Matovič si chce poistiť parlament Záborskou. KDH je nezodpovedné, hovorí

Mimoparlamentná strana Kresťanská únia (KÚ) pôjde do nadchádzajúcich parlamentných volieb na kandidátke OĽaNO. Na tlačovej konferencii o tom informovali líder hnutia OĽaNO Igor Matovič a predsedníčka KÚ Anna Záborská.

22.10.2019 10:58 , aktualizované: 13:13
debata (41)

Annna Záborská sa v roku 2014 ako kandidátka KDH dostala do Európskeho parlamentu, keď získala až 42 976 preferen­čných hlasov. OĽaNO posilní aj nezaradený poslanec Richard Vašečka, ktorý v roku 2016 v parlamen­tných voľbách v rámci OĽaNO získal 25 297 preferen­čných hlasov. V roku 2018 od Matoviča odišiel a teraz sa k nemu vracia.

VIDEO: Prečo označil Matovič správanie KDH za nezodpovedné a čo si sľubuje od príchodu Záborskej? Pozrite si krátke video. ZDROJ: fb OĽaNO.

Video

„KÚ bude zastupovať kresťanov v budúcom parlamente a bude svedomím parlamentu,“ skonštatovala Záborská. Považuje za dôležité spájať sily, aby vznikla po voľbách silná vláda, ktorá očistí štát. Vysvetlila, že po rokovaniach s viacerými stranami sa napokon dohodli s OĽaNO na partnerskej dohode, aby KÚ ostala ako politický subjekt.

Strany sú podľa Matovičových slov dohodnuté na tom, že KÚ bude mať 15 miest na kandidátke OĽaNO. Dodal, že na nej budú aj Záborská a nezaradený poslanec Richard Vašečka. Priblížil, že Záborskej ponúkli číslo štyri na kandidátke, prvé tri miesta obsadí podľa jeho slov hnutie OĽaNO. Matovič zároveň pozval predsedu KDH Alojza Hlinu k spoločnému rokovaciemu stolu. „Pozývame ho ako partnera, aby sme dali každému kresťanovi istotu, že jeho hlas neprepadne,“ povedal.

„Dilemu pre kresťanského voliča znižujeme o jeden subjekt, pretože ideme do volieb spoločne,“ vyhlásil Vašečka. Zdôraznil, že chcú zastupovať záujmy kresťanov. Dodal, že dvere na prípadnú spoluprácu s inými kresťanskými stranami sú naďalej otvorené.

Skonštatoval, že ak je pre voličov problém, že menil stranícke tričko v minulosti, stále majú iné osobnosti, ktoré môžu voličom ponúknuť. „Rokovali sme dlho a zodpovedne. Sme zaviazaní, že budeme vytvárať spoločný poslanecký klub,“ odpovedal na otázku, či po pár rokoch neodíde z klubu, tak ako to urobil v minulosti.

Na kandidátke by však nemal byť bývalý europoslanec Branislav Škripek, ktorý v súčasnosti pôsobí v KÚ. Záborská poprela, že by ho KÚ obetovala. Diskusie vo vedení boli podľa jej slov otvorené a aj Škripek mal výhrady k spoločnej kandidátke s OĽaNO. Matovič v tejto súvislosti poukázal na rozdiel v odchode Škripeka a Vašečku z OĽaNO. Vo vzťahu so Škripekom to podľa jeho slov zaiskrilo viac. „Asi ťažko by sme to vysvetľovali ľuďom, že sme zrazu na spoločnej kandidátke,“ poznamenal. Vašečka dodal, že Škripek ostáva vo vedení KÚ a pracujú naďalej spoločne.

Záborská odišla v januári tohto roka z KDH a založila KÚ. Vašečka v minulosti opustil klub OĽaNO, odišiel do KDH, kde kandidoval za predsedu hnutia, ale Hlina ho v súboji o toto kreslo porazil. Vašečka neskôr odišiel do KÚ. V KÚ pôsobí okrem Vašečku a Záborskej napríklad bývalý europoslanec za OĽaNO Branislav Škripek.

KÚ rokovala v posledných mesiacoch o spoločnom postupe do volieb aj s KDH. Doteraz sa nedohodli.

Hlina: Chcem všetkých aktérov tohto predstavenia poprosiť, aby už vynechali KDH zo svojich plánov

Predseda KDH Aljoz Hlina zareagoval na sociálnej sieti na tlačovú besedu Hnutia OĽaNO a strany Kresťanská únia. Vyzval Igora Matoviča, aby na KDH neútočil. Zároveň dodal, že členovia Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka z KDH odišlia je na nich, aby svoje rozhodnutia vysvetlili. Na záver Hlina uviedol, že KDH pracuje na reštarte Slovenska a na zmene.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Anna Záborská #Igor Matovič #Kresťanská únia