Lindtner pre komunikáciu s Kočnerom prerušuje výkon funkcie sudcu

Bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner na vlastnú žiadosť prerušuje výkon funkcie sudcu. Ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi oznámil, že sa tak rozhodol na základe jeho vnímania aktuálnej spoločenskej situácie. Uviedol, že si uvedomuje svoju zodpovednosť a to, ako dnes spoločnosť vníma morálnu integritu sudcovského stavu.

25.10.2019 10:42 , aktualizované: 14:30
debata (9)

Ministerstvo spravodlivosti ocenilo jeho krok. „Doteraz je David Lindtner jediným sudcom, ktorý sa v dôsledku medializovaných informácií sám na vlastnú žiadosť rozhodol prerušiť výkon funkcie sudcu. Jeho krok vnímame ako snahu o prinavrátenie dôvery v justíciu,“ uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.

Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková uvítala, že Lindtner požiadal o prerušenie výkonu funkcie sudcu. „Takýto postoj by mal byť príkladom i pre všetkých ostatných dotknutých sudcov, ktorí údajne mali viesť komunikáciu nezlučiteľnú s požiadavkami na morálny štandard a integritu sudcu,“ povedala Praženková.

Sám Lindtner komunikáciu s Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema priznal. Na začiatku týždňa sa vzdal funkcie predsedu súdu. Vyzvala ho na to štvorica sudcov. "Podľa médiami zverejnenej komunikácie medzi vami a Marianom Kočnerom, ktorá je súčasťou trestného spisu a sám ste ju potvrdili, boli hrubo porušené etické princípy vyžadované na post predsedu súdu a zakotvené v zákone o sudcoch,“ uviedli sudcovia vo výzve a pripomenuli, že túto komunikáciu Lindtner následne neprípustne bagatelizoval v mediálnej reakcii.

Lindtner neskôr potvrdil svoje stanovisko, že nesie plnú zodpovednosť za to, že ako predseda súdu stratil dôveru koelgov. „Preto som ministrovi spravodlivosti SR Gáborovi Gálovi dnes doručil moje písomné vzdanie sa funkcie predsedu Okresného súdu Bratislava III,“ uviedol začiatkom týždňa Lindtner.

Rezort spravodlivosti trvá na tom, že morálna integrita sudcov ako aj ich nestrannosť a nezávislosť, ale aj dôstojnosť musí byť zachovaná aj mimo budovu súdu. Ich správanie sa na verejnosti preto musí mať iné parametre, iné mantinely ako u bežných ľudí, ako pri iných povolaniach. Preto minister avizoval aj na porade predsedov okresných a krajských sudcov, aj v médiách, že je potrebná obmena na poste niekoľkých predsedov. „Tí predsedovia, ktorí sú zaťažení netransparentnými vzťahmi, nech sa vôbec nehlásia do výberových konaní,“ uviedol rezort spravodlivosti.

„Napriek tomu, že tak Ústavný súd SR, ako aj Súdna rada SR skonštatovali, že sudcovia majú právo na súkromný život, ich kontakty aj s advokátmi sú akceptovateľné, je potrebné dbať na to, aby tieto vzťahy neboli na neželateľnej úrovni a nemali neakceptovateľnú intenzitu,“ dodal rezort spravodlivosti.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #threema #David Lindtner