Sudcovia Najvyššieho súdu SR vyzývajú Urbancovú, aby odstúpila z postu podpredsedníčky

Desiatka sudcov Najvyššieho súdu (NS) SR vyzvala podpredsedníčku Jarmilu Urbancovú, aby odstúpila z funkcie. Informovala o tom predsedníčka senátu Elena Berthotyová.

22.10.2019 14:39 , aktualizované: 15:42
Vymenovanie podpredsedníčky NS SR Foto: ,
Podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila Urbancová po vymenovaní do funkcie prezidentom SR v Prezidentskom paláci.
debata (19)

Vo výzve sa uvádza, že Denník N 21. októbra zverejnil ďalšiu časť komunikácie z trestného spisu obžalovaného Mariana Kočnera, z ktorej vyplynuli závažné podozrenia zo zneužívania funkcie podpredsedníčky NS SR a sudkyne v rozhodovacej činnosti.

Sudcovia považujú za neakceptovateľné, aby pri takýchto podozreniach na čele NS SR stála osoba, ktorej spôsobilosť na výkon funkcie podpredsedníčky bola zverejnením týchto podozrení vážne spochybnená.

Pod výzvou sú podpísaní sudcovia Juraj Kliment, Elena Berthotyová, Dušan Čimo, Peter Szabo, Miroslav Gavalec, Igor Belko, Rudolf Čirč, Pavol Farkaš, Peter Paluda a Marián Trenčan.

Urbancová: Cítim sa podvedená, zneužitá a oklamaná

Jarmila Urbancová v stanovisku pre médiá uviedla, že nemala nikdy žiaden kontakt, elektronický ani osobný, s kriminálne závadovými osobami, ani s osobami z tzv. mafiánskych zoznamov.

"V prípade bývalého asistenta Najvyššieho súdu Vladimíra Sklenku som vychádzala z informácií, že ide o dlhoročného vzorného policajta s previerkou NBÚ, ktorý napriek krátkej praxi sudcu dostal dôveru od bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej viesť jeden z najdôležitejších súdov na Slovensku. Nemala som vedomosť a nemohla som ani predpokladať, že ide o osobu, ktorá udržiava kontakty a známosti so závadovými osobami. Ľudsky sa cítim zneužitá, podvedená a oklamaná,vyhlásila podpredsedníčka NS SR, ktorá absolútne vylúčila, že by kedykoľvek zneužila funkciu podpredsedníčky Najvyššieho súdu a sudkyne v rozhodovacej činnosti a nevidí na odstúpenie z funkcie podpredsedníčky žiaden dôvod. Uviedla tiež, že keď je spomínaná v komunikácii tretích osôb, nepovažuje to za dôvod na odstúpenie.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Jarmila Urbancová