Beblavého brat robil biznis s Bubeníkovou z Gorily

Pavol Beblavý bol v rokoch 2011 až 2014 podpredsedom predstavenstva developerskej firmy Corwin, v ktorej od roku 2012 zakotvila aj Bubeníková. Ide o brata Miroslava Beblavého. Politik Beblavý už predtým čelil kritike za to, že pôsobil v Dzurindovej vláde do roku 2006 ako štátny tajomník rezortu práce za SDKÚ. Bolo to v čase, kedy mala vo vláde podľa Gorily prekvitať masívna korupcia a úplatky.

21.10.2019 14:09
Miroslav Beblavý (Spolu) Foto:
Miroslav Beblavý (Spolu).
debata (271)

Gorila opisuje korupčné praktiky spred roku 2006, ktorých aktérkou mala byť podľa spisu a nahrávok Gorily aj Bubeníková, a to ako nominantka SDKÚ vo Fonde národného majetku. Politik Miroslav Beblavý nevidí problém v tom, že jeho brat bol následne v jednej firme s Bubeníkovou. Stalo sa tak pritom krátko po tom, čo bol v roku 2011 spis Gorila zverejnený, Bubeníková v politike skončila a vytratila sa aj z verejného života.

„Pavol Beblavý je brat Miroslava Beblavého a vo firme Corwin už nie je akcionárom takmer šesť rokov. Miroslav Beblavý z pozície predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií začal stíhanie Anny Bubeníkovej za porušenie zákona. Dialo sa to práve v čase, keď podľa informácií médií už pracovala vo firme Corwin. To najlepšie ukazuje, že žiaden konflikt záujmov neexistoval,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa strany Spolu Silvia Hudáčková.

Miroslav Beblavý sa dnes k danej téme vyjadril aj na sociálnej sieti. Povedal, že išlo o „jeden rok, keď tam obaja pôsobili“ a zopakoval, že „Bubeníkovú stíhal ako predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií“. „Vždy konám podľa toho, že zákon musí platiť pre všetkých rovnako,“ dodal Beblavý.

Na to, že Bubeníková pôsobí vo firme Corwin upozornil portál sme.sk.

Spis Gorila odhaľuje korupčné praktiky z rokov 2005 a 2006. Jeden z politikov, ktorý pôsobil vo vtedajšej Dzurindovej vláde a je aktívny aj teraz, je práve Beblavý (Spolu). Beblavý patril k vtedajšej nastupujúcej generácii mladých politikov, ktorí sa združovali okolo vtedajšieho ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ). Za Miklošovu pravú ruku bola v danom čase na Fonde národného majetku považovaná práve Bubeníková.

Podľa údajnej nahrávky Gorila sa Bubeníková mala v konšpiračnom byte stretávať so šéfom Penty. Penta pravosť nahrávky spochybňuje a považuje ju za nezákonnú. Beblavý tvrdí, že on o možnej korupcii v danom čase nevedel. Napriek tomu aj po zverejnení Gorily v roku 2012 Beblavý v parlamentných voľbách kandidoval za SDKÚ a zo strany odišiel až v roku 2013, v poslaneckých laviciach však zostal.

Predseda OĽaNO Igor Matovič povedal, že Beblavý „hrubým a nemorálnym spôsobom“ zavádza verejnosť. Upozornil, že pre Gorilu nebojoval proti Bubeníkovej pred voľbami, keď by to podľa Matoviča ohrozilo jeho miesto na kandidátke SDKÚ, ale až po voľbách. Predseda Smeru Robert Fico nazval Beblavého „gorilím mláďaťom“. Beblavý následne vyzval Fica na odchod z politiky.

Za kauzu Gorila čelí kritike aj Fico, ktorý sa mal podľa nahrávky v konšpiračnom byte ako opozičný politik stretnúť so šéfom Penty. Vyjadrenia z Gorily, ktoré spochybňujú financovanie Smeru, Fico odmietol s tým, že voči účtovníctvu Smeru nikdy nikto nemal výhrady.

VIDEO: Pozrite si, čo povedal minulý týždeň ku Gorile Fico na adresu Beblavého a ako sa ku Gorile následne vyjadril Beblavý a ďalší politici.

Video

© Autorské práva vyhradené

271 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #kauza Gorila