Žitný: Kočner si neuvedomil, že pomery sa menia. Myslel si, že krúti zemeguľou

Vyšetrovanie vraždy novinára a jeho snúbenice je uzavreté a obžalovaní smerujú pred súd. Čo bude s ďalšími prípadmi, na ktoré vyšetrovatelia narazili a týkajú sa možnej korupcie sudcov, prokurátorov, ale aj politikov? A môže rozhodnutie rozpustiť vyšetrovací tím skomplikovať odhaľovanie ďalších káuz? Hosťom Zuzany Martinákovej v relácii Ide o pravdu bol bezpečnostný analytik Milan Žitný.

24.10.2019 10:00
debata (102)
Video

Tím bol vytvorený na objasnenie vraždy Kuciaka a táto úloha je splnená. Rozhodnutie policajného prezidenta Milana Lučanského špeciálny tím rozpustiť je teda podľa Žitného logický dôsledok. „Od okamžiku, keď sa podáva návrh na obžalobu, práca vyšetrovacieho tímu končí, spis už takpovediac nie je živý,“ povedal analytik s tým, že verejnosť nemusí mať obavy, keďže operatívci a vyšetrovatelia budú na jednotlivých kauzách ďalej pracovať. „Môžeme predpokladať, že sa v nich pokračuje. Každá má svoj spis, na ktorom sa robí, pracuje sa na dôkazoch, atď. V každej jednej záležitosti to bude smerovať k podaniu obžaloby,“ povedal Žitný.

Na verejnosti sa objavili aj pochybnosti o tom, či by slovenskí vyšetrovatelia dokázali vyriešiť tento prípad bez pomoci zahraničných expertov. „Boli použité špeciálne technológie, ktoré my nemáme, ktoré pomohli najmä v oblasti informačných technológií zistiť trasovanie páchateľov v obci, kde došlo k vražde,“ uviedol Žitný. Zároveň poukázal na prípad z Malty, kde zavraždili investigatívnu novinárku. Našli vykonávateľov, nenašli však objednávateľov „Naším policajtom sa podarilo nájsť hlavu. Keď tie prípady porovnáme, boli sme úspešnejší než oni,“ zhodnotil Žitný.

Podľa odborníka nie sú opodstatnené ani špekulácie, či je Marian Kočner obžalovaný z objednávky vraždy novinára skutočne koncovým objednávateľom. „Ak by sa objavili takéto indície alebo dôkazy, tím by zostal a vyšetrovanie by pokračovalo. Stav vyšetrovania je ukončený: Bol to Marian Kočner, kto si to objednal a nemáme ďalej o čom diskutovať. Ostatné veci sa týkajú iných záležitostí, nie vraždy Jána Kuciaka,“ uviedol Žitný.

Upozornil tiež, že spis k vražde je ukončený a zástupcovia poškodených už nebudú mať prístup do iných káuz, čo by malo obmedziť úniky aspoň do doby, kým nebudú vznesené ďalšie obvinenia. Žitný dodal, že chápe obavy, že sa vyšetrovanie zametie pod koberec, keď nebude pod verejným dohľadom. K čomu podľa analytika prispeli aj desaťročia hádzania chúlostivých káuz pod koberec. „Okrídleným sa stal slogan: Skutok sa nestal. Na druhej strane, keď sa pozrú na výsledky, ktoré dokázal tento vyšetrovací tím, ja by som také obavy nemal a nepestoval. Počkal by som na výsledok,“ dodal Žitný.

Podľa slov bezpečnostného analytika systém, ktorý vražda odhalila, sa budoval veľmi dlho a nejde o zlyhanie iba jednej vlády. Zákulisie sa odhalilo chybou Mariana Kočnera. „Neuvedomil si, že pomery sa tu menia. Stále si myslel, že on je ten, kto krúti zemeguľou,“ konštatoval Žitný.

Upozornil, že v kuloároch zaznievajú vety, že „takýchto Kočnerov je tu hádam aj stovka.“ Podľa analytika nie je nezvyčajné, že v spoločnosti existujú jednotlivci alebo skupiny, ktoré sa snažia získať vplyv. „Múdra spoločnosť vytvára mechanizmy, ktoré to obmedzia,“ povedal Žitný. Problém podľa jeho slov nastáva, keď dochádza ku korupcii a porušovaniu zákona.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Žitný #vražda novinára Jána Kuciaka #Ide o pravdu