorá je súčasťou trestného spisu a sám ste ju potvrdili, boli hrubo porušené etické princípy vyžadované na post predsedu súdu a zakotvené v zákone o sudcoch,“ uvádza sa vo výzve. Sudcovia pripomenuli, že túto komunikáciu Lindtner následne neprípustne bagatelizoval v mediálnej reakcii.

„Dohodli sme sa s pánom Lindtnerom a končí na pozícii predsedu Okresného súdu Bratislava III. Priniesol svoj abdikačný list, ja som to prijal, pretože tie veci, ktoré sa udiali sú neakceptovateľné. On je veľmi dobrý odborník, ale v tejto situácii zlyhal. Sudca musí za každých okolností dbať na svoje správanie sa na verejnosti," povedal Gál.

Lindtner potvrdil svoje stanovisko, že nesie plnú zodpovednosť za to, že ako predseda súdu stratil dôveru kolegýň. „Preto som ministrovi spravodlivosti SR Gáborovi Gálovi dnes doručil moje písomné vzdanie sa funkcie predsedu Okresného súdu Bratislava III,“ uviedol sudca Lindtner.

Rezort spravodlivosti avizoval, že morálna integrita sudcov ako aj ich nestrannosť a nezávislosť, ale aj dôstojnosť musí byť zachovaná aj mimo budovu súdu. Ich správanie sa na verejnosti preto musí mať iné parametre, iné mantinely ako u bežných ľudí, ako pri iných povolaniach. Preto minister avizoval aj na porade predsedov okresných a krajských sudcov, aj v médiách, že je potrebná obmena na poste niekoľkých predsedov. „Tí predsedovia, ktorí sú zaťažení netransparentnými vzťahmi, nech sa vôbec nehlásia do výberových konaní,“ uviedol rezort spravodlivosti.

„Napriek tomu, že tak Ústavný súd SR, ako aj Súdna rada SR skonštatovali, že sudcovia majú právo na súkromný život, ich kontakty aj s advokátmi sú akceptovateľné, je potrebné dbať na to, aby tieto vzťahy neboli na neželateľnej úrovni a nemali neakceptovateľnú intenzitu,“ dodal rezort spravodlivosti.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #threema #Kočner