SNS nebude podporovať návrhy Mosta-Híd

Predseda koaličnej strany SNS Andrej Danko sa od utorka nebude zúčastňovať na žiadnej Koaličnej rade. Danko to vyhlásil po tom, ako národniarom neprešli v pléne ich dve novely zákonov, a to o verejnom obstarávaní a návrhu o zriadení ministerstva cestovného ruchu a športu. Pri oboch novelách sa zdržali poslanci koaličného Mosta-Híd, čo Danko označil "za vrazenie dýky do chrbta".

22.10.2019 18:04 , aktualizované: 19:05
debata (103)

Danko vyčíslil, že na Slovensku rastie počet prenocovaní a cestovný ruch v auguste trhal rekordy. Toto číslo bolo podľa predsedu SNS dosiahnuté vďaka rekreačným poukazom, ktoré kritizoval aj minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). „Minister dopravy je zodpovedný aj za cestovný ruch a mal by si uvedomiť, že výsledky, ktoré dosahujeme v cestovnom ruchu, dosahujeme aj vďaka rekreačným poukazom. Minister, okrem toho, že nie je schopný stavať diaľnice, žiaľ nepohol ani prstom pre cestovný ruch a ani teraz nevyjadril podporu ministerstvu pre cestovný ruch a šport,“ vyhlásil Danko s tým, že má informácie o tom, že Most-Híd neplánuje podporiť ani rozšírenie rekreačných poukazov na všetkých zamestnávateľov.

Danko sa preto rozhodol, že sa nebude zúčastňovať na Koaličných radách, zastupovať ho bude Tibor Bernaťák. „Zažil som jedno z najväčších politických sklamaní vo vzťahu k pánovi Bugárovi. Zažil som bezcharakternosť Bélu Bugára. Bolo to prvýkrát a dnes to dosiahlo vrchol taký, že sa nebudem zúčastňovať na žiadnej Koaličnej rade,“ vyhlásil Danko. Most-Híd by si podľa neho mal uvedomiť, že nič nerobí pre cestovný ruch a neustále len spochybňuje návrhy, ktoré pomáhajú cestovnému ruchu. „Pre mňa to dnes dosiahlo politický vrchol,“ podotkol Danko. Tiež uviedol, že mlčí o veľa veciach, ktoré sú v rámci koalície. „Ale to, čo sa dnes stalo, je pre mňa politicky neúnosné,“ vyhlásil Danko.

Koaličná strana SNS tiež nebude podporovať žiadne zákony z dielne Mosta-Híd. „Prekročili hranicu,“ tvrdí Danko. Podľa neho strana nepodporila zákony, ktoré by pomohli ľuďom. „Nevidím dôvod podporovať zákony Mosta-Híd, keď si uprednostňuje svoje záujmy v prospech národnostnej menšiny namiesto toho, aby sa pomáhalo tejto republike. Cítim to ako pomstu za zákony, ktoré boli zastavené. Ak si Béla Bugár myslí, že týmto mu narastú percentá, tak sa veľmi mýli. SNS, čo sa týka rozpočtu, vedie zodpovednú diskusiu. My rozpočet podporíme, je tam množstvo otáznikov, ktoré treba doriešiť, ale čo sa týka Mosta-Híd, chcem ho vyzvať, aby nepýtal podporu pre svoje zákony, keď takto podrazil SNS,“ dodal Danko.

Bugár: Pre nás je dôležitý už iba rozpočet

Most-Híd avizoval, že nepodporí niektoré návrhy zákonov SNS. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár tak reagoval na utorkové vyjadrenia predsedu Národnej rady (NR) SR a SNS Andreja Danka po tom, ako v parlamente neprešli dve novely zákonov z dielne národniarov. Bugár zároveň uviedol, že za celú svoju kariéru nevidel, aby poslanec, navyše pár mesiacov pred voľbami, dal návrh na zriadenie ministerstva.

„Avizovali sme tri zákony, ktoré náš klub nemôže podporiť, tak sa aj stalo,“ skonštatoval Bugár. Most-Híd nepodporil návrh SNS na vznik Ministerstva cestovného ruchu a športu SR ani novelu zákona o verejnom obstarávaní. Strana podľa Bugára avizovala rovnako nepodporenie návrhu zákona, ktorým sa má rozšíriť povinnosť poskytnúť rekreačný poukaz aj pre zamestnávateľov, ktorí majú menej ako 49 zamestnancov.

Danko aj predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák podľa Bugára vedeli, že tieto zákony nepodporia. Ľutuje, že sa Danko po neschválení dvoch zákonov vyjadril takým emotívnym spôsobom na jeho adresu. „Ja za tých 30 rokov som zažil aj oveľa nepríjemnejšie, dá sa povedať, situácie v rôznych koalíciách a vždy sme to vedeli vyriešiť s chladnou hlavou. Dúfam, že aj jeho hlava vychladne,“ reagoval v súvislosti s Dankovými vyjadreniami. Podľa Bugára by sa druhý najvyšší ústavný činiteľ nemal prejavovať takýmto emotívnym spôsobom.

Podotkol, že Koaličná rada nebola už dávno. Poznamenal, že za dva mesiace je potrebné prijať všetko, čo je z hľadiska rozpočtovej zodpovednosti dôležité. „O to sa budeme snažiť. Nič nebudeme podporovať, čo zvyšuje, povedzme, výdavky štátu, a pre nás je dôležitý fakticky už len rozpočet,“ dodal Bugár.

Nové ministerstvo nebude

Ministerstvo cestovného ruchu a športu sa na Slovensku nezriadi. Plénum v utorok odmietlo návrh zákona poslancov koaličnej SNS o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Dôvodom na vznik nového ministerstva podľa národniarov bolo skvalitnenie tvorby centrálnej štátnej politiky v oblasti cestovného ruchu a športu a tiež potreba efektívneho riadenia štátnej podpory v týchto oblastiach.

Na plnenie úloh v oblasti cestovného ruchu a športu je podľa poslancov dôležité zriadenie samostatného ústredného orgánu štátnej správy. „Kvalitné plnenie úloh pre oblasť cestovného ruchu je nevyhnutné na zabezpečenie a aplikovanie adekvátnej a účinnej štátnej politiky v cestovnom ruchu, vytváranie podmienok na jeho ďalší rast, skvalitňovanie podnikateľského prostredia v tejto oblasti a zvyšovanie s tým súvisiacej životnej úrovne občanov Slovenskej republiky,“ konštatujú predkladatelia.

Oblasť športu mala prejsť na nový rezort z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorému by sa mal následne upraviť aj názov. Zabezpečiť sa mal aj prechod pôsobnosti v oblasti cestovného ruchu z Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Prijatie návrhu zákona by malo negatívne aj pozitívne vplyvy na rozpočet verejnej správy. Malo dôjsť k preskupeniu existujúcich personálnych kapacít a financií z existujúcich ministerstiev. Výdavky by však podľa poslancov bolo možné očakávať pri vytváraní materiálno-technického zabezpečenia nového ministerstva. Po vzniku ministerstva však predpokladajú pozitívne vplyvy na rozpočet najmä pre zvyšovanie príjmov z oblasti cestovného ruchu a športu. Predkladatelia tiež očakávali lepšiu kontrolu nad financiami poskytovanými zo štátneho rozpočtu v jednotlivých oblastiach a ich pružnejšie a adresnejšie poskytovanie.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Most-Híd #Béla Bugár #Andrej Danko