Beblavý chce registrované partnerstvá skôr. KDH, OĽaNO a Sme rodina reagujú ostro, v hre je osud vlády

Miroslav Beblavý (Spolu) chce otázku registrovaných partnerstiev vyriešiť v prvom roku budúcej vlády, ktorej súčasťou chce byť po voľbách vo februári 2020. Po tom, čo sa takto Beblavý vyjadril, prišli ostré reakcie od predstaviteľov Sme rodina, OĽaNO aj KDH.

24.10.2019 17:32
debata (228)

Ešte v júli sa koalícia PS/Spolu dohodla na predvolebnej spolupráci s KDH. Súčasťou dohody neboli registrované partnerstvá, o ktorých odvtedy rokujú. KDH si vtedy dalo podmienku, že za registrované partnerstvá po voľbách v roku 2020 hlasovať nebude a od koalície Progresívne Slovensko (PS) – Spolu chcelo, aby túto tému neotvárala do ďalších regionálnych volieb v roku 2022.

Predseda Spolu Miroslav Beblavý však v utorok v relácii Rádia Expres vyhlásil, že má inú predstavu ako čakať po roku 2020 dva roky na otvorenie témy registrovaných partnerstiev. „Naopak, my sme sa zhodli s inými politikmi, že toto je téma, ktorú buď vyriešime v prvom roku alebo viete alebo sa reálne nevyrieši,“ povedal Beblavý.

VIDEO: Pozrite sa, čo o registrovaných partnerstvách povedal Miroslav Beblavý a ako na to zareagovali Igor Matovič a Boris Kollár.

Video

Po slovách Beblavého prišla ostrá reakcia od Borisa Kollára zo Sme rodina. „Do takejto chorej vlády ja nikdy nevleziem! Ak má byť priorita novej vlády registrované partnerstvo, tak nech si ho strčia do z..ku. V takej “úctyhodnej”spo­ločnosti by som sa dobre necítil …,“ odkázal Kollár na sociálnej sieti.

Ostro zareagoval aj Igor Matovič z hnutia OĽaNO. „Nerozumiem prečo Miro Beblavý toto robí. Dobre vie, že v takom prípade vláda nevznikne. OĽaNO nevstúpi do vlády, ktorá by chcela presadzovať registrované partnerstvá, adopcie detí homosexuálmi či uvoľnenú drogovú politiku,“ povedal Matovič pre TV Pravda.

VIDEO: Pozrite sa, ako na Beblavého slová o registrovaných partnerstvách ostro reagovali poslanec za KDH Igor Janckulík a poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina).

Video

O registrovaných partnerstvách sa stále rokuje medzi KDH a PS/Spolu. V hre je, že ak pôjdu spolu do vlády, budú mať poslanci voľnú ruku pri hlasovaní o registrovaných partnerstvách, ale aj o prípadnom návrhu na vyššiu ochranu života od prvého momentu počatia, ktorý zase presadzuje KDH. Obe strany sa chcú dohodnúť na tom, že prípadná koalícia by sa nerozpadla či už by v parlamente prešiel jeden alebo druhý návrh. Súčasné vedenie KDH čelí kritike časti členskej základne za to, že išlo do paktu s liberálmi, ktorí registrované partnerstvá ľudí rovnakého pohlavia presadzujú.

© Autorské práva vyhradené

228 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #OĽaNO #registrované partnerstvá #Sme rodina