Beblavý sa stretol s Haščákom, Matovič žiada vysvetlenie

Beblavý priznal stretnutie s Haščákom s tým, že o ňom informoval krátko po ňom a to v roku 2016. Beblavý posledné dni kritizoval, že sa šéf Smeru Robert Fico mal podľa spisu Gorila ako opozičný politik stretnúť s Haščákom. Fico povedal, že nahrávka ho z ničoho neusvedčuje. Penta pravosť nahrávky odmietla. Fico reagoval, že Beblavý je gorilie mláďa, keďže v čase vzniku spisu Gorila, ktorý odhaľuje korupciu za Dzurindovej vlády, pôsobil ako nominant SDKÚ na poste štátneho tajomníka rezortu práce.

22.10.2019 13:54 , aktualizované: 17:59
debata (380)

Ešte predtým ako dnes popoludní Beblavý priznal stretnutie s Haščákom, na danú informáciu reagoval líder OĽaNO Igor Matovič. Povedal, že Beblavý už po prevalení spisu Gorila v roku 2011 obhajoval Dzurindu. Matovič tiež uviedol, že ide o vážnu situáciu a Beblavý by mal prípadné stretnutie s Haščákom vysvetliť.

VIDEO: Pozrite sa, ako Miroslav Beblavý dnes najprv skritizoval Pentu a Jaroslava Haščáka a potom priznal, že sa s ním stretol. Vo videu je aj to, čo na to hovorí Penta a Igor Matovič.

Video

Denník Pravda oslovil hovorkyňu strany Spolu Silviu Hudáčkovú s otázkami, o čom sa Beblavý s Haščákom spolu v roku 2016 rozprávali a kto stretnutie inicioval a či je podla pána Beblavého v poriadku stretávať sa s údajným hlavným aktérom kauzy Gorila, kde mali byť úplatky pre straníkov so strany SDKÚ, kde práve pán Beblavý pôsobil? „Na všetky Vaše otázky Vám dá odpoveď verejný status na Facebooku, ktorým M. Beblavý celej verejnosti vopred oznámil, že takéto pozvanie dostal,“ dodala Hudáčková. Beblavý si po stretnutí s Haščákom pochvaloval, že „vždy je užitočné vypočuť si druhú stranu“.

Foto: Spolu
Beblavý Haščák

Beblavý už predtým čelil kritike od Matoviča za to, že napriek zverejneniu kauzy Gorila v roku 2011 a masívnym verejným protestom v roku 2012 kandidoval za SDKÚ a voči aktérke Gorily a nominantke SDKÚ Anne Bubeníkovej na Fonde národného majetku sa postavil až neskôr. V týchto dňoch sa tiež ukázalo, že Bubeníková zakotvila v roku 2012 vo firme, v ktorej vedení bol Beblavého brat.

Programový líder PS/Spolu Miroslav Beblavý a gestor pre oblasť zdravotníctva Oskar Dvořák na dnešnej tlačovke priniesli údaje o tom, ako podľa nich slovenskému zdravotníctvu vládne koalícia Penty a Smeru a ako si údajne Jaroslav Haščák v zdravotníctve kúpil úradníkov a politikov. Finančná skupina to odmietla.

Beblavý obvinil niekdajšiu šéfku Úradu pre dozor nad zdravotníctvom z poškodzovania verejného záujmu. Povedal, že Penta a Smer sú v zdravotníctve jedna skupina, v ktorej sa len striedajú ľudia. Ukazuje to na príklade Moniky Pažinkovej a Viliama Čisláka. Pažinkovú za prvej vlády Smeru vybrali za riaditeľku Fakultnej nemocnice v Prešove. Šéfkou Úradu pre dozor nad verejným zdravotníctvom sa stala v druhej vláde Roberta Fica. Po odchode začala vlani pracovať pre ProCare, kde vedie sieť polikliník. Podobne fungoval aj bývalý minister Viliam Čislák, ktorý keď skončil ako minister, nastúpil do ProCare a teraz opäť robí pre štát.

Penta reaguje: Ďalšia vlna dezinformácií

Finančná skupina Penta Beblavého tvrdenia označila za „lživú interpretáciu práce pani Moniky Pažinkovej v sieti nemocníc Svet zdravia a ProCare“. V stanovisku uvádza, že predstavitelia Penty a jej spoločností štandardne komunikujú s každou politickou stranou, „napokon pán Haščák sa osobne stretol aj s p. Beblavým ohľadom situácie v zdravotníctve“.

Podľa Penty by mali verejní činitelia, či politickí lídri predovšetkým, preukázať dostatočnú mieru zrelosti a vyspelosti, aby dokázali odlíšiť, čo je kauzou, čo si vyžaduje vysvetlenie a čo je naopak konšpiračným nezmyslom. „Takým ktorý nijako neprispieva k objasneniu a ani toľko avizovanému prečisteniu verejného života, ale naopak vnáša do spoločnosti len ďalšiu vlnu dezinformácií a znevažovania práce ľudí, ktorí dennodenne tvrdo pracujú v zdravotníckych zariadeniach, aby mohli pacientom poskytovať kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť a s medializovanými kauzami nemajú nič spoločné,“ uvádza sa v reakcii finančnej skupiny.

380 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Smer #Miroslav Beblavý