Matovič: Glváč robil sluhu pre Kočnera. Glváč: Komunikácia nesedí s realitou

Keďže podpredseda parlamentu po Matovičovej výzve neodstúpil, líder OĽaNO zverejnil prepis zvyšku z 900 správ, ktoré si podľa neho Glváč a Kočner poslali. Glváč to označil za cielenú diskreditáciu svojej osoby a podal trestné oznámenie.

23.10.2019 13:44 , aktualizované: 19:02
debata (504)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda, čo bolo v údajných správach medzi Glváčom a Kočnerom, ktoré zverejnil Matovič.

Video

Podpredseda parlamentu Martin Glváč(Smer) mal vedome klamať o tom, že sa s Marianom Kočnerom nestretol od roku 2012. Je tu aj podozrenie, že si mal podnikateľ dosadiť svojho človeka na post zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Tvrdí to líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý v stredu zverejnil zvyšok komunikácie medzi Glváčom a Kočnerom, ktorý je v súčasnosti obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

„Glváč robil sluhu pre Kočnera,“ vyhlásil Matovič. Za najhoršie považuje to, že Glváč prinajmenšom vedel o človeku Mariana Kočnera vo vedení SIS. Tvrdí, že to vyplýva z ich údajnej komunikácie. Podnikateľ mal podpredsedovi parlamentu nahnevane písať, že niekomu o jeho dosadení hovoril. „Komu som to mal povedať? Myslíš, že je to na chválenie? To čo je zase za intrigu?“ reagoval podľa Matovičových slov Glváč v správach.

Správy majú podľa Matoviča tiež dokazovať, že Glváč vedel aj o tom, že vtedajší prezident finančnej správy František Imrecze mal zabezpečiť vratky pre podnikateľa Ladislava Bašternáka. Poukázal aj na viacero správ, ktoré majú dokazovať ich stretnutia v neskoršom období, ako Glváč priznal. Podpredseda parlamentu vyhlásil, že sa s Marianom K. stretol naposledy v roku 2012.

Komunikáciu z aplikácie Viber mali Matovičovi posunúť zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. „Nejde o niečo, čo by nebolo overené,“ podotkol. Matovič si myslí, že by sa správy ututlali, preto považuje za svoju úlohu ich zverejniť.

Glváč: Zverejnená komunikácia nesedí s realitou

Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič pácha podľa podpredsedu Národnej rady (NR) SR Martina Glváča trestnú činnosť, ak zverejňuje jeho údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom. Zároveň ho vyzýva, aby vysvetlil svoju šesťhodinovú komunikáciu s Kočnerom. Informoval o tom Martin Čambalík z Kancelárie podpredsedu NR SR.

Vystúpenie Matoviča podľa Glváča len potvrdilo, že v jeho údajnej komunikácii sa nenachádza žiadne protiprávne konanie. „Zároveň opäť vyzývam Igora Matoviča, aby si spomenul na svoju šesťhodinovú komunikáciu s Marianom K. a vysvetlil verejnosti, prečo bol témou ich rozhovoru Jozef Majský, s ktorým robil biznis s pozemkami a nakúpil ich za podhodnotenú cenu,“ uviedol Glváč.

VIDEO: Poslanec Marián Kéry (Smer) odkázal ku kauze správ medzi Glváčom a Kočnerom novinárom: Kočnera ste promovali, je to hon na čarodejnice.

Video

Politologička je presvedčená, že Glváč by mal svoju funkciu opustiť

Politologička Darina Malová je presvedčená, že Glváč by mal svoju funkciu opustiť. „Celá táto situácia už prekračuje hranice vkusu a podobá sa na absurdnú grotesku. Jednotlivé zverejnené prípady ukazujú, že nejaký bohatý človek s informáciami mohol rozhodovať o fungovaní štátu. Veď to je choré. Je pravidlom, že verejne činná osoba, obzvlášť politik, by mal pri akomkoľvek závažnejšom podozrení z funkcie odísť a počkať na vyšetrenie svojho prípadu,“ zdôraznila Malová.

