Čo spája ministerku Sakovú s mužom obvineným z vraždy?

Zoltán Andruskó, o ktorého vine a treste v kauze dvojnásobnej úkladnej vraždy bude čoskoro rozhodovať súd, si vraj chce nižší trest vykúpiť aj svedectvom o protiprávnej činnosti dvoch ministrov.

22.10.2019 19:00 , aktualizované: 22:36
debata (112)
VIDEO: Saková tvrdí, že nespáchala žiaden trestný čin.
Video

Andruskó, ktorý sprostredkoval vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, vystupuje v tejto kauze ako svedok. Už od minulej jesene spolupracuje s políciou a výsledkom by mala byť dohoda o vine a treste. Tá by mu mala zabezpečiť trest v rozmedzí osem až šestnásť rokov, jeho komplicom však hrozí až doživotie.

Nižší trest by si mal Andruskó údajne vykúpiť aj svedectvom o protiprávnej činnosti dvoch ministrov súčasnej vlády. Podľa medializovaných informácií by mal Andruskó vypovedať o ministerke vnútra Denise Sakovej a ministrovi sociálnych vecí Jánovi Richterovi (obaja Smer).

Premiér Peter Pellegrini sa svojich ministrov zastáva s tým, že najskôr treba nechať Andruskóa vypovedať a potom si jeho slová overiť.

Richter tiež odmieta údajné spáchanie trestnej činnosti

Údajné spáchanie trestnej činnosti minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer) odmietol. Dodal, že je pripravený spolupracovať a chce k veci vypovedať čím skôr – aj keď nevie k akej.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer) tieto vyjadrenia označil za podozrivé a nedôveryhodné. „Každopádne si myslím, že žijeme trošku v čudnej dobe. Ak dnes zločinec z väzenia, ktorý sa podieľal na vražde dvoch mladých ľudí určuje, kto je na Slovensku dobrý a zlý, niečo je zlé a choré. To si osobne myslím, pretože je to taký človek, ktorému bolo ponúknuté, že dostane menší trest, ak použije nejaké ďalšie mená,“ povedal Richter po utorkovom výjazdovom rokovaní vlády v Sobranciach s tým, že je v maximálnej miere pripravený prijať zodpovednosť a komunikovať, ak bude o to požiadaný. „Je otázka, ako sa budem môcť potom ohradiť, keď sa veci vysvetlia,“ dodal.

Vicepremiér pripomenul, že jeho meno zatiaľ v uvedenej veci spomenuté nebolo. „Človek obvinený z organizovaného úmyselného zločinu vraždy si po 14 mesiacoch spomenul, keď sa má jednať o výkone jeho trestu, že nejakí dvaja ministri súčasnej vlády majú byť v niečom zapletení. Je to minimálne veľmi podozrivé a veľmi nedôveryhodné,“ uviedol Raši.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #richard raši #Peter Pellegrini #Denisa Saková #Zoltán Andruskó