Pellegrini sa spýta Glváča na komunikáciu s Kočnerom

Podpredseda Národnej rady SR SR a Smeru Martin Glváč si podľa Threemy mal dohadovať s Marianom Kočnerom biznis s pozemkami na Čiernej vode.

21.10.2019 12:29 , aktualizované: 19:13
debata (136)
VIDEO: Čo hovorí premiér Pellegrini na Glváčovu komunikáciu s Kočnerom?
Video

S informáciou prišiel Denník N. Glváč mal s Marianom Kočnerom taktiež rozoberať, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu predsedu vlády. Fico sa vzdal svojej funkcie po tlaku verejnosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice v marci minulého roku. Komunikácia sa medzi nimi mala realizovať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ.

Kočner si s Glváčom tyká a píše, že „tú mumlavú treba poslať do p..e. Čím skôr“. Kočner „mumlavou“ označoval ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (vtedy Most-Híd) a pridával aj spôsob, ako sa jej zbaviť. „Treba zvoliť štátnu taj. do SR a odíde sama.“ Kočner má na mysli svoju „opičku“ a štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú. Žitňanská totiž vyhlásila, že pokiaľ sa Jankovská dostane do súdnej rady, odíde z funkcie. Glváč pritakáva. „To je pravda,“ píše podľa Threemy.

Kočner a Glváč si cez Threemu nepíšu len o politike, ale aj o biznise. Ide o správy z 2. decembra 2017 a o rozsiahly pozemok v Čiernej Vode, čo je satelitné mestečko neďaleko Bratislavy, v katastri Chorvátskeho Grobu. Práve s pozemkami na Čiernej Vode sa spája najväčšia Glváčova kauza. Ide o prevody lukratívnych pozemkov v tejto lokalite z roku 2004.

„Ahoj, si tu?“ ozve sa 2. decembra Kočner. „Ano idem na tripartitu,“ odpovedá podpredseda parlametu, ktorý na tomto stretnutí skutočne v ten deň bol. „Je reálny záujemca o 20-tisíc m2 pozemok na Čiernej Vode. Valašík to mal s ostatnými prejednať. Klient už 2 týždne čaká na odpoveď. Vieš o tom???“ pokračuje Kočner. Milan Valašík je riaditeľom firmy Regionálne cesty Bratislava (RCB), ktorá spravuje krajské cesty a v ktorej je akcionárom Rattajova RCBT. „Nie. Asi ani nemusím. Valašík je dobrý respondent,“ odpovedá Glváč. Kočner sa opäť zaujíma, s kým má riešiť pozemok, ktorý by Glváčovi nemal patriť. „S Milanom V. alebo Ratajom. Môžem aj ja, keď chceš,“ odpisuje podpredseda parlamentu, akoby k pozemku mal vlastnícky vzťah.

Glváč: Nie je pravda, že som si dohadoval biznis

Martin Glváč na sociálnej sieti reagoval na zverejnené informácie. Podľa jeho slov nie je pravda, že si s Marianom Kočnerom dohadoval biznis.

„Ku komunikácii, o ktorej v súvislosti s mojou osobou píše Denník N (49 správ) sa pritom neviem vyjadriť a ani potvrdiť jej autenticitu, keďže mi ju doteraz nikto neukázal,“ napísal ďalej Glváč.

Pellegrini: Ak sa potvrdí, že ich komunikácia bola toxická, bude sa musieť vážne uvažovať ako ďalej

Ak sa potvrdí, že by bol obsah komunikácie Glváča a Kočnera toxický ako v prípade bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej, bude sa musieť vážne uvažovať ako ďalej. Vyhlásil to v pondelok premiér Peter Pellegrini (Smer).

„Zatiaľ je to len výkrik, ktorý je pravdepodobne načasovaný, aby pokračoval. Samozrejme, v správnom momente zaujmem stanovisko. Je to podpredseda NR SR, člen strany a budeme sa musieť týmto zaoberať aj v rámci politickej strany. Nemôžem sám vynášať súdy,“ tvrdil. Na Mariana Kočnera špeciálna prokuratúra podala obžalobu pre objednávku vraždy novinára Jána Kuciaka.

Premiérovi sa nepozdávalo zverejnenie komunikácie medzi Glváčom a Alenou Zsuzsovou, ktorá si podľa vyšetrovateľov pre Kočnera vraždu objednala. „Platia hádam nejaké pravidlá slušného správania a predpisy, že by sa nemalo zverejňovať zo spisov, čo sa zistí a pritom sa netýka trestnej činnosti. Ak mal napríklad niekto intímnu komunikáciu s niekým, objaviť sa síce môže niekde, ale nemalo by byť zverejňované a používané, ako je to používané dnes,“ zdôraznil.

K medializovaným informáciám, že údajný sprostredkovateľ vraždy a svedok v prípade Zoltán Andruskó chce vypovedať o trestnej činnosti dvoch ministrov, Pellegrini uviedol, že počul viacero rôznych kombinácií mien a tak nevie, o kom by mal vypovedať. „Nech čím skôr vypovedá, nech ho orgány v trestnom konaní čím skôr vypočujú a nech to začnú preverovať. Ak sa potvrdí, že niekto z ministrov súčasnej alebo minulej vlády robil niečo protizákonné, bude sa musieť zodpovedať štandardne pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Aj keby sa malo jednať o ministrov našej vlády, nikto nebude nikoho kryť a nikto nebude žiadať políciu, aby nejaké veci zakryla alebo vo veci nekonala. To môžem garantovať,“ povedal.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč #Marian Kočner #sms komunikácia Mariana Kočnera