Matovičova povesť aj doterajší postup strany Smer podľa politologičky nedávajú veľké šance, že strana vyvodí politickú zodpovednosť. „Smer už od vraždy Jána Kuciaka reagoval vždy až na tlak verejnosti a s oneskorením. Či už pri odstúpení Fica, Kaliňáka alebo nedávno pri Jankovskej vidíme, že Smer má problém prevziať politickú zodpovednosť. Zrejme aj v tomto prípade to bude mať podobný scenár. Ak bude verejný tlak, Glváč možno odstúpi. Ale vyzerá to tak, že vďaka Matovičovmu správaniu a jeho renomé na to potrebný tlak stačiť nemusí. Naopak, v Smere to vyvolá skôr protireakciu a pôjdu si ďalej svojou cestou,“ očakáva Malová.

Minulý týždeň prenikli správy z Kočnerovej aplikácie Threema, v ktorých sa má Glváč s podnikateľom baviť o biznise s pozemkami v Čiernej Vode v Galantskom okrese, o rekonštrukcii vlády po odchode vtedajšieho premiéra Roberta Fica (Smer). Glváč to označil za cielenú diskreditáciu svojej osoby a avizoval podanie trestného oznámenia. Pravosť správ odmietol potvrdiť. Zdôraznil, že zverejnená komunikácia ho nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. Zároveň uviedol, že s Kočnerom sa od januára 2012 nestretol. Kočner je aktuálne obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Lídra Obyčajných ľudí Glváčove vyjadrenia nepresvedčili a rozhodol sa pritvrdiť. Správy si mal podpredseda parlamentu s Kočnerom písať cez aplikáciu Viber. Matovičom medializované správy sa začínajú 19. júla 2016, v tom čase rezonovala kauza Bašternák. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) sa priznal, že odkúpil podiel v Bašternákovej fir­me.

Kočner si následne dá poslať rozhovor mailom a Glváča ešte varuje, že sa bude musieť s novinárkou stretnúť aj osobne na doplnenie rozhovoru o pár ďalších otázok kvôli fotografovi, ktorý mal na redaktorku dohliadnuť. K stretnutiu podpredsedu parlamentu a novinárky malo dôjsť 31. júla, Kočner mal podľa správ zatiaľ strážiť jej deti. O štyri dni neskôr v týždenníku vyšiel rozhovor.

Podľa správ mal Glváč podmienku, aby rozhovor nebol o Bašternákovi. V skutočnosti však takmer celý rozhovor bol o tom ako kauza Bašternák poškodzuje Smer.

Glváč: Vyzýval políciu, aby konala

Glváč ešte pred tlačovkou Matoviča na sociálnej sieti naprísal, že „v predmetnej veci vyhlásení Igora Matoviča a zverejňovaní mojej údajnej komunikácie s Mariánom Kočnerom podávam trestné oznámenie a vyzývam, orgány činné v trestnom konaní, aby urýchlene konali, nakoľko I. Matovič porušuje ústavou garantované práva, telekomunikačný zákon a dopúšťa sa trestného činu vydierania a hrubého nátlaku.“

„Vyzývam orgány činné v trestnom konaní, aby si prestali zatvárať oči pred porušovaním ústavy a zákonov, začali si plniť svoju prácu a urobili poriadok s oslíkom z Trnavy – Igorom Matovičom. Chcem upozorniť, že sám Igor Matovič verejne vyhlasuje, že si je vedomý porušovania zákona pri narábaní s mojou údajnou komunikáciou. Každý kto dostane a to aj náhodne súkromnú komunikáciu porušuje zákon a nemôže ju zverejniť,“ napísal Glváč.

„Moja údajná komunikácia, ktorú Matovič zverejnil, je len obyčajným bulvárom, žiadne porušenie zákona, aby bolo možné tvrdiť, že ide o verejný záujem,“ dodal Glváč.

VIDEO: Pozrite si celú tlačovku Matoviča k údajným správam medzi Glváčom a Kočnerom.

© Autorské práva vyhradené

504 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč #Marian Kočner #Igor Matovič #threema